wynagrodzenie za pracę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 6 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 04 sie 2021, 21:35

doradcawpomocyspolecznej.pl - "W art. 8 ust. 3 zawierającym katalog odliczeń od przychodu do punktu 1 dodane zostało kolejne odliczenie w postaci kosztów uzyskania przychodu. Jest to – w mojej ocenie – bardzo dobra zmiana, ponieważ dotychczas koszty uzyskania przychodu były pozycją odliczaną wyłącznie przy ustaleniu dochodu z działalności gospodarczej (art. 8 ust. 5 ustawy). Tymczasem koszty niezbędne do uzyskania przychodu ponoszą także inne osoby zarobkujące, np. dojazdy pracownika do pracy, zakup sprzętu czy materiałów przez osobę wykonującą zlecenie czy dzieło. W przypadku osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej koszty te są z reguły ustalone ryczałtowo przez ustawodawcę, nie oznacza to jednak, że zleceniobiorca czy wykonawca dzieła ich faktycznie nie ponosi. Tymczasem w aktualnym brzmieniu nie było podstaw do ich odliczenia od przychodu".
mmjj
Praktykant
Od: 24 lip 2021, 23:06
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 sie 2021, 22:55

Ok, znam, czytałem – zdaje się artykuł z lutego (?) (prenumerujemy), kiedy jeszcze kształt zmian nie był do końca skonkretyzowany. Wyszło jak widzimy. Wszyscy skupili się na idei, nikt nie zauważył niespójności w późniejszej (właściwej) treści przepisów po zmianach. Ktoś przeczytał całą ustawę po zmianach? Chyba nie, bo po co… Moje wcześniejsze spostrzeżenia… mogę sobie teraz... To pogadajmy dziś o obecnym kształcie przepisów... Moje stanowisko (nadal niezmienne) powyżej… Próbuj dalej ze swoimi argumentami ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 05 sie 2021, 12:31

pieczęć zakładu pracy miejscowość ......................

data .............................

ZAŚWIADCZENIE O WYSOKOŚCI ZAROBKÓW

Imię i Nazwisko ..................................................
Adres zamieszkania ...............................................
Zatrudniony(a) na stanowisku .....................................
1 Przychód za m-c ....... w wysokości ................
2. Koszty uzyskania przychodu.....................................
3.Składki na ubezpieczenie społeczne (13,71%) ....................
(finansowane przez pracownika)

4.Składka na ubezpieczenie zdrowotne ............................
5.Podatek dochodowy ..............................................
6.Wynagrodzenie netto (od pozycji 1 odjąć poz.2,3,4,5) ..................

...........................
(podpis i pieczątka osoby wystawiającej
zaświadczenie)
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2021, 11:12

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie znaleźć interpretacje naszego ministerstwa odnośnie odliczania kosztów przychodu?
Agnesb2
Stażysta
Od: 05 mar 2020, 9:03
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 31 gru 2021, 17:35

