Czy ktoś może wie komu przysługuje władza rodzicielska w tym przypadku:
Pani A złożyła wniosek na dwójkę dzieci Córkę i Syna. Córka jest dzieckiem pierwszym, Syn kolejnym. Pani A ma status rozwiedziona. Wyrok rozwodowy z końca roku 2013 stanowi: "wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi stron Córką i Synem powierza matce - Pani A ustalając przy niej miejsce pobytu małoletnich, natomiast władzę rodzicielską ojca - Pana B ogranicza się do prawa współdecydowania w istotnych sprawach dot. dzieci." W wyroku zasądzono alimenty od Pana B na rzecz dzieci do rąk matki. I sprawa byłaby prosta gdyby nie drugi wyrok (Wydany początkiem lutego 2018 roku). W wyroku tym czytamy: "Sąd taki a taki po rozpoznaniu na rozprawie sprawy z powództwa małoletniej Córki reprezentowanej przez ojca Pana B przeciwko Pani A: zasądza od pozwanej Pani A na rzecz małoletniej Córki tytułem alimentów kwoty .. płatne w tej wysokości z góry do rąk jej ojca Pana B". I jest jeszcze coś takiego o kosztach: "zasądza od pozwanej Pani A na rzecz przedstawiciela ustawowego małoletniej powódki - Pana B kwotę ... tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego".
Na stronie internetowej znalazłam taką opinię: "Wskażę także, że rodzic nie może reprezentować swojego dziecka:
1) przy czynnościach prawnych między dziećmi pozostającymi pod ich władzą rodzicielską
2) przy czynnościach prawnych między dzieckiem a jednym z rodziców lub jego małżonkiem, chyba że czynność prawna polega na bezpłatnym przysporzeniu na rzecz dziecka albo że dotyczy należnych dziecku od drugiego z rodziców środków utrzymania i wychowania
3) w postępowaniu przed sądem lub innym organem państwowym gdzie dziecko i rodzic lub jego małżonek są stronami.
Czy to, że alimenty są płacone do rąk ojca oznacza, że to teraz on sprawuje władze rodzicielską? Czy nie jest to równoznaczne?
Mądrzy ludzie pomóżcie