Sąd wystąpił z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu srodowiskowego u osoby, która pełnić będzie funkcję rodziny zastępczej. Kto robi ten wywiad: pracownik socjalny czy asystent?
Ael zgodnie z ustawą o pomocy społecznej pracownik nie może robić już tych wywiadów. Więc jestem w kropce bo nie wiem czy odpisac że nie mamy takiego prawa czy co zrobić
Izo tylko że nie mam podstawy prawnej do tego azeby zlecić to prcownikowi socjalnemu. Tym bardziej że w ustawie o pieczy art. 76 ust. 2 pkt 2 mówi że zadaniem powiatu jest ustalenie predyspozycji. O wywiadzie w żadnej ustawie nie ma mowy.
zerknij w art. 202 pkt. 4 Sąd przed umieszczeniem dziecka w rodzinnej zastepczej zasiega opinii m .in. właściwego organizatora rodzinnej pieczy zastępczej. Jesli pcpr jest organizatorem to wiadomo, że ma zarówno pracowników socjalnych jak i koordynatorów. Wiec jest tu dowolnośc kto to zrobi bo decyzuje organizator, tylko jest różnica w formie. Ja był zrobiła opinię tak jak mówi przepis i w piśmie przedwonim powołała się na ten przepis, że zgodnie z nim przesyłam opinie a na dokładkę napomkneła, że nie ma tu mowy o wywiadzie.
Więc jeżeli można wydać opinię to znowu może to zrobić tylko asystent rodziny - art. 15 ust. 1 pkt 17 - więc zatrudnić asystenta tylko dla zrobienia opini? Coraz bardziej to zagmatwane:)
do opinii mam dołączyć zaświadczenia lekarskie kandydatów na rodzinę zastępczą tak życzy sąd i zastanawiam się czy mogą być od lekarza rodzinnego ., jestem pracownikiem socjalnym i nie mamy asystenta.pomóżcie?????
a na co się Sąd powołuje? art 579² Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej z dnia 9 czerwca 2011 r. (Dz. U. z 21 lipca 2011 Nr 149 poz. 887 z późn. zm.) tam jest mowa o organizatorze
ja robe to zgodnie z art 42.1