Witam Państwa serdecznie. Powyższy problem omawiacie Państwo z perspektywy pracowników OPS. Ja natomiast chciałbym przedstawić sytuacje z perspektywy pracodawcy czyli osoby uzupełniającej dane w zaświadczeniach, którego oczekują OPSy.
Dotychczas generowałem zaświadczenia dla pracowników, którzy potrzebowali przedstawić je w OPSach z danymi, które uwzględniały przepisy odnośnie naliczania wynagrodzenia. Z zaświadczeń tych wynikało jakie pracownik rzeczywiście otrzymywał wynagrodzenie czyli jaki był jego dochód w rozumieniu przepisów, które mówią o naliczaniu wynagrodzeń (a nie Ustawy o pomocy społecznej). Pracownik zanosił takie zaświadczenie do OPSu czy innej jednostki a tam urzędnik robił z tym to co potrzebował. Jednak moi pracownicy zgłosili się do mnie ostatnio z wzorem zaświadczenia, które przedstawiliście Państwo we wcześniejszych postach w związku z tym, że OPS żąda teraz tylko tego wzoru zaświadczenia. Wypełniając wzór zaświadczenia złapałem się za głowę. Ja rozumiem, że Ustawa o pomocy społecznej rozumie za dochód, przychód pomniejszony o KUP. Rozumiem przesłanki ustawodawcy jakimi się kierował i wyjaśnienia z Ministerstwa. Rozumiem też to, że na potrzeby ustalania świadczeń wyliczacie to Państwo wg przepisów jakie Państwa obowiązują. Doprowadza to co prawda do sytuacji wg której dochód pracownika zatrudnionego w ramach umowy o pracę na 1/8 etatu za minimalne wynagrodzenie wynosi wg w/w ustawy około 50 zł a nie 300 ale rozumiem, że takie są przepisy i tak to ma być ustalone. Mógłbym z tym dyskutować, że jest to błędne, niesprawiedliwe itd. jednak wiele jest takich przepisów a może jest w tym jakiś sens z którego ja nie do końca zdaję sobie sprawę.
Nie rozumiem jednak dlaczego oczekujecie od pracodawców wypełniania zaświadczeń wg wzoru, który opracowaliście Państwo na podstawie art. 8 ust. 3 Ustawy o pomocy społecznej. Pracodawców nie obowiązują przecież te przepisy i wylicza on wynagrodzenie pracownika na podstawie zupełnie innych Ustaw i przepisów prawa.
Czy nie powinno być tak, że oczekujecie Państwo zaświadczenia zawierającego dane o których mówi art. 107 ust. 5 b pkt 7 ups a wyliczacie dopiero sobie sami dochód, który oczekuje Ustawa o pomocy społecznej w art. 8 ust. 3 ?! Możecie nawet oczekiwać, że pracodawca wypisze jaki jest KUP (chociaż bardzo łatwo to ustalić).
Nie rozumiem jak możecie oczekiwać, że Pracodawca napisze, że dochód pracownika wyniósł np. 50 zł jeśli faktycznie ( i zgodnie z wyliczeniami stosowanymi przy naliczaniu wynagrodzeń) dochód ten wyniósł np. 300 zł. Pracodawca poświadcza wtedy nieprawdę bo to Państwa obowiązuje Ustawa o pomocy społecznej a nie pracodawcę. Państwo powinni sobie wyliczać wy obowiązujących Państwa przepisów. Przypominam że art. 8 ust. 3 nie mówi o tym jak powinno wyglądać zaświadczenie a jedynie mówi w jaki sposób powinien być wyliczany dochód osoby ubiegającej się o świadczenie. Natomiast art. 107 ust. 5 b pkt 7 tejże ustawy mówi jakie potrzebne są dane do wyliczenia tego dochodu.
Chciałbym nadmienić, że mogę się oczywiście mylić i jednak są przepisy które obligują pracodawców do wystawiania takiego zaświadczenia i obliczania go wg tego wzoru. Jeśli tak jest to proszę mnie poprawić.
Pracodawca
Praktykant
Od: 31 gru 2021, 16:44
Zajmuję się: Pracodawca

Napisano: 03 sty 2022, 11:55

Pracodawca pisze:
31 gru 2021, 17:35
Witam Państwa serdecznie. Powyższy problem omawiacie Państwo z perspektywy pracowników OPS. Ja natomiast chciałbym przedstawić sytuacje z perspektywy pracodawcy czyli osoby uzupełniającej dane w zaświadczeniach, którego oczekują OPSy. (...).
W końcu jakiś głos rozsądku się pojawił! W pełni zgadzam z tym wpisem Pracodawcy i ubolewam, że osoba – można rzec – postronna – musi tłumaczyć niektórym socjalnym oczywiste rzeczy. Abstrahując już o zasadności odliczania KUP, już wcześniej pisałem, że ręce mi opadają widząc m. in. takie „twory - wzory”. Otóż Szanowny Pracodawco masz całkowitą rację - nikt nie ma prawa żądać od Ciebie wypełniania dokumentu w takiej postaci! Zapewniam Cię, że żadne przepisy nie obligują pracodawcy do stosowania tego wymyślonego i przedłożonego przez pracownika OPS wzoru zaświadczenia! Tym bardziej, że – jak słusznie zauważyłeś – poświadczyłbyś nieprawdę w tym dokumencie, bo przecież nie taką kwotę wypłaciłeś, jak sugeruje to wyliczenie, pod którym miałbyś się podpisać, prawda? Mianowicie - pracodawca powinien określić np. kwotę KUP w zaświadczeniu, jeżeli socjalny tak wskazał, ale to nie pracodawca odejmuje ją od wypłaconego dochodu! Też bym się pod tym nie podpisał... Pracownik socjalny ma jedynie wskazać jakich konkretnych informacji potrzebuje, ale nie może zmuszać do wypełniania zaświadczeń o jedynie słusznym wzorze i dokonywania obliczeń za siebie, których zresztą pracodawca nie stosuje! Ustawa o pomocy społecznej określa, że sytuację dochodową ustala się na podstawie m. in. zaświadczenia albo oświadczenia o wysokości wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia, zawierającego informacje o wysokości potrąconej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie zdrowotne, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w części finansowanej przez ubezpieczonego oraz składki na ubezpieczenie chorobowe i... Ewentualnie jeszcze te nieszczęsne KUP... Takie informacje pracownik OPS ma wskazać pracodawcy, który powinien zawrzeć je w swoim zaświadczeniu, ale nie ma określonego wzoru takiego dokumentu i nie musi tego wpisywać na „zaświadczeniu”, które ktoś sobie wymyślił! Równie dobrze można wydrzeć karteczkę z notesu i napisać np. że: „Ja <pełną nazwą> Pracodawca zaświadczam, że pan Jan Pracownik, zamieszkały w Mieście, przy ul. Za Zakładem 1, w miesiącu grudniu 2021 r. otrzymał wynagrodzenie za pracę w wysokości... zł. Zaliczka na podatek wyniosła ...zł, składka zdrowotna - ....zł, itd., KUP 250 zł, pieczątka i podpis”. To pracownik socjalny ma obowiązek ustalić sobie sam ten dochód, na podstawie właściwych informacji, podanych w zaświadczeniu (wystawionym w dowolnej formie!) przez pracodawcę albo w oświadczeniu pracownika.
I jeszcze mała dygresja na koniec - założę się, że większość pism do Pracodawców w tej sprawie, wpływa w formie „wniosku o udostępnienie danych osobowych”, którego „wzór” nie obowiązuje już od 2011 r. ......
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 04 sty 2022, 14:32

