Wynagrodzenie dla pracownika św. rodzinnych
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS,ŚR,FA,ŚW
- Kontakt:
Wynagrodzenie dla pracownika św. rodzinnych
Proszę o pomoc ! Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie dokładać ze swoich środków własnych do wynagrodzenia pracownika świadczeń rodzinnych zatrudnionego w GOPS.
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Re: Wynagrodzenie dla pracownika św. rodzinnych
u nas dokłada od lat. Przy czym nie powiedziałabym że są to środki gminy - to wyegzekwowane od dłużników należności, które wracają do OPS jako środki na wydatki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500+
- Kontakt:
Ja mam odwrotne pytanie.Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie zwraca środki przeznaczone wynagrodzenia pracowników świadczeń rodzinnych czy też świadczeń wychowawczych zatrudnionych w GOPS? Czy w ogóle są jakieś konsekwencje?
-
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Zadnych konsekwencji do zwrotu środków na wynagrodzenia zarówno ŚR jak i 500+ jesli nie zostały wydatkowane w 100% nie ma.Zwracamy przez gminę do UW i nie ma żadnych uwag.Pozdrawiam 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
No raczej się z tego cieszą że naiwniacy zwracają zamiast w pełni wykorzystać. Gdzie tu sens i logika? 

Małopolska/OPS/Sygnity
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
U mnie też mam niewykorzystany w 100% plan na wynagrodzenia ŚR. Zwracałam dlatego, że miałam plan na wypłatę nagród i do końca trzymałam plan na to zadanie. Okazało się że nagrody będą wypłacone w ostatnim tygodniu roku. Pracownikom świadczeń wypłaciłam z własnych środków, ponieważ miałabym przekroczenie 3% kosztów obsługi.
-
- Referent
- Kontakt:
Wyobraź sobie Ragnar że jest sens i logika a do naiwniaków nie należę skoro nie wydaliśmy wszystkiego na świadczenia to i 3% na koszty obsługi też nam się nie należały - zwrócić trzeba było i to od nas nie zależało - ale może ty masz na to lepszy pomysł.Czekam na propozycje.Pozdrawiam 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
zosia42 nie unoś się
Bizon pytał:
"Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie zwraca środki przeznaczone wynagrodzenia pracowników świadczeń rodzinnych czy też świadczeń wychowawczych zatrudnionych w GOPS? Czy w ogóle są jakieś konsekwencje?"
widzę, że się nie zrozumieliśmy (i też nikogo nie chciałem obrazić, więc przepraszam)
sprawa jest prosta
np.
Koszty obsługi - 3% od otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne
masz otrzymaną dotację 1.000 000 zł
koszty przysługujące masz 3.000 zł (liczone od otrzymanej dotacji, a nie od list wypłat)
więc trzeba wydać te 3.000 zł (płace, zakupy) i nic nie zwracać (oczywiście z rozsądkiem i uwzględnieniem zwrotu niewykorzystanej dotacji, bo czasem Urz. Wojewódzki mógłby się przyczepić )
Wg mnie kto robi inaczej robi źle bo oszukuje własną jednostkę
teraz ja czekam na Twoją reakcję
Bizon pytał:
"Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie zwraca środki przeznaczone wynagrodzenia pracowników świadczeń rodzinnych czy też świadczeń wychowawczych zatrudnionych w GOPS? Czy w ogóle są jakieś konsekwencje?"
widzę, że się nie zrozumieliśmy (i też nikogo nie chciałem obrazić, więc przepraszam)
sprawa jest prosta
np.
Koszty obsługi - 3% od otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne
masz otrzymaną dotację 1.000 000 zł
koszty przysługujące masz 3.000 zł (liczone od otrzymanej dotacji, a nie od list wypłat)
więc trzeba wydać te 3.000 zł (płace, zakupy) i nic nie zwracać (oczywiście z rozsądkiem i uwzględnieniem zwrotu niewykorzystanej dotacji, bo czasem Urz. Wojewódzki mógłby się przyczepić )
Wg mnie kto robi inaczej robi źle bo oszukuje własną jednostkę
teraz ja czekam na Twoją reakcję

Małopolska/OPS/Sygnity
-
- Referent
- Zajmuję się: ksiegowa
- Kontakt:
A ja uważam że jeżeli moja dotacja na świadczenia rodzinne wynosi np. 1 000 000 zł to jest to dotacja na wypłatę świadczeń I KOSZTY OBSŁUGI 3%. Z tego 1 000 000 zł na wypłatę świadczeń mam 970 874 zł i 3% tj. kwota 29 126 zł na koszty obsługi. Koszty obsługi te 3% sa to koszty ryczałtowe i jednostki same decydują na jaki cel będą wydane - nie ma tu limitu na wynagrodzenia czy wydatki tzw.rzeczowe.
-
- Referent
- Kontakt:
Ok.Ragnar może żeśmy się nie zrozumieli - wiem jak liczyć koszty obsługi 3% od otrzymanej dotacji- chociaż tu na forum niektore ośrodki mają informacje ze swoich UW że 3% od wydanych świadczeń i wiem ile moge przeznaczyć srodków na obsługę.Wydawanie bezsensu środków uważam za niegospodarność i to że je zwracamy to wg mnie nie jest żadnym oszustwem.Pozdrawiam 

Oprócz Wynagrodzenie dla pracownika św. rodzinnych - Księgowość przeczytaj również:
Plan dochodów w sprawozdaniu Rb-27-S?
Inwentaryzacja pytanie?! PROSZĘ NOWA
Jak zaksięgować - nadpłata podatku do US
Zakup sprzętu z dofinansowania przed dostaniem pięniedzy
dziennik dokum.-numeracja dokum
Usługa naprawy rynien na dachu
Fundusz alimentacyjny księgowanie
Halo! Kto pracuje na Progmanie - płace?
Jak liczyć odsetki od należności jeśli 31.12.17 to niedziela
jaki paragraf zwrot zasiłku? 2910?
Polskie Biuro Księgowe w Wielkiej Brytanii
Finanse i ubezpieczenia dla Polaków w UK
Rozliczenie dotacji za 2017 rok
Zobowiązania za 2017 rok ponad plan
Zajęcie komornicze z dodakowego wynagrodzenia rocznego
Zwrot z KRUS z ubieglego roku, GUMI proszę napisz.