Wysokość raty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 10 sie 2015, 10:28

Piszę tu, bo w "Nienależnie pobranych" nikt nie odpowiada ;)

Czy mogę napisać w decyzji o zwrocie NP po prostu o rozłożeniu na raty, bez określania ich wysokości i zaznaczyć, że będą potrącane z bieżących świadczeń w wysokości 50% tych świadczeń. Albo określić w decyzji wysokość raty jako "50% otrzymywanych świadczeń rodzinnych" czy to za bardzo ekstremalne?
Od listopada zmieni się pewnie kwota świadczeń, a babeczka się trochę opiera spłacaniu, chcę od niej ściągnąć jak najwięcej, jednocześnie zostawiając jej trochę pieniędzy. Nie ma innych źródeł dochodu.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 sie 2015, 10:36

Na takie pytania odpowiadam zawsze - papier wszystko przyjmie. Jaką decyzję wydasz taką będziesz mieć chyba, że wyższe instancje Ci uwalą. Wysokość raty powinna być wskazana w decyzji, ale nigdzie nie jest napisane jak to wskazanie ma wyglądać. Więc możesz spróbować "na raty w wysokosci 50% pobieranych w danym miesiącu świadczeń rodzinnych" jak się nie odwoła to masz załatwione a jak się odwoła to sam jestem ciekaw co z tym zrobią.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 sie 2015, 10:39

żeby rozkładać na raty musisz mieć jej podanie z uzasadnieniem......
Przy potrącaniu należności z bieżącej wypłaty ja nie dzielę- zgarniam całość.
Widzę ,że bardziej ty sie martwisz o spłatę jej długu niż ona. .......robisz swoje i nie oglądaj sie na jej źródła dochodu.Ma swojego pracownika socjalnego- niech idzie po okresówkę.
~o~

Napisano: 10 sie 2015, 10:44

bez wniosku strony i "szczególnych okoliczności" nie rozkładam na raty,
jak są bieżące świadczenia to też potrącam całość
bogusik

Napisano: 10 sie 2015, 10:51

Jest wniosek strony i są szczególne okoliczności, no ludzie!
Właśnie dlatego nie chcę potrącać całości, bo strona złożyła podanie o rozłożenie na raty, a że nie ma innych źródeł dochodu niż ŚR, to chciałaby jednak trochę pieniędzy dostać. Ale z drugiej strony chciałabym potrącać jak najwięcej, jak określę wysokość raty teraz, to przy zmianie wysokości świadczeń od listopada stroną będzie brała więcej świadczeń niż ja będę potrącać. Uzgodniłam z babeczką, że jej będę potrącać połowę, bo ona to by najlepiej nic nie oddawała, to fakt.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 10 sie 2015, 11:00

ale nie możesz teraz napisac w decyzji ,ze będziesz dokonywać potrącenia w listopadzie czy w grudniu skoro nie ma przyznanych świadczeń na nowy okres zas. No chyba ,ze ma zas. piel czy św. piel.
~o~

Napisano: 10 sie 2015, 11:07

Dlaczego nie może? My piszemy, że będą potrącane z bieżących świadczeń a w przypadku ich braku osoba zobowiązana jest samodzielnie dokonać wpłaty. Skoro tu ma pewność Zofia, że świadczenia będą to nic się nie stanie jak tak napisze bo i tak będzie potrącać.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 sie 2015, 11:15

ale przy zapisie o potrącaniu 50% nie może wykroczyć poza pażdziernik

Można zrobić tak jak pisze Tom. ale raty muszą być kwotowe nie procentowe
~o~

Napisano: 10 sie 2015, 11:45

Zofia pisze:Jest wniosek strony i są szczególne okoliczności, no ludzie!
A jakie? Bo z doświadczenia jednak, to z reguły są tylko okoliczności, ze szczególnymi spotkałem się raz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2015, 12:20

Samotna matka z oddalonym powództwem o alimenty i bez innego źródła dochodu jak ŚR. Nadmieniam, że nie umarzam jej świadczeń, tylko rozkładam na raty. Kwota do zwrotu 2 320 zł + odsetki. (Nie zgłosiła, że wzięła rozwód i nie miała zasądzonych alimentów, wniosek o alimenty złożyła w maju, powództwo oddalone).
Zofia
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x