Mam pytanie do znawców kpa. Otóż byłam zwyczajnym pracownikiem socjalnym korzystającym przy tym z pomocy OPS w formie usług opiekuńczych, ponieważ mój tata wymaga opieki w czasie, gdy ja jestem w pracy. Od listopada jestem p.o. kierownika ponieważ szefowa jest na dłuższym chorobowym. i tak myśle.. przyjdzie czas na aktualizację wywiadu, zmiany odpłatności itp. wydanie nowej decyzji. Ta sytuacja podchodzi pod art. 24 par. 1 pkt. 2 kpa? proszę znawców tematu o dobre rady
specjalizacja jest jedynie wymogiem żeby móc kierować jednotką organizacyjną pomocy społecznej a nie by móc podpisywać decyzje. Decyzje wydaje wójt/burmistrz, chyba że zarządzeniem upoważnia do tego kierownika i tak jest zazwyczaj (spójrz w podstawę prawną decyzji z pomocy społecznej). Co więcej może też upoważnić do podpisywania innego pracownika wskazanego przez kierownika ops.
Ten temat przewijał się na szkoleniu. Wynikało wtedy, że wójt upoważniając kierownika do podpisywania decyzji w jego imieniu sam odbiera sobie prawo do podpisywania ich pod nieobecność lub w zastępstwie kierownika. W dużym uproszczeniu wójt nie może podpisywać decyzji. Nie wiem czy wtedy sprawa nie jest przekazywana do innego organu (ośrodka), który ja załatwia.
wójt może podpisać decyzję, ponieważ to ty jesteś jego podwładnym... my mieliśmy sytuację kiedy był wniosek przekazywany do innego ośrodka przez sko, ponieważ to osoba burmistrza składała wniosek.