wypłata

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Re: wypłata

Post autor: oko12 »

Wychodzi na to że każdy mówi i robi inaczej. W takim wypadku trzeba trzymać się swojej wersji i czekać aż zapis będzie jaśniejszy.
Co szkolący to inaczej mówi, co region to inne racje, jakaś tragedia :roll:
Chyba szkolący powinien być jeden :lol: :lol: :lol:
Ja rozumiem to tak i to do mnie przemawia, a wy róbcie jak uważacie...
Gość

Post autor: Gość »

MOIM SKROMNYM ZDANIEM LEPIEJ JEST WYPŁACIĆ MNIEJ, TYLKO PO TO ŻEBY KTOŚ NIE MUSIAŁ TEGO ZWRACAĆ Z ODSETKAMI. :roll:
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

Gość pisze:MOIM SKROMNYM ZDANIEM LEPIEJ JEST WYPŁACIĆ MNIEJ, TYLKO PO TO ŻEBY KTOŚ NIE MUSIAŁ TEGO ZWRACAĆ Z ODSETKAMI. :roll:
Ale my będziemy mieli później problem, bo skoro uchylimy jej a należało się jeszcze za jeden m-c to co wtedy??? SKO, nowa decyzja...jak do tego podejść???
małemiasto
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: małemiasto »

oko12 pisze:
Gość pisze:MOIM SKROMNYM ZDANIEM LEPIEJ JEST WYPŁACIĆ MNIEJ, TYLKO PO TO ŻEBY KTOŚ NIE MUSIAŁ TEGO ZWRACAĆ Z ODSETKAMI. :roll:
Ale my będziemy mieli później problem, bo skoro uchylimy jej a należało się jeszcze za jeden m-c to co wtedy??? SKO, nowa decyzja...jak do tego podejść???
Polecam nowy podręcznik dla samorządów, przykład 10 - łopatologicznie rozpisane jak mamy robić.
Tzn. jak kobieta poszła do pracy w lutym to bierzemy dochód za marzec - jeżeli przekracza kryterium to uchylenie od kwietnia (wyraźnie napisane że nie interesuje nikogo kiedy ktoś dostał wypłatę).
Mieliśmy dopiero co taką sytuację, że pan w październiku podjął pracę. Więc dochód za listopad i uchylenie od grudnia. Pan twierdził, że uchylenie powinno być od stycznia więc się odwołał i SKO przyznało rację nam.

A odnośnie Mazurkiewicza to zdarza mu się, że się myli więc nie można ślepo wierzyć w to co mówi.
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

małemiasto pisze:
oko12 pisze:
Polecam nowy podręcznik dla samorządów, przykład 10 - łopatologicznie rozpisane jak mamy robić.
Tzn. jak kobieta poszła do pracy w lutym to bierzemy dochód za marzec - jeżeli przekracza kryterium to uchylenie od kwietnia (wyraźnie napisane że nie interesuje nikogo kiedy ktoś dostał wypłatę).
Mieliśmy dopiero co taką sytuację, że pan w październiku podjął pracę. Więc dochód za listopad i uchylenie od grudnia. Pan twierdził, że uchylenie powinno być od stycznia więc się odwołał i SKO przyznało rację nam.

A odnośnie Mazurkiewicza to zdarza mu się, że się myli więc nie można ślepo wierzyć w to co mówi.
To już nie chodzi o Mazurkiewicza, czy mówi prawdę, czy nie. Sam zapis jak rozłożymy na czynniki pierwsze to jasno nam tłumaczy. A co do zapisu w podręczniku to przeczytaj str. 4
"Zawarte w materiale wyjaśnienia dotyczące poszczególnych przepisów ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci mogą być wykorzystane tylko jako pomoc przy prowadzeniu postępowań administracyjnych i podejmowaniu decyzji w sprawie uprawnień do świadczenia wychowawczego.
Jednocześnie należy podkreślić, że niniejszy materiał nie stanowi wiążącej wykładni a każdy przypadek powinien być rozpatrywany przez organ właściwy indywidualnie w oparciu o obowiązujące przepisy i stan faktyczny danej indywidualnej sprawy."

