wyplata wynagrodzenia
wyplata wynagrodzenia
mam problem pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za prace za styczeń 2015, do 19 stycznia pracowałam, od 20 stycznia do 23 stycznia byłam na zwolnieniu lekarskim wypł. przez z-ad, w dniu 26 stycznia zadzwoniłam do zakładu, że pójdę do lekarza w poniedziałek zostałam zarejstrowana do lekarza na środę, bo jest okres oczekiwania i nie jestem w stanie przedstawić zwolnienia lekarskiego. Księgowa wstrzymała mi wypłatę czy miała prawo proszę o podpowiedź, czy jest zgodne z przepisami proszę przybliżyć mi sprawę. Będę wdzięczna.
Re: wyplata wynagrodzenia
Moim zdaniem ma rację (jeżeli chodzi o wypłatę za okres od 24 stycznia), bo niby co ma wypłacić.
Pracownika nie ma w pracy, a póki co, pracodawca nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego powód nieobecności pracownika, więc nie ma podstawy do wypłaty jakichś świadczeń.
A jeżeli nie przelał wynagrodzenia za cały styczeń - to może jeszcze ma czas i wstrzymał się z cała Twoją wypłatą do wyjaśnienia sytuacji.
Podejrzewam, że jak dostarczysz ZLA, wtedy cały miesiąc będzie przeliczony i wypłata przelana.
Pracownika nie ma w pracy, a póki co, pracodawca nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego powód nieobecności pracownika, więc nie ma podstawy do wypłaty jakichś świadczeń.
A jeżeli nie przelał wynagrodzenia za cały styczeń - to może jeszcze ma czas i wstrzymał się z cała Twoją wypłatą do wyjaśnienia sytuacji.
Podejrzewam, że jak dostarczysz ZLA, wtedy cały miesiąc będzie przeliczony i wypłata przelana.
księgowa nie powinna wypłacić wynagrodzenia za okres do 23 stycznia 2015, a pozostała kwotę po wyjaśnieniu sprawy tj. po otrzymaniu zwolnienia lekarskiego? Czy jest to prawidłowo ,że wstrzymała?
to Ty 23 powinnaś być u lekarza a księgowa nie miała podstawy naliczenia Ci wynagrodzenia od 24.
oczywiście próbowałam się zarejstrować w dniu 23.01.2015, ale kolejki do lekarza są wydłużone i dopiero wyznaczono mi termin na 28.01.2015. Uważam, że w tej sytuacji powinnam mieć naliczenie wynagrodzenie do 23 stycznia 2015. pozdrawiam i proszę o odpowiedź!
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zgodnie z art 80 kp. [/b] - od 1 do 19 stycznia.
i odsyłając do art 92 wynagrodzenia za czas choroby - za okres od 20 do 23 stycznia.
oraz art 85 kp.[/b]
a za okres od 24 może Ci wpisać co chce (nieusp.niepłatne lub usprawiedliwione niepłatne) i tak skoryguje po otrzymaniu zwolnienia w lutym.
Ale wynagrodzenie w styczniu ci się należy. Przypuszczalnie księgowa nie chciała sobie mieszać i stwierdziła, że jak doniesiesz zwolnienie to Ci wypłaci. Tyle, że ty masz 7 dni od dnia badania na dostarczenie zwolnienia. A lekarz 3 dni do tyłu. To co? Zwolnienie ci wystawi 28 a dostarczysz 4 to wypłata dopiero 5? Bez sensu.
Kod: Zaznacz cały
Wynagrodzenie przysługuje za pracę wykonaną. Za czas niewykonywania pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia tylko wówczas, gdy przepisy prawa pracy tak stanowią.
i odsyłając do art 92 wynagrodzenia za czas choroby - za okres od 20 do 23 stycznia.
oraz art 85 kp.
Kod: Zaznacz cały
Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie.
a za okres od 24 może Ci wpisać co chce (nieusp.niepłatne lub usprawiedliwione niepłatne) i tak skoryguje po otrzymaniu zwolnienia w lutym.
Ale wynagrodzenie w styczniu ci się należy. Przypuszczalnie księgowa nie chciała sobie mieszać i stwierdziła, że jak doniesiesz zwolnienie to Ci wypłaci. Tyle, że ty masz 7 dni od dnia badania na dostarczenie zwolnienia. A lekarz 3 dni do tyłu. To co? Zwolnienie ci wystawi 28 a dostarczysz 4 to wypłata dopiero 5? Bez sensu.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Oprócz wyplata wynagrodzenia - Kadry przeczytaj również:
PIT 11
ilość ustaw
termin rozpoczęcia pracy na umowie
dyżur pracownika w punkcje interdyscyplinarnym
umowa- zadaniowy system pracy asystenta rodziny
asystent rodziny
Paski z wynagrodzeń
pit 11
zasiłek opiekuńczy
Zus IWA
PIT-11 umowa o dzieło