Wysokości dodatków - jak jest u Was

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Re: Wysokości dodatków - jak jest u Was

Post autor: kamos90 »

W mojej małej miejscowości wydatki za mieszkania w spółdzielniach mieszkaniowych tak poszły do góry, że wydatki te są nie mal porównywalne z wydatkami za mieszkania w Warszawie, u mnie największy dodatek mieszkaniowy to 1200 zł, średnio oscyluje w kwocie 500-900 zł.
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

u nas najwyższe dochodzą pod 900 zł
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

brodafix pisze: 29 sie 2023, 10:20 taka mała sugestia :
jeśli macie np. duże rachunki za wodę to przeliczajcie wg. norm wynikających z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody z dnia 14 stycznia 2002 r. (Dz.U. Nr 8, poz. 70)
na podstawie art. 6 ust. 6 pkt 2 UDM
Ale w tym artykule 6 ust. 6 pkt 2 u.d.m. nie ma mowy o przyrównywaniu wody do stawki gminnej tylko o liczeniu w ogóle rachunku za wodę. Przeliczasz tylko czynsz
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Ale w tym artykule 6 ust. 6 pkt 2 u.d.m. nie ma mowy o przyrównywaniu wody do stawki gminnej tylko o liczeniu w ogóle rachunku za wodę. Przeliczasz tylko czynsz
też tak myślałem jednak sądy w tym aspekcie mają inne zdanie

np. I OSK 293/08 - Wyrok NSA
jest tego więcej ...
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

brodafix pisze: 29 sie 2023, 14:05
też tak myślałem jednak sądy w tym aspekcie mają inne zdanie

np. I OSK 293/08 - Wyrok NSA
jest tego więcej ...
2008? Od tego czasu interpretacja trochę zmieniła się :D
Ale i tak nigdy nie spotkałam się (przez 25 lat pracy w DM), aby przyrównywac wydatek za wodę. Ale każdy robi jak uważa ;)
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

poza tym, wydawałem już decyzję z przeliczeniem wody w oparciu o to rozporządzenie. Wnioskodawca odwołał się do SKO , bezskutecznie

sam uważam, że jest to skuteczny sposób na wszelkiej maści naciągaczy. Jak wiemy bardzo łatwo uzyskać dużo większe świadczenie przez naciągnięcie kosztów wody właśnie..

ponadto trafiają się u nas ludzie gdzie mają rachunki za wodę po niemalże 1000 zł z uwagi, że nie chce im się montować wodomierzy .. i mają ryczałtowo oszacowane zużycie w czynszu ...
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

2008? Od tego czasu interpretacja trochę zmieniła się :D
są i nowsze
poza tym przepisy w tej materii nie uległy zmianie ;)
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Ale i tak nigdy nie spotkałam się (przez 25 lat pracy w DM), aby przyrównywac wydatek za wodę. Ale każdy robi jak uważa ;)
spoko, nie ma ciśnienia ;)
ODPOWIEDZ