wyprowadzka, dodatek uchylony, co dalej??

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Re: wyprowadzka, dodatek uchylony, co dalej??

Post autor: PCW »

Mleko — jak to mówią — już się rozlało. Niech więc ten stan zostanie, biorąc pod uwagę wypowiedzi na forum, czyli m.in. dodatku za lipiec nie będzie (praktycznie tylko z tym jest problem).

Korci mnie jednak odnieść się do niektórych tez oraz zgłosić wątpliwości.
1) Trzeba odróżnić sytuację przyznawania dodatku od sytuacji po przyznaniu. Jeśli decyzja już jest, prawomocna, bezwarunkowa, z zasady niewzruszalna, chroniona przepisami prawa, to jeśli nawet nie są teraz spełnione wcześniejsze warunki, to decyzja automatycznie nie przepada. Trzeba przynajmniej solidnie się nafatygować, a takiej fatygi tu nie zauważam, jedynie — jak zwykle — ciach i po decyzji (zawsze jedynie próbuje się dopasować dokumenty).
2) Przykład szpitala to nie zmiana tematu, to przypomnienie uznanej już sytuacji, że jeśli ktoś nie przebywa, nawet długo, to nadal możemy traktować go jako mieszkającego.
3) Co to w ogóle znaczy „mieszkać”? Ciągle brakuje refleksji nad tym pojęciem. Podobnie jak pojęciem „wyprowadzka”. To ostatnie wręcz stało się wytrychem. Jeśli bowiem ktoś powie o wyprowadzeniu, to zaraz ciach i po decyzji, nieważne w jaki sposób.
4) Od wyprowadzki do drugiego tytułu prawego i drugiego dodatku jak wiadomo droga dość daleka i groźba wątpliwa.
5) Tamten człowiek zdaje się ma nadal tytuł prawny (!), obowiązek utrzymania (!), obowiązek płacenia (!), nawet gdy o tym zapomniał. Gorzej, że urzędnicy-zawodowcy nie pamiętają i uparcie nie chcą pamiętać.
6) W odniesieniu do omawianego przypadku należałoby uporać się z ignorowanymi problemami takimi jak:
a) trwający tytuł prawny
b) obowiązek utrzymania i płacenia
c) wyprowadzka i jej prawne aspekty
d) problem decyzji uchylonej, czyli od początku jej istnienia
e) rat wypłaconych na podstawie tej uchylonej decyzji
f) sposobu ewentualnego zatrzymania dodatku i logicznego uzasadnienia.
Proszę bardzo.
Monia86
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Monia86 »

Witam, od 2 tygodni przejęłam prowadzenie mieszkaniówek a tu przypadek , że rodzina zmienia miejsce zamieszkania i napisała oświadczenie, ze wyraża zgodę na uchylenie decyzji nr.. z dnia.. itd. wiec uchylam na podstawie 155 KPA a ma może ktoś wzór takiej decyzji? Była bym wdzięczna
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Ja nadal mam wątpliwości czy w takim przypadku właściwym działaniem jest uchylenie decyzji. W moim przekonaniu bardziej właściwym jest stwierdzenie wygaśnięcia (oświadczenie wiedzy) i na to nie trzeba zgody strony (oświadczenia woli), wystarczy wiedza, że coś się stało, że umowa wygasła i wraz z nią obowiązki stron. Do takiego stwierdzenia najlepiej mieć zawiadomienie drugiej strony, czyli właściciela lub zarządcy.
ODPOWIEDZ