Wyprowadzka, info od właściciela, brak kontaktu z najemcą - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 wrz 2017, 22:26

Dobry wieczór, jak w temacie... Pani X wyprowadziła się z lokalu 11 września nie informując mnie o tym. Wlascicielka poinformowała mnie o tym telefonicznie sugerując, ze najemca nie miał zamiaru o tym nikogo informowac ale, ze wlascicielka nie chce mieć problemów to dzwoni i pyta co zrobić z dodatkiem. Dodała, ze pani X zapłaciła jej za 11 dni wrzesnia. Dała też kontakt do niej. Zadzwonilam, miała się Pani X stawic i jak na razie jej nie ma. Jeżeli się nie zjawi to co zrobić? Wezwać wlasciciela i żeby to ona mi oświadczyła to, co przekazała przez telefon? Zrobić notatkę sluzbowa z rozmowy z nią uprzednio? Pisać do zarządcy o zwrot dodatku za 19 dni wrzesnia? Czy zabrać od października dopiero? Pod jaki adres decyzja? Skoro nie posiadam obecnego miejsca pobytu tej kobiety? Czyżby pod adres gdzie wynajmowala, bo takie miejsce ostatniego pobytu jest mi znane? Liczę na wasze sugestie jak zwykle :) pozdrawiam!
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 14 wrz 2017, 10:13

Myślę, że skoro właściciel lokalu informuje cię o rozpadzie poży... WRÓĆ! ustaniu stosunków... nie czekaj... No, że już strona nie ma tytułu prawnego do lokalu, to moim zdaniem wystarczający powód do wstrzymania wypłat. Oczywiście dobrze by było pisemnie, ale nawet notatka służbowa z rozmowy telefonicznej jest dokumentem.
W najgorszym razie strona odwoła się od wstrzymującej to uwzględnisz jej żądanie w całości ;)
Decyzję z notatką o nieznajomości aktualnego adresu strony wetknąłbym w akta a drugi egzemplarz do zarządcy.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2017, 10:57

Z doświadczenia wiem ze notatka nie jest zadnym wiarygodnym dokumentem, a na pewno niehonorowanym przez SKO i Sądy. Owszem, o braku adresu można w niej uwzględnić informacje ale nie na podstawie niej stwierdzac wygaśnięcie DM.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 wrz 2017, 10:51

Ktoś jeszcze mógłby zabrać glos w sprawie?
Klara27
Starszy referent

Napisano: 15 wrz 2017, 11:42

Ciężko tu coś doradzić. Ja bym próbowała dalej nakłonić grzecznie panią ex-najemczynię, żeby się pofatygowała i napisała pismo z prośbą o zakończenie wypłaty dodatku (niech będzie że od października). Jeśli nie to nie wiem, co zrobić. Na pismo od zarządcy pewnie nie ma co liczyć, chyba że wespół z wynajmującą udałoby się go nakłonić do wysłania Ci pisma, że ex-najemczyni nie zamieszkuje, ale w sumie czemu miałby to zarządca dla Ciebie robić, skoro przeważnie zupełnie zarządców nie obchodzi, kto mieszka, byleby płacił...
Frustrujące, że za nie swoje winy płacimy bezsensownie stresem i dodatkową pracą. :/
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2017, 21:07

Skoro
Klara27 pisze: właścicielka ... pyta co zrobić
, to sprawa banalnie prosta: niech napisze, że umowa rozwiązana i że lokatorka zwolniła mieszkanie, ewentualnie coś w tym stylu. Na tej podstawie wójt/burmistrz wystawi decyzję o wygaśnięciu dodatku. Egzemplarz oczywiście do zarządcy, kolejny zaś obowiązkowo przygotować wnioskodawczyni. Skoro już jest z nią jakiś kontakt, to łatwo ustalić jak tę decyzje doręczyć — może wysłać na jakiś adres, może skorzystać z uprzejmości osób trzecich (np. zarządca), może przechować w urzędzie do odbioru, może wysłać elektronicznie.
I po problemie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2017, 18:04

Problem polega na tym, ze nie znam miejsca pobytu tej kobiety. Wyłączyła telefon po tym, jak uzgadniałyśmy, ze ma sie stawic. I nie ma z nia kontaktu wcale :(. Zarzadca nie zna rowniez innego miejsca zamieszkania I wlascicielka takze
Klara27
Starszy referent

Napisano: 18 wrz 2017, 19:03

Klara27 pisze:Zadzwonilam, miała się Pani X stawic i jak na razie jej nie ma. Jeżeli się nie zjawi to co zrobić?
Od chwili złożenia wniosku dalszych losów dodatku nie można uzależniać od woli wnioskodawcy, bo może być kłopot, jak w tym przykładzie. Nie trzeba było zapraszać i czekać. Jeśli był kontakt, to wystarczyło tą drogą ustalić sposób kontaktu, najlepiej adres. Teraz można:
a) poszukać we własnym (gminnym) „biurze” meldunkowym
b) za pomocą koleżanki/kolegi z tego biura spróbować ustalić stosowny adres, np. stałego meldunku czy w pobliskich gminach, przynajmniej w tych bardziej zaprzyjaźnionych
c) spróbować znaleźć za pomocą Policji
d) wysłać zwyczajnie pod ostatni otrzymany adres, zgodnie z ogólną zasadą.
Nie przejmować się dostarczeniem w ogóle, to nie jest główny problem — gmina ma przede wszystkim zatrzymać wypłaty dodatków.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x