Chciałbym jeszcze dodać, że podczas rozmów telefonicznych żaden pracownik MOPR na terenie mojego miasta nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego wymagają takiego zaświadczenia. Nie powiedział nic na temat nowelizacji Ustawy o pomocy społecznej ani o tym że do art. 8 ust 3 dodano zapis o uwzględnieniu KUP w obliczaniu dochodu.
Naszła mnie również taka dygresja, że jeśli nowelizacja przepisów nastąpiła w kwietniu 2021 r. a ode mnie jako pracodawcy wymagany jest druk zaświadczenia od grudnia 2021 r. to co z zaświadczeniami wystawianymi na druku w moim przedsiębiorstwie w okresie miedzy kwietniem a grudniem? Skoro według pracowników teraz mój druk nie jest honorowany to na jakiej podstawie uznawali zaświadczenia wystawiane miedzy kwietniem a grudniem? Przecież wtedy też obowiązywały ich już nowe przepisy?
Nie chcę nikogo oskarżać ani stosować jakichś epitetów bo sam kiedyś byłem urzędnikiem i wiem, że często jest to niełatwa praca, bicie głową w mur i że dany pracownik nie musi znać całej ustawy od A do Z bo po prostu na co dzień pracuje tylko z jakimś jej wycinkiem. Jednak czy nie powinno być tak, że jeśli występuje jakiś problem, następuje zmiana przepisów to powinni się zebrać dyrektorzy, kierownicy i pracownicy i pochylić się czy to co robią jest zgodne z przepisami? Rozumiem, że nie każdy musi być mistrzem w czytaniu ustaw i przepisów ale jak zbierze się kilka osób w tym kierownictwo danego OPSu to ktoś powinien wpaść na pomysł, że "Ej kochani koledzy i koleżanki, przecież coś jest tu nie tak i nie możemy w ciemno kopiować i ustanawiać jakiegoś wzoru bo jest on przecież nie zgodny z przepisami"
Rozumiem, że można popełnić błąd. Wypuścić coś co nie do końca jest zgodne z przepisami, ale skoro ktoś już zwraca uwagę, że coś jest nie tak to chyba warto się nad tym pochylić i coś zmienić. Ja podczas rozmowy telefonicznej w grudniu wytłumaczyłem to wszystko o czym jest mowa pracownikowi MOPRu. Usłyszałem tylko "AHA" i mamy już kolejny miesiąc a pracownicy mojej firmy dalej przychodzą do mnie z tymi bzdurnymi zaświadczeniami i wzór tego zaświadczenia dalej funkcjonuje na stronie internetowej MOPRu. Wystosowałem więc pismo z oficjalną prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji i czekam na odpowiedź.
Pracodawca
Praktykant
Od: 31 gru 2021, 16:44
Zajmuję się: Pracodawca

Napisano: 04 sty 2022, 15:46

Szanowny Panie,

Dawno powinni tą ustawę napisać od nowa - i wgle zlikwidować/ograniczyć pomoc finansową.

Bo widzi Pan, w 2004 r zrobili sobie jaja i wprowadzili "nową ustawę o pomocy społecznej" która w zasadzie byłą kropka w kropkę przepisana z ustawy z roku 1990.

Tak wiec drogi Panie, w zasadzie mentalnie siedzimy w latach 90 ubiegłego wieku. Czasem się wprowadzi jakieś kosmetyczne zmiany, które powodują więcej bałaganu niż porządku.

I tutaj jest jak jest, jak śpiewa wyklęty klasyk.

Pozdrawiam serdecznie i witam w Nowym Ładzie!
12groszy
Stażysta
Od: 04 wrz 2018, 7:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Strona 6 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x