Witam, mam pytanie... czy osoba wynajmująca lokal w budynku gdzie jest 8 mieszkań, /nie ma wspólnoty ani spółdzielni mieszkaniowej/może składać wniosek o dm , nie powinna być wg ustawy o własności lokali założona wspólnota ?
Ja nie rozumiem problemu. Mniejsza o to, bo raczej nie jest to problem dodatków mieszkaniowych. Jaki wniosek wpływa, taki gmina rozpatruje, nie ma podstawy wnikać ile tam mieszkań, ilu właścicieli i dlaczego tak się organizują a nie inaczej.
Przy okazji: wypada nauczyć się odróżniać wynajmującego od najemcy.
Ja do dzisiaj się muszę czasem zastanowić, który to najemca, a który wynajmujący. Niestety, słowo "wynajmujący" pasuje do obu podmiotów (wynajmujący komuś / wynajmujący od kogoś). Tak jak i w powszechnym zdaniu "Wynajmuję mieszkanie."
W takim razie podpowiem. Pierwszy artykuł działu Najem Kodeksu cywilnego brzmi: Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz (...) a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz (art. 659).
Z tą wspólnotą to niekoniecznie. Aby mogła powstać, przynajmniej jeden lokal w nieruchomości musi zostać sprzedany, wydzielony i ustanowiona odrębna własność.