Sami piszą coś co zaprzecza zapisom ustawy, a po za tym nie możemy opierać się na Podręczniku tylko na ustawie i rozporządzeniu.
Gość

Oko byłam na szkoleniu z panem Mazurkiewiczem w łodzi i jak doszło do tego tematu, to przez godzinę też myślałam, że robię źle, że powinien być ten jego "miesiąc gratis" więc zwątpiłam, ale na koniec zadałam mu pytanie, właśnie tego typu, że w lutym rozpoczęcie pracy, to uchylenie od maja? No to on wtedy powiedział coś w tym stylu, ale zaraz zaraz, nie mylmy pojęć, uzyskanie to zdarzenie prawne itp. itd. znowu zaczął kręcić i powiedział, że chodzi tutaj o uzyskanie, kiedy nastąpiło uzyskanie pracy, nie chodzi o moment osiągnięcia dochodu, więc rakiem się z tego wycofał, nie odpowiedział tak czy nie, ale w końcu to prawnik :roll: odetchnęłam i robię tak jak robiłam, bez cholernych "miesięcznych gratisów" :mrgreen:
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

Gość pisze:Oko byłam na szkoleniu z panem Mazurkiewiczem w łodzi i jak doszło do tego tematu, to przez godzinę też myślałam, że robię źle, że powinien być ten jego "miesiąc gratis" więc zwątpiłam, ale na koniec zadałam mu pytanie, właśnie tego typu, że w lutym rozpoczęcie pracy, to uchylenie od maja? No to on wtedy powiedział coś w tym stylu, ale zaraz zaraz, nie mylmy pojęć, uzyskanie to zdarzenie prawne itp. itd. znowu zaczął kręcić i powiedział, że chodzi tutaj o uzyskanie, kiedy nastąpiło uzyskanie pracy, nie chodzi o moment osiągnięcia dochodu, więc rakiem się z tego wycofał, nie odpowiedział tak czy nie, ale w końcu to prawnik :roll: odetchnęłam i robię tak jak robiłam, bez cholernych "miesięcznych gratisów" :mrgreen:
No dobrze ciągle powołujecie się na ten podręcznik, który jest wyznacznikiem, a my mamy robić zgodnie z przepisami (ustawą i rozporządzeniem)
Ten zapis art. 18 ust.6 przecież wyraźnie mówi o utracie. Nie przysługuje od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu! od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.
Według was nie ma tu tego "jednego miesiąca".
Co do osiągniętego jesteśmy zgodni jest to drugi miesiąc, ale co do utraty to nie...
Ten podręcznik pisali tacy sami eksperci jak Mazurkiewicz...oni też mają różne zdania!
My wciąż nie wiemy jak robić...w tej kwestii (bardzo ważnej!!!) powinniśmy mieć jasność, do cholery!!!
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

I nie chcę tu powiedzieć, że myślicie źle...bo każdy ma prawo do swojego zdania...tylko mogliby tą kwestię uregulować i zapisać bardziej zrozumiale dla wszystkich, bo mamy z tym problem, a nie powinno tak być!!!
Ta sprawa jest bardzo ważna dla nas jak i dla naszych petentów...
Ciekawe czy nasza Pani Minister zdaje sobie z tego sprawę, że ta ustawa to nie taki Pikuś jak jej się wydaje!!!
Gość

Też byłam jakiś czas temu na szkoleniu z P. Mazurkiewiczem i przyznam, że ta idea miesiąca gratis niezbyt do mnie przemawia. Chociaż faktycznie miało to sens i było logiczne jak tłumaczył, że w przypadku gdy wynagrodzenie wypłacane jest np 10 dnia kolejnego miesiąca, to strona musi mieć czas żeby donieść dochód i organ też musi mieć czas na ewentualne uchylenie decyzji. Tyle, że jak czytam ustawę to jakoś tego nie widzę i ten dodatkowy miesiąc wydaje mi się trochę naciągany. Także ja też osobiście robię tak, że jak pojęcie pracy w lutym, to dochód za marzec i uchylenie od kwietnia.
emiljaa
Referent
Zajmuję się: ŚR i inne
Kontakt:

Post autor: emiljaa »

ja robię tak:
umowa np. 22 marca,
wypłata 10 kwietnia (miesiąc w którym dochód osiągnięty)
miesiąc następujący po tym miesiącu to maj, czyli dochód za maj
i NP lub uchylenie decyzji od czerwca
ale gdy umowa 22 marzec
wypłata 30 marca (czyli osiągnięcie dochodu)
to zaśw. za kwiecień i NP lub uchylenie decyzji od maja

Dlatego też mam taki wzór zaśiadczenia

3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich
ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu,
jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
ODPOWIEDZ