Wysokości dodatków - jak jest u Was
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Re: Wysokości dodatków - jak jest u Was
W mojej małej miejscowości wydatki za mieszkania w spółdzielniach mieszkaniowych tak poszły do góry, że wydatki te są nie mal porównywalne z wydatkami za mieszkania w Warszawie, u mnie największy dodatek mieszkaniowy to 1200 zł, średnio oscyluje w kwocie 500-900 zł.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
u nas najwyższe dochodzą pod 900 zł
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Ale w tym artykule 6 ust. 6 pkt 2 u.d.m. nie ma mowy o przyrównywaniu wody do stawki gminnej tylko o liczeniu w ogóle rachunku za wodę. Przeliczasz tylko czynszbrodafix pisze: 29 sie 2023, 10:20 taka mała sugestia :
jeśli macie np. duże rachunki za wodę to przeliczajcie wg. norm wynikających z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody z dnia 14 stycznia 2002 r. (Dz.U. Nr 8, poz. 70)
na podstawie art. 6 ust. 6 pkt 2 UDM
-
- Podinspektor
- Kontakt:
też tak myślałem jednak sądy w tym aspekcie mają inne zdanieAle w tym artykule 6 ust. 6 pkt 2 u.d.m. nie ma mowy o przyrównywaniu wody do stawki gminnej tylko o liczeniu w ogóle rachunku za wodę. Przeliczasz tylko czynsz
np. I OSK 293/08 - Wyrok NSA
jest tego więcej ...
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
2008? Od tego czasu interpretacja trochę zmieniła siębrodafix pisze: 29 sie 2023, 14:05też tak myślałem jednak sądy w tym aspekcie mają inne zdanieAle w tym artykule 6 ust. 6 pkt 2 u.d.m. nie ma mowy o przyrównywaniu wody do stawki gminnej tylko o liczeniu w ogóle rachunku za wodę. Przeliczasz tylko czynsz
np. I OSK 293/08 - Wyrok NSA
jest tego więcej ...

Ale i tak nigdy nie spotkałam się (przez 25 lat pracy w DM), aby przyrównywac wydatek za wodę. Ale każdy robi jak uważa

-
- Podinspektor
- Kontakt:
poza tym, wydawałem już decyzję z przeliczeniem wody w oparciu o to rozporządzenie. Wnioskodawca odwołał się do SKO , bezskutecznie
sam uważam, że jest to skuteczny sposób na wszelkiej maści naciągaczy. Jak wiemy bardzo łatwo uzyskać dużo większe świadczenie przez naciągnięcie kosztów wody właśnie..
ponadto trafiają się u nas ludzie gdzie mają rachunki za wodę po niemalże 1000 zł z uwagi, że nie chce im się montować wodomierzy .. i mają ryczałtowo oszacowane zużycie w czynszu ...
sam uważam, że jest to skuteczny sposób na wszelkiej maści naciągaczy. Jak wiemy bardzo łatwo uzyskać dużo większe świadczenie przez naciągnięcie kosztów wody właśnie..
ponadto trafiają się u nas ludzie gdzie mają rachunki za wodę po niemalże 1000 zł z uwagi, że nie chce im się montować wodomierzy .. i mają ryczałtowo oszacowane zużycie w czynszu ...
-
- Podinspektor
- Kontakt:
są i nowsze2008? Od tego czasu interpretacja trochę zmieniła się
poza tym przepisy w tej materii nie uległy zmianie

-
- Podinspektor
- Kontakt:
spoko, nie ma ciśnieniaAle i tak nigdy nie spotkałam się (przez 25 lat pracy w DM), aby przyrównywac wydatek za wodę. Ale każdy robi jak uważa

Oprócz Wysokości dodatków - jak jest u Was - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Porozumienie w sprawie spłaty zadłużenia i odszkodowanie zamiast czynszu.
umowa darowizny i ustanowienie służebności osobistej
kwh
PROSZĘ O POMOC
prośba o sprawdzenie wyliczenia dodatku
wyposażenie w centralne ogrzewanie - dane we wniosku
oświadczenie majątkowe - coś mają
Gospodarstwo rolne
problem z zaświadczeniem o dochodach
Jak uzyskać zwrot od zarządcy?
mężatka mieszka sama
Koszty
pytanko mam :)