To teraz ja. Gdzie masz to w ustawie?Tom. pisze: 09 gru 2022, 9:47 ty masz ustalić czy fizycznie gospodarstwa mieszkają w odrębnych mieszkaniach / lokalach, co tu jest kurła skomplikowanego, że temat drążony od tygodni, przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie to ocenić tylko wizualnie
Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu
a np tu
#ignore Raa
szkoda mi już czasu na tę jałową dyskusję5a.6) W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe, i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 4 i 5 do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków zgodnie z ust. 1.
5b.7) W przypadku, o którym mowa w ust. 5a, gospodarstwu domowemu, dla którego nie było możliwe ustalenie odrębnego adresu, wójt, burmistrz albo prezydent przyznaje dodatek dla gospodarstw domowych w drodze decyzji administracyjnej, jeżeli w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego organ ten ustalił zamieszkiwanie pod jednym adresem w odrębnych lokalach kilku gospodarstw domowych oraz wykorzystywanie przez te gospodarstwa oddzielnego lub współdzielonego źródła ciepła wpisanego lub zgłoszonego do centralnej ewidencji emisyjności budynków zgodnie z ust. 1.
#ignore Raa

- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Przecież masz iść na wywiad i WŁAŚNIE TO ustalić! (art.2 ust. 3d zdanie 1)Raa pisze: 09 gru 2022, 9:58To teraz ja. Gdzie masz to w ustawie?Tom. pisze: 09 gru 2022, 9:47 ty masz ustalić czy fizycznie gospodarstwa mieszkają w odrębnych mieszkaniach / lokalach, co tu jest kurła skomplikowanego, że temat drążony od tygodni, przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie to ocenić tylko wizualnie
Jeśli czegoś nie ma w ustawie, to sobie to "dopisujesz", jeśli coś jest w ustawie, to udajesz, że tego nie ma...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja cię nie określałem nawet nie przeciętnie inteligentnym.
Gdzie masz czym są odrębne lokale i jak mamy je oceniać?
To jest to samo gdy zadajecie pytanie skąd moje mniemanie, że strona musi mi napisać co stanęło na przeszkodzie celem wydzielenia lokalu.
Ustawa jest tak "zepsuta", że chyba nie ma sensu się o nią wyzywać.
Bo jeżeli nie to właśnie udajesz, że tego nie ma.
Gdzie masz czym są odrębne lokale i jak mamy je oceniać?
To jest to samo gdy zadajecie pytanie skąd moje mniemanie, że strona musi mi napisać co stanęło na przeszkodzie celem wydzielenia lokalu.
Ustawa jest tak "zepsuta", że chyba nie ma sensu się o nią wyzywać.
W ustawie jest sformułowanie wywiad środowiskowy. Rozumiem, że robicie w związku z tym jedynke i tylko pracownicy socjalni.Przecież masz iść na wywiad i WŁAŚNIE TO ustalić! (art.2 ust. 3d zdanie 1)
Jeśli czegoś nie ma w ustawie, to sobie to "dopisujesz", jeśli coś jest w ustawie, to udajesz, że tego nie ma.
Bo jeżeli nie to właśnie udajesz, że tego nie ma.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@Raa, widzę, że nie odrobiłaś lekcji i chcesz wszystkich przekonać, że ustawa mówi coś, czego nie mówi.
Wywiad środowiskowy nie ma nic wspólnego z rodzinnym wywiadem środowiskowym z pomocy społecznej. Masz iść na wywiad i dokonać własnej oceny, czy zamieszkują w odrębnych lokalach, czy będziesz się podpierać ustawą o własności lokali, Prawem budowlanym czy Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury to jest Twoja decyzja, bo nigdzie w ustawie nie ma określonej definicji "lokalu"
Wywiad środowiskowy nie ma nic wspólnego z rodzinnym wywiadem środowiskowym z pomocy społecznej. Masz iść na wywiad i dokonać własnej oceny, czy zamieszkują w odrębnych lokalach, czy będziesz się podpierać ustawą o własności lokali, Prawem budowlanym czy Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury to jest Twoja decyzja, bo nigdzie w ustawie nie ma określonej definicji "lokalu"
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale ja się z tym zgadzam co piszesz. Ja tylko kontruje argumenty moich przedmówców. Używając ich argumentów.noteev pisze: 09 gru 2022, 10:27 @Raa, widzę, że nie odrobiłaś lekcji i chcesz wszystkich przekonać, że ustawa mówi coś, czego nie mówi.
