Nie wiem kto to robi za 1500 do 3500 zł...tomek73 pisze:witam, mam pytanie i proszę o szczere odpowiedzichcą mi wcisnąć ABI jako dodatkowe obowiązki, nie wiem jak się wybronić bo z tego co czytam jest dużo pracy a dodatkowo za tym nic się nie wiąże bo mam się cieszyć, że mnie nie zwolnią jak odmówię :/ czytałem na forach, że firmy, które obsługują biorą od 1500 do 3500 zł. Jestem zażenowany podejściem kierownictwa do tej sprawy i nie wiem czy szukać sobie innej pracy. Bo do obowiązków, które już wykonuję, tj. obsługa informatyczna ośrodka (księgowość, pomoc społeczna, świadczenia rodzinne), tworzenie decyzji i list wypłat zasiłków, ZUS podopiecznych, "sekretarka" i jeszcze parę innych pierdół mam przy tym wymiarze czasu robić jako ABI. O jakie pieniądze walczyć, czy macie to w formie dodatków czy za free?
To co piszesz jest jak najbardziej prawdziwe (chodzi właściwie o wszystko, kasa, duża odpowiedzialność)..... tylko problem jest jeden, w małym wiejskim OPSie- wartość takiej usługi równa się prawie wielkości budżetu np. na zas. celowe.... Ilość osób pracujących przy takim nawale zadań.....szok.. Wiedza i świadomość Kierownictwa w tym zakresie jeszcze większy szok.... Ludzie z gopsów bo tych jest najwięcej żyją z dnia na dzień od wypłaty do wypłaty (świadczeń) i w dodatku ciągle opier.... przez wszystkich.... Wiec nie ma się co dziwić...... ze kierownictwo.. "proponuje" takie "stanowisko"..pcspec pisze:Nie wiem kto to robi za 1500 do 3500 zł...tomek73 pisze:witam, mam pytanie i proszę o szczere odpowiedzichcą mi wcisnąć ABI jako dodatkowe obowiązki, nie wiem jak się wybronić bo z tego co czytam jest dużo pracy a dodatkowo za tym nic się nie wiąże bo mam się cieszyć, że mnie nie zwolnią jak odmówię :/ czytałem na forach, że firmy, które obsługują biorą od 1500 do 3500 zł. Jestem zażenowany podejściem kierownictwa do tej sprawy i nie wiem czy szukać sobie innej pracy. Bo do obowiązków, które już wykonuję, tj. obsługa informatyczna ośrodka (księgowość, pomoc społeczna, świadczenia rodzinne), tworzenie decyzji i list wypłat zasiłków, ZUS podopiecznych, "sekretarka" i jeszcze parę innych pierdół mam przy tym wymiarze czasu robić jako ABI. O jakie pieniądze walczyć, czy macie to w formie dodatków czy za free?
Analiza wszystkich dokumentów, plików, rejestrów, systemów w ośrodku. Przygotowanie umów powierzenia, klauzul informacyjnych, jeżeli są potrzebne to zgody, opracowanie i uzgodnienie procedur, identyfikacja zbiorów, ich zgłoszenie, opisanie zabezpieczeń, wydanie rekomendacji, no i oczywiście stworzenie polityki i instrukcji a potem przeszkolenie pracowników.
Robimy to kilkuosobowym zespołem. Prowadzimy wywiady z pracownikami każdej komórki organizacyjnej. Najpierw przygotowujemy raport (zwykle 100-300 stron), później dokumentację i raport końcowy (zwykle ok. 150 stron). To musi kosztować... Oczywiście są tacy, którzy świadczą usługę za mniejsze pieniądze, ale nie liczcie na to, że będziecie mieli rozwiązany problem ochrony danych osobowych. Co najwyżej otrzymacie "wymaganą prawem dokumentację, obejmującą politykę bezpieczeństwa i instrukcję zarządzania...", czyli zapłacicie za złudzenie zgodnego z prawem przetwarzania danych.
Oczywiście wiele zależy od wielkości ośrodka, ilości zadań, lokalizacji, zakresu usługi (bo najlepiej od razu załatwić sprawę szbi wymaganego przez rozporządzenie ws kri). Ale pomnożenie tych kwot przez 10 nie będzie przesadą.
