Wyrejestrowanie z ZUS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW,śr,
- Kontakt:
Wyrejestrowanie z ZUS
Proszę o podpowiedź jak postępujecie.
W którym momencie i na podstawie jakich dokumentów dokonujecie wyrejestrowania z ZUS oraz korekt raportów ZUS RCA oraz DRA, chodzi mi o przypadek kiedy osoba podlegała ubezpieczeniu zdrowotnemu w ZUS przy świadczeniu pielęgnacyjnym , a teraz w czerwcu przynosi decyzję o przyznaniu od października 2024 świadczenia wspierającego.
1. Od czerwca uchylam decyzję dot. św. Pielęgnacyjnego
2. Następnie po uprawomocnieniu się tej decyzji robię wszczęcie i wydaje decyzję do zwrotu za okres od października 2024 do maja 2025.
Mam dylemat w którym momencie robię wygłoszenie z ZUS i na podstawie jakiego dokumentu? Jeśli wydałam decyzję uchylająca to czy muszę czekać aż się uprawomocni i dopiero wtedy robię wygłoszenie ZWUA od dnia 01.10.2024 ?
A kiedy należy zrobić korektę reportów RCA i DRA , czy te korekty robicie w momencie wydania decyzji do zwrotu? Jak to się ma do tego że zgłoszenia i wygłoszenia należy dokonywać do 7 dni?
Proszę o podpowiedź jaka stosujecie metodę
W którym momencie i na podstawie jakich dokumentów dokonujecie wyrejestrowania z ZUS oraz korekt raportów ZUS RCA oraz DRA, chodzi mi o przypadek kiedy osoba podlegała ubezpieczeniu zdrowotnemu w ZUS przy świadczeniu pielęgnacyjnym , a teraz w czerwcu przynosi decyzję o przyznaniu od października 2024 świadczenia wspierającego.
1. Od czerwca uchylam decyzję dot. św. Pielęgnacyjnego
2. Następnie po uprawomocnieniu się tej decyzji robię wszczęcie i wydaje decyzję do zwrotu za okres od października 2024 do maja 2025.
Mam dylemat w którym momencie robię wygłoszenie z ZUS i na podstawie jakiego dokumentu? Jeśli wydałam decyzję uchylająca to czy muszę czekać aż się uprawomocni i dopiero wtedy robię wygłoszenie ZWUA od dnia 01.10.2024 ?
A kiedy należy zrobić korektę reportów RCA i DRA , czy te korekty robicie w momencie wydania decyzji do zwrotu? Jak to się ma do tego że zgłoszenia i wygłoszenia należy dokonywać do 7 dni?
Proszę o podpowiedź jaka stosujecie metodę
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: Wyrejestrowanie z ZUS
no problem będzie, jeśli wyrejestrujesz od 10.2024 i osoba nie ma prawa od tego czasu do ubezpieczenia zdrowotnego i co w sytuacji kiedy korzystała z opieki zdrowotnej, wizyta u lekarza to pikuś, gorzej jak było coś poważniejszego
ja miałam jedną Panią wstecz, ale ona ubezpieczenie zdrowotne miała przy mężu, więc problemu nie mam
ale myślałam o tym jak to jest z tym ubezpieczeniem ....
ja miałam jedną Panią wstecz, ale ona ubezpieczenie zdrowotne miała przy mężu, więc problemu nie mam
ale myślałam o tym jak to jest z tym ubezpieczeniem ....
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja miałam Panią, która była u mnie jedynie na ubezpieczeniu zdrowotnym bo jest wdową, a zawiesiła swoją emeryturę żeby pobierać świadczenie. Dostała na córkę wspierające od 02/2024r. Wyrejestrowałam ją na bieżąco, tak jak uchyliłam decyzję w sprawie świadczenia. Emeryturę dostanie po moim uchyleniu. Jak mogłabym ją wyrejestrować wstecz, kiedy przez ten cały rok nie miała innego tytułu do ubezpieczenia, a korzystała ze świadczeń opieki zdrowotnej?
Niech mnie wieszają, trudno..
Niech mnie wieszają, trudno..
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
Miałam kilka podobnych przypadków, niestety należy wyrejestrować osobę od października 2024, za ten okres zrobić korekty a jeżeli ktoś korzystał za ten okres ze świadczeń zdrowotnych to później NFZ wystawia rachunek. Po rozmowie z Panią z Zusu uzyskałam informacje iż należy uchylić decyzję do ŚP od kiedy jest przyznane świadczenie wspierające i później za ten okres żądać zwrotu. Czy to jest poprawne żeby uchylać decyzję wstecz nie mam pojęcia, prawnik przystał na taką wersję
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
- Kontakt:
Tak ubezpieczą tylko niestety z datą wydania decyzji a nie wstecznie .
- Cerkiewne
- Starszy referent
- Zajmuję się: siedzę sobie
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Wydział Świadczeń Rodzinnych i Alimentacyjnych
- Kontakt:
Oprócz Wyrejestrowanie z ZUS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
przedłużanie stare ŚP
Od kiedy przyznajecie ŚP
podpisy elektroniczne i e-doręczenia - dobre praktyki
od kiedy uchylić świadczenie pielęgnacyjne?
uzysk z zasiłku chorobowego
nowe orzeczenie dostarczone po 5 mies. a wypłata ZP z przedłużenia
świadczenie pielęgnacyjne DPS
Nieletnia matka ojciec pełnoletni
za życiem - zgon dziecka
ustalenie nienależnych bez dokumentów
zasiłek pielegnaycjny dla kuratora os. niepełnosprawnej
Koordynacja - upewnijcie mnie
UZYSK - czy uchylam decyzję?
wietnamka
przedłużenie zasiłek pielęgnacyjny
podwyższone o 100% Śp