I nikogo nie chce przekonywać, po prostu miałem ochotę dziś sobie trochę podyskutować na argumenty. Ale tu za dużo ad persona się zrobiło.
Jednej linii nie będzie, wczoraj kierowniczka mojego wydziału kontroli powiedziała mi, że oni się już poddają w próbach wytłumaczenia co Ministerstwo Magii ma na myśli.
Szkoda tylko, że my nie możemy, a trzeba się pod decyzją podpisać.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Z tego co wiem, to od listopada nie ma już Ministerstwa Magii, jest Ministerstwo Głupich Kroków (od podjętych kroków).
Ustawodawca przyzwyczaił nas, że to co ostatecznie podpisuje prezydent jest pisane przez fachowców i spójne. Te czasy minęły. Prawidłową odpowiedzią jest:
c) To kolejny bubel prawny. Nie, nie będzie jedynej słusznej ścieżki. Tak, trzeba sobie z tym jakoś poradzić.
Ustawodawca przyzwyczaił nas, że to co ostatecznie podpisuje prezydent jest pisane przez fachowców i spójne. Te czasy minęły. Prawidłową odpowiedzią jest:
c) To kolejny bubel prawny. Nie, nie będzie jedynej słusznej ścieżki. Tak, trzeba sobie z tym jakoś poradzić.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Niegadanie było przykładem, niech będzie ze maja poprawne relacje jeśli już czepiamy się słówek. To nic nie zmienia. I jedni i drudzy mogą ze sobą nie gospodarować i żyć na swoich pietrach jak w ogrebnych mieszkaniach. Wiec nie wiem na podstawie czego im odmówić kiedy widzę na własne oczy ze mieszkają oddzielnie i oddzielnie gospodarują. Widze tez ze nie moga do 30 listopada nadać adresu, a najprawdopodobniej tez w ogóle nie mogą. Wszystko jak w ustawie. Co powoduje zeby im odmawiac?
Nie moge tez znalezc nic o wydzielaniu lokali, ciagle w mojej ustawie jest o wyodrebnieniu adresu a nie lokalu....
Nie moge tez znalezc nic o wydzielaniu lokali, ciagle w mojej ustawie jest o wyodrebnieniu adresu a nie lokalu....
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No to jeśli nie masz wątpliwości, że dziadkowie na dole, a dzieci u góry gospodarują oddzielnie w niezależnych, samodzielnych lokalach to nie masz podstaw odmówić.kalina.malina pisze: 09 gru 2022, 11:43 Niegadanie było przykładem, niech będzie ze maja poprawne relacje jeśli już czepiamy się słówek. To nic nie zmienia. I jedni i drudzy mogą ze sobą nie gospodarować i żyć na swoich pietrach jak w ogrebnych mieszkaniach. Wiec nie wiem na podstawie czego im odmówić kiedy widzę na własne oczy ze mieszkają oddzielnie i oddzielnie gospodarują. Widze tez ze nie moga do 30 listopada nadać adresu, a najprawdopodobniej tez w ogóle nie mogą. Wszystko jak w ustawie. Co powoduje zeby im odmawiac?
Ja uważam po prostu, że w takich domach niezależność lokalowa i gospodarowania, z reguły, nie występuje.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ja uważam po prostu, że w takich domach niezależność lokalowa i gospodarowania, z reguły, nie występuje.
[/quote]
Czyli dwie rodziny żyjące na 2 piętrach, które sobie osobno kupują żywność, leki, piorą,gotują, robią zakupy, opłaty za media uiszczają od osoby w gospodarstwie , mają osobne "lokale" jednak razem gospodarują ?
[/quote]
Czyli dwie rodziny żyjące na 2 piętrach, które sobie osobno kupują żywność, leki, piorą,gotują, robią zakupy, opłaty za media uiszczają od osoby w gospodarstwie , mają osobne "lokale" jednak razem gospodarują ?

Oprócz Wymagacie dokumentów potwierdzających podjęcie kroków formalnych o nadanie odrębnego adresu - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Dodatek węglowy - wzór decyzji o zwrot nienależnie pobranego dodatku weglowego
Dodatek węglowy na lokal
uniemozliwienie wywiady
Syn wyprowadził sie
Wniosek na węglowy- osobno mąż i żona
weryfikacja na wywiadzie
potwierdzenie od sołtysa? czy praktykujecie
Dodatek osłonowy
Dodatek dla podmiotów wrażliwych
nie mieszka
dodatek elektryczny
kasa na weglowy