wyplata wynagrodzenia

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
ren2

wyplata wynagrodzenia

Post autor: ren2 »

mam problem pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za prace za styczeń 2015, do 19 stycznia pracowałam, od 20 stycznia do 23 stycznia byłam na zwolnieniu lekarskim wypł. przez z-ad, w dniu 26 stycznia zadzwoniłam do zakładu, że pójdę do lekarza w poniedziałek zostałam zarejstrowana do lekarza na środę, bo jest okres oczekiwania i nie jestem w stanie przedstawić zwolnienia lekarskiego. Księgowa wstrzymała mi wypłatę czy miała prawo proszę o podpowiedź, czy jest zgodne z przepisami proszę przybliżyć mi sprawę. Będę wdzięczna.
ala11

Re: wyplata wynagrodzenia

Post autor: ala11 »

Moim zdaniem ma rację (jeżeli chodzi o wypłatę za okres od 24 stycznia), bo niby co ma wypłacić.
Pracownika nie ma w pracy, a póki co, pracodawca nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego powód nieobecności pracownika, więc nie ma podstawy do wypłaty jakichś świadczeń.
A jeżeli nie przelał wynagrodzenia za cały styczeń - to może jeszcze ma czas i wstrzymał się z cała Twoją wypłatą do wyjaśnienia sytuacji.
Podejrzewam, że jak dostarczysz ZLA, wtedy cały miesiąc będzie przeliczony i wypłata przelana.
kr5

Post autor: kr5 »

księgowa nie powinna wypłacić wynagrodzenia za okres do 23 stycznia 2015, a pozostała kwotę po wyjaśnieniu sprawy tj. po otrzymaniu zwolnienia lekarskiego? Czy jest to prawidłowo ,że wstrzymała?
ircia

Post autor: ircia »

to Ty 23 powinnaś być u lekarza a księgowa nie miała podstawy naliczenia Ci wynagrodzenia od 24.
re2

Post autor: re2 »

oczywiście próbowałam się zarejstrować w dniu 23.01.2015, ale kolejki do lekarza są wydłużone i dopiero wyznaczono mi termin na 28.01.2015. Uważam, że w tej sytuacji powinnam mieć naliczenie wynagrodzenie do 23 stycznia 2015. pozdrawiam i proszę o odpowiedź!
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

Zgodnie z art 80 kp.

Kod: Zaznacz cały

Wynagrodzenie przysługuje za pracę wykonaną. Za czas niewykonywania pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia tylko wówczas, gdy przepisy prawa pracy tak stanowią.
[/b] - od 1 do 19 stycznia.
i odsyłając do art 92 wynagrodzenia za czas choroby - za okres od 20 do 23 stycznia.
oraz art 85 kp.

Kod: Zaznacz cały

Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie. 
[/b]
a za okres od 24 może Ci wpisać co chce (nieusp.niepłatne lub usprawiedliwione niepłatne) i tak skoryguje po otrzymaniu zwolnienia w lutym.
Ale wynagrodzenie w styczniu ci się należy. Przypuszczalnie księgowa nie chciała sobie mieszać i stwierdziła, że jak doniesiesz zwolnienie to Ci wypłaci. Tyle, że ty masz 7 dni od dnia badania na dostarczenie zwolnienia. A lekarz 3 dni do tyłu. To co? Zwolnienie ci wystawi 28 a dostarczysz 4 to wypłata dopiero 5? Bez sensu.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
ODPOWIEDZ