za życiem - zgon dziecka

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
leol
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

za życiem - zgon dziecka

Post autor: leol »

Czy przysługuje świadczenie "za życiem" w przypadku gdy dziecko urodzone we wrześniu 2024 r., zmarło w styczniu 2025 r., wniosek złożony maj 2025 r.?
KMACZKA
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: za życiem - zgon dziecka

Post autor: KMACZKA »

Miałam taki przypadek, że dziecko było urodzone w czerwcu 2024r zmarło w sierpniu 2024 a wniosek mi złożono dopiero w lutym 2025r i przyznałam "za życiem" ponadto pytałam Mazurkiewicza na szkoleniu i powiedział, że się należy.
leol
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: leol »

zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
czy skoro na dzień składania wniosku czy rozpatrywania sprawy dziecko nie żyje, nie powinno się rozumieć że zachodzi bezprzedmiotowość, bo nie ma podmiotu sprawy....i dać odmowę?
ruda_gops
Praktykant
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: ruda_gops »

leol pisze: zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
czy skoro na dzień składania wniosku czy rozpatrywania sprawy dziecko nie żyje, nie powinno się rozumieć że zachodzi bezprzedmiotowość, bo nie ma podmiotu sprawy....i dać odmowę?
leol pisze: 06 cze 2025, 8:35 zastanawia mnie jeszcze odnośnie tej sprawy temat bezprzedmiotowości,
W ustawie jest zapis, że świadczenie przysługuje z tytułu urodzenia żywego dziecka.... więc po spełnieniu innych przesłanek świadczenie jak najbardziej przysługuje.
ODPOWIEDZ