wynagrodzenie z praktyk uczniowskich - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 14:36

Witam! Mam wniosek od pana X, którego córka ma płatne praktyki w szkole zawodowej. Pan X składa kolejny wniosek (poprzednio odmowa) i tu pojawia się moja wątpliwość
1. poprzednio dołączył mi zaświadczenie z praktyk, gdzie księgowy wypisał błędnie, iż praktykantka uzyskała przez 3 miesiące 137,23 zł. łącznie. Jest to oczywiście błąd, niemożliwe jest żeby dziewcze zarabiało miesięcznie mniej niż 40 zł!? jak mam potraktować, jeśli doniesie mi ponownie błędne zaświadczenie? poprosić o poprawne wypełnienie?? nie jestem księgową, ale wiem mniej więcej ile wynosi wynagrodzenie uczniowskie, i nie jest to 40 zł miesięcznie!

2. ponadto nurtuje mnie jeszcze jedna wątpliwość, co mam zrobić jeśli pan X posiada prawo: własność innego lokalu mieszkalnego. Nie opłaca on żadnego czynszu z tego tytułu, płaci jedynie podatek, którego nie ujmuję w opłatach ponoszonych za mieszkanie. Czy w takiej sytuacji porównuję do stawek gminnych i przyjmuję stawkę gminną za metr?? Jest to jak już wspomniałam własność innego lokalu mieszkalnego!!
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 9:33

1. Przyjąć jak jest, chyba że znajdą się bardziej konkretne podstawy wątpliwości. Ja tam na razie nie widzę nic złego.

2. Zaliczyć (w miejsce czynszu) wszelkie udokumentowane koszty zarządu nieruchomością wspólną lub zaliczki na te koszty i to porównać można z czynszem gminnym - ale nie zastępować. Póki konkretnego wydatku zarządca nie potwierdzi lub wnioskodawca w inny sposób nie udowodni, to gmina nie może zaliczyć.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 10:02

Proszę podpowiedz mi co to znaczy
Gość pisze: Zaliczyć (w miejsce czynszu) wszelkie udokumentowane koszty zarządu nieruchomością wspólną lub zaliczki na te koszty i to porównać można z czynszem gminnym - ale nie zastępować.
1. W jaki sposób się porównuje ale nie zastępuje!?
2. Czy stawka gminna dotycząca czynszu nie ma zastosowania jedynie w przypadku zawyżonych czynszów przy najmie lokalu mieszkalnego?
3. Kolejna kwestia to taka, jakie to są koszty zarządu nieruchomością wspólną lub zaliczki na te koszty- co ja mam konkretnego powiedzieć wnioskodawcy? jakie on ma mi przedstawić dokumenty i faktury?

Im więcej czytam na temat dodatków, tym mniej wiem!! :roll: Z góry dziękuję za rozjaśnienie...
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 10:43

1. Porównywanie to zadanie ze szkoły podstawowej i z przedszkola. Porównuje się wysokość czynszu, jedno jest większe od drugiego. Gdy czynsz z wniosku jest większy od gminnego, to przyjmujemy gminny, jeśli mniejszy to zostawiamy. Tak rozumiem zapis ustawy. Zerowy to też mniejszy.
2. Wyjaśnienia p.1 powinny wystarczyć
3. Dokumenty? Gminie w zasadzie zbędne, wystarczy potwierdzenie administratora lub zarządu wspólnoty lub całej wspólnoty. Tam wiedzą dokładnie jakie koszty. Podpowiem jedynie, że określa je ustawa o własności lokali.
Zakładam tu, że jest w budynku więcej niż 7 mieszkań, ale gdy jest mniej, to może być podobnie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 10:55

Klient mieszka w budynku, gdzie są dwa mieszkania. Nie ma tam żadnego zarządcy i nie jest to wspólnota, dlatego pytam, co mam mu powiedzieć...
Proszę bez zgryźliwości
PCW pisze:1. Porównywanie to zadanie ze szkoły podstawowej i z przedszkola.
Wystarczy napisać, jeśli człowiek grzecznie pyta. Chciałam zauważyć, że ustawa jest tak niejasna, że każdy interpretuje ją inaczej... jeśli byłabym biegła w kwestii dodatków, nie szukałabym pomocy na forum.
Dziękuję za odpowiedź.
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 12:35

No, troszkę PCW przesadziło :oops: Przeprasza...

Teraz do meritum Jeśli faktycznie są tam tylko 2 mieszkania i brak zarządcy, to moim zdaniem traktować analogicznie jak dom własny zgodnie par.2.1 pkt 4 Rozporządzenia, czyli tylko woda, nieczystości, ewentualnie c.o. - i te 3 trzeba udokumentować, w skali bieżącego miesiąca.
Czwarte to jak wszędzie faktura za energię wraz z rozliczeniem.
Jak rozumiem remonty, czynsze, zaliczki na zarządzanie nie mają tu zastosowania.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x