Jawny rejestr zbioru danych osobowych - Ochrona Danych Osobowych

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 lip 2015, 10:06

Mam pytanie. Jeśli nie powołuję ABI tylko osobiście pełnię rolę ADO czy muszę mieć założony "jawny rejestr zbioru danych osobowych" ? Czy tylko należy go założyć gdy powołuje się ABI ? Jak to jest u was ?
opsss

Napisano: 21 lip 2015, 10:39

Witam, ja czytałam ,że skoro ADO nie wyznaczył ABI to sam pełni obowiązki j ABIego, więc wygląda na to, ze w tym przypadku też trzeba zrobić jawny rejestr.
Max55

Napisano: 21 lip 2015, 11:45

Dzięki Max55 !Nie stać mnie na szkolenia więc muszę liczyć na pomoc "dobrych ludzi". Pozdrawiam !
opsss

Napisano: 22 lip 2015, 9:07

A jak robicie ten rejestr zbiorów danych osobowych w formie papierowej czy elektronicznej? Wygląda na to że ma on zawierać 12 rubryk
ania77

Napisano: 22 lip 2015, 10:54

Jeśli o mnie chodzi, to robię w formie elektronicznej z racji, że łatwiej jest chyba w takim coś dopisać:D potem mam zamiar wrzucić plik taki excel na stronę internetową:) Tak 12, mam jedynie problemy z tym ,że np. ktoś kiedyś w 2002 zgłosił zbiór do GIODO, a w 2011 roku dokonał aktualizacji. W rejestrze GIODO, figuruje data aktualizacji danego zbioru itd, ale w tym rejestrze trzeba podać co było powodem zmian, a tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia bo nie pracowałam tutaj jeszcze w tych okresach, no a nikt się szczególnie teraz tym u mnie nie interesuje i nie potrafi mi powiedzieć.. i teraz pytanie co wpisać w takiej rubryce..
Max55

Napisano: 22 lip 2015, 12:46

czyli jak w wersji elektronicznej to musi być na stronie? Mi kierownik kazał zrobić rejestr ręcznie ale to bez sensu wygląda. W rubrykach nie chce mi sie wszystko mieścić, a czy można by zrobić to na komputerze i wpiąć ze niby w wersji papierowej?
Co do akualizacji zbioru to skoro ją robiono to musiał być powód, może rozszerzono zakres przetwarzanych danych. A na stronie GIODO w E-GIODO nic nie pisze jak robisz podgląd Waszego zbioru?
ania77

Napisano: 23 lip 2015, 8:15

Nie sądzę by to, że w wersji elektronicznej mówiło o tym, że obowiązkowo trzeba umieszczać rejestr na stronie. Akurat u nas ja jestem za nią odpowiedzialna dlatego tak mi będzie łatwiej wrzucić. Uważam , że jak najbardziej możesz zrobić na komputerze ale przechowywać w formie wydruku w jakiejś teczce, a kto będzie chciał (chociaż wątpię by klienci o to pytali) to poprosi o pokazanie i tyle:) Co do mojego problemu na stronie GIODO widać dane właśnie chyba po dokonaniu aktualizacji ale nie widać tego co było wcześniej.
Max55

Napisano: 23 lip 2015, 8:20

Zapewne musi być w aktach decyzja GIODO o dokonaniu zmian, albo ten stary wniosek, wtedy można by porównać jakie zaszły zmiany. A jak z planem sprawdzeń ? Ja jestem w martwym punkcie:(
ania77

Napisano: 23 lip 2015, 8:29

Co do planu sprawdzeń to powiedz mi proszę, czy Twój Kierownik wyznaczył Ci jakiś określony termin do przeprowadzenia całej kontroli.. No i wykonania w tym zakresie sprawozdania? Jeśli nie to możemy np. się umówić, że w jeden dzień na podstawie np. ustawy o świadczeniach rodzinnych (jeżeli macie je w ośrodku) będziemy wspólnie wypisywaly przez poczte elektroniczną czynności które potem sprawdzimy bo przecież ustawa jest wszedzie taka sama, kolejnego dnia następne zadania, chyba, ze pójdzie nam tak sprawnie i szybko, że uda się po dwa dziennie:)
Max55

Napisano: 23 lip 2015, 8:35

Kierownik powiedział mi żeby w planie napisać ze sprawdzenia dokona się w dniu...... Ja sobie właśnie pomyślałam tak jak TY. Np. 20 sierpnia - świadczenia rodzinne, 21 - fundusz aliment, itd. Oki nie ma sprawy możemy się wymienić adresami e-mail:)
ania77

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x