Wyrównanie dodatku stażowego?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wyrównanie dodatku stażowego?
Pracownik w marcu dostarcza doliczenie do dodatku stażowego okresu pracy w gospodarstwie rolnym(5lat), tym samym nabywa prawo do 10% dodatku. Czy wyrównuje się wstecz wypłacany dodatek? Słyszałam, że należy wypłacać do 3 lat wstecz. Jak jest u was?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DS
- Kontakt:
Re: Wyrównanie dodatku stażowego?
tak, do 3 lat wyrównujemy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Jak dostarczył w marcu to wypłacamy "po nowemu" od 1 kwietnia. Liczy się data wpływu dokumentu. Nie wyrównujemy w tym wypadku.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No i mam dwie sprzeczne opinie. Jakieś podstawy, dlaczego nie wyrównujemy?
Ja znalazłam art. 291 § 1 Kodeksu Pracy i myślę, że na tej podstawie należy wyrównać dodatek 3 lata wstecz.
§ 7 Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 15 maja 2018 w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych mówi, że wypłacamy dodatek stażowy 1) począwszy od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym pracownik samorządowy nabył prawo do dodatku lub wyższej stawki dodatku, jeżeli nabycie prawa nastąpiło w ciągu miesiąca;
2) za dany miesiąc, jeżeli nabycie prawa do dodatku lub wyższej stawki dodatku nastąpiło pierwszego dnia miesiąca. Więc wg mnie wypłata już w marcu, zgodnie z pkt.2.
Może ktoś jeszcze się wypowie czy wyrównywać 3 lata wstecz?
Ja znalazłam art. 291 § 1 Kodeksu Pracy i myślę, że na tej podstawie należy wyrównać dodatek 3 lata wstecz.
§ 7 Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 15 maja 2018 w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych mówi, że wypłacamy dodatek stażowy 1) począwszy od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym pracownik samorządowy nabył prawo do dodatku lub wyższej stawki dodatku, jeżeli nabycie prawa nastąpiło w ciągu miesiąca;
2) za dany miesiąc, jeżeli nabycie prawa do dodatku lub wyższej stawki dodatku nastąpiło pierwszego dnia miesiąca. Więc wg mnie wypłata już w marcu, zgodnie z pkt.2.
Może ktoś jeszcze się wypowie czy wyrównywać 3 lata wstecz?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Owszem "nabył" ok. ale on przyniósł dopiero dokumenty.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Gdyby zakład pracy nie naliczył dodatku stażowego z innego powodu (np. nie zaliczył wcześniejszych okresów a posiadał dokumenty to należy wyrównać ale w tym wypadku to pracownik dopiero doniósł dokument. Wpisać datę wpływu i kierownik powinien napisać pismo do akt jakie okresy zalicza do stażu pracy. I to jest wiążące do wypłaty stażowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pracownik dopiero ustalił, że ten okres zostaje zaliczany do stażu pracy. Ustalenie to, tj. zeznania świadków i skompletowanie dokumentów i otrzymanie pozytywnej opinii radcy prawnego nastąpiło w marcu. To jest inna sytuacja niż np w wypadku gdy zapomni dołączyć jakiś dokumentów.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Właśnie. Dopiero ustalił to dlaczego wyrównywać 3 lata do tyłu?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: kadry
- Kontakt:
a gdzie w przepisie jest mowa o terminie dostarczenia dokumentów ? ma prawo dostarczyć nawet w trakcie zatrudnienia i obowiązkiem pracodawcy jest wyrównać do 3 lat wstecz
-
- Praktykant
- Zajmuję się: kadry
- Kontakt:
serio ? lepiej się nie wypowiadać nić podawać niesprawdzone informacjeOla II pisze: 25 mar 2019, 16:29 Jak dostarczył w marcu to wypłacamy "po nowemu" od 1 kwietnia. Liczy się data wpływu dokumentu. Nie wyrównujemy w tym wypadku.
przepis wyraźnie mówi o nabyciu uprawnień a nie o terminie dostarczenia dokumentów
dlaczego pracownik miałby poszkodowany w tym przypadku skoro ma udokumentowany staż pracy ?
według mnie jest to naruszenie prawa pracownika gdyż uniemożliwia mu się wg Twojej zasady wystąpienie z roszczeniem o wyrównanie składnika wynagrodzenia tylko dlatego że nie przedstawił wcześniej dokumentów które mają wpływ na wysokość tego składnika
Oprócz Wyrównanie dodatku stażowego? - Kadry przeczytaj również:
KUZP CZY UWZGLĘDNIAĆ Z DWÓCH UMÓW?
Ile dni urlopu należy się pracownikowi za 2017 i 2018 rok?
Czas pracy asystenta rodziny - zarządzenie
zwrot za okulary a niepełny etat
Urlop a zgoda osoby zastępującej
czy zaliczyć do wysługi lat dzialalność gospodarczą
Zakres obowiązków stażysty w OPS
Klasyfikacja zawodów i specjalności GUS
Nabycie prawa do urlopu - od kiedy pomożecie?
Dog. z PFRON do wynagrodzenia. od. niepelnosprawnych
umowa na czas nieokreślony jaka data
zasiłek macierzyński a umowa o pracę
Opieka nad dzieckiem do 14 r.ż
Niedopłata dodatku stażowego za czas choroby w liście płac
Wieczna pomoc administracyjna??
co z oryginałami z akt osobowych?