Proszę Szanownych Państwa o uwagę
Aktualnie otrzymuję ZDO, ale po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K38/13 składałem wniosek o przyznanie ŚP z jednoczesną deklaracją o rezygnacji ze ZDO z chwilą gdyby jedyną negatywną przesłanką uniemożliwiającą przyznanie mi ŚP było posiadanie ZDO.
Sprawa po odmowach w MOPSie i SKO trafiła do WSA, który moją skargę oddalił gdyż:
" Podstawą odmowy przyznania skarżącemu świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania opieki nad matką jest przepis art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b) ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Zgodnie z jego treścią świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Przepis ten nie pozostawia żadnych wątpliwości, że przyznanie zasiłku dla opiekuna wyklucza możliwość uwzględnienia wniosku o świadczenie pielęgnacyjne. Zatem dopóki w obrocie prawnym pozostaje ostateczna decyzja z dnia [...] o przyznaniu skarżącemu prawa do zasiłku dla opiekuna od dnia 15 maja 2014r. na czas nieokreślony, dopóty organ administracji nie ma możliwości przyznaniu mu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego nawet, gdyby skarżący spełniał przesłani pozytywne do otrzymania świadczenia. "
Ponieważ zamierzam złożyć rezygnację ze ZDO i starać się poprzez złożenie wniosku o przyznanie mi ŚP - dlatego wstępnie miałbym kilka pytań i prośbę o wyrażenie swoich sugestii
1. złożenie rezygnacji wymaga bym wypisał jakis odpowiedni urzędowy formularz ?
2. czy złożenie takiej rezygnacji skutkuje natychmiastowym brakiem posiadania prawa do ZDO, czy powoduje powstanie jakiegoś okresu karencji (związanego z tym jakiegoś dodatkowego obiegu dokumentu itp.) ?
3. czy w tym samym dniu mogę złożyć odpowiedni wniosek o przyznanie mi ŚP ?
4. czy złożenie takiego wniosku o ŚP niesie ze sobą wymóg dostarczenia pozostałych wymaganych dokumentów (tj. nowego orzeczenia o niepełnosprawności itd) np. składając wnioski o ZDO wykorzystano dokumenty (orzeczenie Komisji, rezygnacja z pracy), które złożyłem kilka lat wstecz podczas składania wniosku o przyznanie ŚP
5. jaki jest termin rozpatrzenia mojego wniosku przez MOPS o przyznanie ŚP ?
6. przyjmując (w co bardzo wątpię), że bezpośrednio MOPS lub ewentualnie po moim późniejszym odwołaniu do SKO zostanie przyznane mi ŚP - to czy po wejściu nowelizacji ustawy za kilka tygodni lub dopiero w nowym roku będę weryfikowany ponownie i ŚP będzie ewentualnie przyznane po spełnieniu wszystkich kryteriów, ale w kwocie już niższej (np. 800,-) wynikającej z ustawy, albo może być odebrane gdy nie spełnię kryteriów ?
Bardzo proszę o odpowiedź