Odwołanie SKO a wstrzymanie decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 lut 2019, 13:06

Witam, wnioskodawczyni złożyła odwołanie do SKO. utrata świadczenia 500+ na pierwsze dziecko od - naszym zdaniem stycznia 2019r., zdaniem wnioskodawczyni od lutego 2019r. do wydania decyzji przez SKO nie mogę wstrzymać wypłaty świadczenia na pierwsze dziecko nawet od lutego (zgodnie z odwołaniem wnioskodawczyni). Tera moje pytanie czy teraz w trakcie czekania za decyzją z SKO sama wnioskodawczyni może złożyć do nas prośbę o wstrzymanie wypłaty np od marca 2019 (żeby nienależnie pobrane nie rosły) i czy możemy wstrzymać na tej p[odstawie wypłatę? czy grzecznie czekać do decyzji z SKO i wtedy decyzja o NPŚ? Dziękuję.
Pl_30
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 8:25
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń wychowawczych

Napisano: 15 lut 2019, 13:50

A był decyzji uchylającej nadany rygor natychmiastowej wykonalności> ??
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lut 2019, 14:13

Pl_30 pisze:Witam, wnioskodawczyni złożyła odwołanie do SKO. utrata świadczenia 500+ na pierwsze dziecko od - naszym zdaniem stycznia 2019r., zdaniem wnioskodawczyni od lutego 2019r. do wydania decyzji przez SKO nie mogę wstrzymać wypłaty świadczenia na pierwsze dziecko nawet od lutego (zgodnie z odwołaniem wnioskodawczyni). Tera moje pytanie czy teraz w trakcie czekania za decyzją z SKO sama wnioskodawczyni może złożyć do nas prośbę o wstrzymanie wypłaty np od marca 2019 (żeby nienależnie pobrane nie rosły) i czy możemy wstrzymać na tej p[odstawie wypłatę? czy grzecznie czekać do decyzji z SKO i wtedy decyzja o NPŚ? Dziękuję.
Jeśli decyzji nadany został rygor natychmiastowej wykonalności, nic nie wypłacasz. Jeśli rygoru nie nadano, wniesienie odwołania wstrzymuje wykonanie decyzji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 16:01

na decyzji uchylającej nie było rygoru natychmiastowej wykonalności.czyli rozumiem, że wniesienie odwołania przez Panią wstrzymuje wykonanie decyzji i muszę teraz czekać na decyzję SKO ii dopiero później NPŚ.
Pl_30
Stażysta

Napisano: 15 lut 2019, 17:12

Nie zdarzyło mi się być w takiej sytuacji ale w tym przypadku porozmawiałbym z Panią i poprosił o pismo,że do czasu wyjaśnienia sprawy w SKO chce wstrzymania dalszych wypłat (skoro przy koordynacji tak można to czemu nie przy odwołaniu). Tym bardziej, że z tego co piszesz kobieta wie, że ma przekroczenie a chodzi o wypłatę jednego miesiąca to bez sensu jest jej dalej płacić marzec itd. Nie wiem czy jest to dobre wyjście ale chyba lepsze niż dochodzenie NP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lut 2019, 21:16

Dziękuję za odpowiedź :-)
Pl_30
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]