Jeżeli miałbym zostać etatowym abi, zastanowiłbym się, czy będę w stanie zrealizować moje obowiązki samodzielnie. Bo na etacie pracujemy zwykle 8 godzin i jeżeli zostajemy abi, to się nie zmienia. Ale jeżeli nie będę w stanie dobrze realizować tych zadań, to narażam się na odpowiedzialność. A na pytanie, za ile jestem skłonny podjąć ryzyko, to już musi sobie każdy sam odpowiedzieć.
W tym konkretnym wypadku, zastanowiłbym się jeszcze, czy "obsługa informatyczna ośrodka" nie powoduje powstania konfliktu interesów, uniemożliwiającego zostanie abi.
Możesz spróbować się wybronić, bo zgodnie z art 36a ust 4 ustawy o ochronie danych osobowych "Administrator danych może powierzyć administratorowi bezpieczeństwa informacji wykonywanie innych obowiązków, jeżeli nie naruszy to prawidłowego wykonywania zadań, o których mowa w ust. 2". A ust. 2 zawiera ustawowe obowiązki ABI, których rozwinięcie jest w rozporządzeniu o ABI.pcspec pisze:tomek73 pisze:witam, mam pytanie i proszę o szczere odpowiedzichcą mi wcisnąć ABI jako dodatkowe obowiązki, nie wiem jak się wybronić bo z tego co czytam jest dużo pracy a dodatkowo za tym nic się nie wiąże bo mam się cieszyć, że mnie nie zwolnią jak odmówię :/ czytałem na forach, że firmy, które obsługują biorą od 1500 do 3500 zł. Jestem zażenowany podejściem kierownictwa do tej sprawy i nie wiem czy szukać sobie innej pracy. Bo do obowiązków, które już wykonuję, tj. obsługa informatyczna ośrodka (księgowość, pomoc społeczna, świadczenia rodzinne), tworzenie decyzji i list wypłat zasiłków, ZUS podopiecznych, "sekretarka" i jeszcze parę innych pierdół mam przy tym wymiarze czasu robić jako ABI. O jakie pieniądze walczyć, czy macie to w formie dodatków czy za free?
gaia pisze:Możesz spróbować się wybronić, bo zgodnie z art 36a ust 4 ustawy o ochronie danych osobowych "Administrator danych może powierzyć administratorowi bezpieczeństwa informacji wykonywanie innych obowiązków, jeżeli nie naruszy to prawidłowego wykonywania zadań, o których mowa w ust. 2". A ust. 2 zawiera ustawowe obowiązki ABI, których rozwinięcie jest w rozporządzeniu o ABI.pcspec pisze:tomek73 pisze:witam, mam pytanie i proszę o szczere odpowiedzichcą mi wcisnąć ABI jako dodatkowe obowiązki, nie wiem jak się wybronić bo z tego co czytam jest dużo pracy a dodatkowo za tym nic się nie wiąże bo mam się cieszyć, że mnie nie zwolnią jak odmówię :/ czytałem na forach, że firmy, które obsługują biorą od 1500 do 3500 zł. Jestem zażenowany podejściem kierownictwa do tej sprawy i nie wiem czy szukać sobie innej pracy. Bo do obowiązków, które już wykonuję, tj. obsługa informatyczna ośrodka (księgowość, pomoc społeczna, świadczenia rodzinne), tworzenie decyzji i list wypłat zasiłków, ZUS podopiecznych, "sekretarka" i jeszcze parę innych pierdół mam przy tym wymiarze czasu robić jako ABI. O jakie pieniądze walczyć, czy macie to w formie dodatków czy za free?
Swoją drogą ABI, pochądzący z tzw. struktur organizacyjnych zna jego specyfikę i nie musi tworzyć tysiaca stron opracowań aby stworzyc tzw diagnozę. Poza tym, kto wie co będzie za 2 lata, gdy rozporządzenie UE wejdzie w życie. Już teraz ABI został wpisany na listę zawodów.... Ale decyzję każdy podejmuje sam. Roboty jest fakt do zarąbania a czas na sprawdzenie ucieka
Pewno już coś postanowiłaś, ale jeżeli nie to ASI (osoba zajmująca się informatyką) nie może być jednocześnie ABI, gdyż nie będziesz sprawdzała samą siebie. I wszystko w temacie - w 90% takie opinie czytałam i słyszałam na szkoleniach.
Powodzenia, nie jest to łatwa praca i b. odpowiedzialna