czy mogę zatrudnić męża, czy obcą osobę art 57. ? - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 25 sty 2012, 20:01

art 57 . czy jako zawodowa RZ wychowujemy 6 dzieci, mogę zatrudnić męża , czy musi być to osoba obca w moim prywatnym domu ?
pomóżcie proszę , mam taką interpretację że mam zatrudnić ,obcą osobę , a co mam zrobić z mężem:))
~ren

Napisano: 25 sty 2012, 20:20

Pani nie może nikogo zatrudnić. To starosta zatrudnia u Pani taką osobę i stosuje się art. 64, co oznacza, że to Pani wskazuje tą osobę, cyt. z ustawy art. 64 ust. 3:
\"Osobą, o której mowa w ust. 1, może być wyłącznie osoba wskazana przez prowadzącego rodzinny dom dziecka, która:

1) nie jest i nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej oraz władza rodzicielska nie jest jej ograniczona ani zawieszona;

2) wypełnia obowiązek alimentacyjny — w przypadku gdy taki obowiązek w stosunku do niej wynika z tytułu egzekucyjnego;

3) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe.\"
Tym samym jak najbardziej może Pani wskazać męża.
~AS

Napisano: 25 sty 2012, 21:07

dziękuję za odp. ale wciąż nic nie wiem:((

oczywiście nie ja zatrudniam, :))

jesteśmy RZ Zawodową Wielodzietną , nie przekształcaną w RDD, wychowujemy 6 - cioro dzieci, i tak pozostajemy .
zgodnie z art 57 ,w przypadku gdy w rodzinie zawodowej lub zastępczej przebywa więcej niż 3 dzieci ,starosta, na wniosek rodziny zastępczej zatrudnia osobę do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi i przy pracach gospodarskich.

moje zapytanie , czy mogę wskazać męża czy obcą osobę??
~ren

Napisano: 26 sty 2012, 18:01

patrz wątek nieco wcześniejszy rodzinny dom dziecka.
~Iza

Napisano: 26 sty 2012, 19:39

od ~ren - oczywiście, że może Pani wskazać męża. Osoba zatrudniona z art. 57 \" może być wyłącznie osobą wskazaną przez... \"(czytaj: rodzinę zastępczą zawodową)
~AS

Napisano: 26 sty 2012, 23:15

ale jeśli razem z mężem tworzycie Państwo rodzinę zastępczą zawodową to jak chce go Pani wskazać jako osobę do pomocy?
~Ewa

Napisano: 27 sty 2012, 9:33

jeśli oboje z meżem pełnicie tą funkcję rodziny zastępczej to męża nie możesz zatrudnić, tylko inną osobę wskazaną, przecież to byłoby nienormalne,
~Iza

Napisano: 27 sty 2012, 10:59

iza
co by było nie normalne ? poproszę jaśniej :))
~ren

Napisano: 27 sty 2012, 13:39

nie może Pani zatrudnić męża bo jesteście Państwo oboje rodziną zastępczą a osobę do pomocy wyznacza rodzina zastępcza czyli nie może Pani wskazać jednego z was - męża, który jest również rodziną zastępczą- jedno z drugim się wyklucza. Mąż sprawuje opiekę nad dziećmi jako RZ więc jak może jeszcze pomagac dodatkowo opiekę w formie osoby do pomocy i pobierac do tego wynagrodzenie?? Nie może.
~lilo

Napisano: 27 sty 2012, 17:13

MOŻE jesli we wniosku napisze pomoc przy pracach gospdarskich a nie pomocy w wychowaniu,wychowuje zadarmo a przy pracach gospodarskich pracuje.
~tytus

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x