W końcu jakiś głos rozsądku się pojawił! W pełni zgadzam z tym wpisem Pracodawcy i ubolewam, że osoba – można rzec – postronna – musi tłumaczyć niektórym socjalnym oczywiste rzeczy. Abstrahując już o zasadności odliczania KUP, już wcześniej pisałem, że ręce mi opadają widząc m. in. takie „twory - wzory”. Otóż Szanowny Pracodawco masz całkowitą rację - nikt nie ma prawa żądać od Ciebie wypełniania dokumentu w takiej postaci! Zapewniam Cię, że żadne przepisy nie obligują pracodawcy do stosowania tego wymyślonego i przedłożonego przez pracownika OPS wzoru zaświadczenia! Tym bardziej, że – jak słusznie zauważyłeś – poświadczyłbyś nieprawdę w tym dokumencie, bo przecież nie taką kwotę wypłaciłeś, jak sugeruje to wyliczenie, pod którym miałbyś się podpisać, prawda? Mianowicie - pracodawca powinien określić np. kwotę KUP w zaświadczeniu, jeżeli socjalny tak wskazał, ale to nie pracodawca odejmuje ją od wypłaconego dochodu! Też bym się pod tym nie podpisał... Pracownik socjalny ma jedynie wskazać jakich konkretnych informacji potrzebuje, ale nie może zmuszać do wypełniania zaświadczeń o jedynie słusznym wzorze i dokonywania obliczeń za siebie, których zresztą pracodawca nie stosuje! Ustawa o pomocy społecznej określa, że sytuację dochodową ustala się na podstawie m. in. zaświadczenia albo oświadczenia o wysokości wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia, zawierającego informacje o wysokości potrąconej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie zdrowotne, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w części finansowanej przez ubezpieczonego oraz składki na ubezpieczenie chorobowe i... Ewentualnie jeszcze te nieszczęsne KUP... Takie informacje pracownik OPS ma wskazać pracodawcy, który powinien zawrzeć je w swoim zaświadczeniu, ale nie ma określonego wzoru takiego dokumentu i nie musi tego wpisywać na „zaświadczeniu”, które ktoś sobie wymyślił! Równie dobrze można wydrzeć karteczkę z notesu i napisać np. że: „Ja <pełną nazwą> Pracodawca zaświadczam, że pan Jan Pracownik, zamieszkały w Mieście, przy ul. Za Zakładem 1, w miesiącu grudniu 2021 r. otrzymał wynagrodzenie za pracę w wysokości... zł. Zaliczka na podatek wyniosła ...zł, składka zdrowotna - ....zł, itd., KUP 250 zł, pieczątka i podpis”. To pracownik socjalny ma obowiązek ustalić sobie sam ten dochód, na podstawie właściwych informacji, podanych w zaświadczeniu (wystawionym w dowolnej formie!) przez pracodawcę albo w oświadczeniu pracownika.Pracodawca pisze: ↑31 gru 2021, 17:35Witam Państwa serdecznie. Powyższy problem omawiacie Państwo z perspektywy pracowników OPS. Ja natomiast chciałbym przedstawić sytuacje z perspektywy pracodawcy czyli osoby uzupełniającej dane w zaświadczeniach, którego oczekują OPSy. (...).