Wywiad dla Sądu - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 sty 2012, 11:45

Sąd wystąpił z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu srodowiskowego u osoby, która pełnić będzie funkcję rodziny zastępczej. Kto robi ten wywiad: pracownik socjalny czy asystent?
~Tomasz

Napisano: 26 sty 2012, 12:48

organizator rodzinnej pieczy zastępczej czyli pracownik socjalny zatrudniony u organizatora
~Iza

Napisano: 26 sty 2012, 13:04

Ael zgodnie z ustawą o pomocy społecznej pracownik nie może robić już tych wywiadów. Więc jestem w kropce bo nie wiem czy odpisac że nie mamy takiego prawa czy co zrobić
~Tomasz

Napisano: 26 sty 2012, 13:21

pracownik socjalny zostaje u organizatora więc może zrobic ten wywiad
~Iza

Napisano: 26 sty 2012, 13:29

Izo tylko że nie mam podstawy prawnej do tego azeby zlecić to prcownikowi socjalnemu. Tym bardziej że w ustawie o pieczy art. 76 ust. 2 pkt 2 mówi że zadaniem powiatu jest ustalenie predyspozycji. O wywiadzie w żadnej ustawie nie ma mowy.
~Tomasz

Napisano: 26 sty 2012, 17:19

zerknij w art. 202 pkt. 4 Sąd przed umieszczeniem dziecka w rodzinnej zastepczej zasiega opinii m .in. właściwego organizatora rodzinnej pieczy zastępczej. Jesli pcpr jest organizatorem to wiadomo, że ma zarówno pracowników socjalnych jak i koordynatorów. Wiec jest tu dowolnośc kto to zrobi bo decyzuje organizator, tylko jest różnica w formie. Ja był zrobiła opinię tak jak mówi przepis i w piśmie przedwonim powołała się na ten przepis, że zgodnie z nim przesyłam opinie a na dokładkę napomkneła, że nie ma tu mowy o wywiadzie.
~Iza

Napisano: 27 sty 2012, 10:50

ma mieć koordynatora o ilie jest kasa a pracownika socjaklnego może ale nie musi
~A.R

Napisano: 27 sty 2012, 12:07

Więc jeżeli można wydać opinię to znowu może to zrobić tylko asystent rodziny - art. 15 ust. 1 pkt 17 - więc zatrudnić asystenta tylko dla zrobienia opini? Coraz bardziej to zagmatwane:)
~Tomasz

Napisano: 27 lut 2012, 13:22

do opinii mam dołączyć zaświadczenia lekarskie kandydatów na rodzinę zastępczą tak życzy sąd i zastanawiam się czy mogą być od lekarza rodzinnego ., jestem pracownikiem socjalnym i nie mamy asystenta.pomóżcie?????
~ela

Napisano: 27 lut 2012, 13:58

a na co się Sąd powołuje? art 579² Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej z dnia 9 czerwca 2011 r. (Dz. U. z 21 lipca 2011 Nr 149 poz. 887 z późn. zm.) tam jest mowa o organizatorze
ja robe to zgodnie z art 42.1
~A.R

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x