za życiem - zgon dziecka
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
za życiem - zgon dziecka
Czy przysługuje świadczenie "za życiem" w przypadku gdy dziecko urodzone we wrześniu 2024 r., zmarło w styczniu 2025 r., wniosek złożony maj 2025 r.?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: za życiem - zgon dziecka
Miałam taki przypadek, że dziecko było urodzone w czerwcu 2024r zmarło w sierpniu 2024 a wniosek mi złożono dopiero w lutym 2025r i przyznałam "za życiem" ponadto pytałam Mazurkiewicza na szkoleniu i powiedział, że się należy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
czy skoro na dzień składania wniosku czy rozpatrywania sprawy dziecko nie żyje, nie powinno się rozumieć że zachodzi bezprzedmiotowość, bo nie ma podmiotu sprawy....i dać odmowę?
czy skoro na dzień składania wniosku czy rozpatrywania sprawy dziecko nie żyje, nie powinno się rozumieć że zachodzi bezprzedmiotowość, bo nie ma podmiotu sprawy....i dać odmowę?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
leol pisze: zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
W ustawie jest zapis, że świadczenie przysługuje z tytułu urodzenia żywego dziecka.... więc po spełnieniu innych przesłanek świadczenie jak najbardziej przysługuje.leol pisze: 06 cze 2025, 8:35 zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
Oprócz za życiem - zgon dziecka - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Od kiedy przyznajecie ŚP
podpisy elektroniczne i e-doręczenia - dobre praktyki
od kiedy uchylić świadczenie pielęgnacyjne?
uzysk z zasiłku chorobowego
nowe orzeczenie dostarczone po 5 mies. a wypłata ZP z przedłużenia
świadczenie pielęgnacyjne DPS
Nieletnia matka ojciec pełnoletni
Wyrejestrowanie z ZUS
ustalenie nienależnych bez dokumentów
zasiłek pielegnaycjny dla kuratora os. niepełnosprawnej
Koordynacja - upewnijcie mnie
UZYSK - czy uchylam decyzję?
wietnamka
przedłużenie zasiłek pielęgnacyjny
podwyższone o 100% Śp