wywiad środowiskowy cz. I
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik socjalny w dps
- Kontakt:
wywiad środowiskowy cz. I
podczas rozmowy pracownik OPS poinformował mnie, że jako pracownik socjalny Domu Pomocy Społecznej nie mogę wypełniać kwestionariusza wywiadu środowiskowego część I. Nie podając żadnej podstawy prawnej. Do tej pory nie spotkałam się z takim podejściem. Wiem, że nie musimy wypełniać "jedynki" i możemy robić jedynie aktualizacje (część IV). Czy ktoś słyszał podobne rzeczy? Nie wiem jak się do tego odnieść.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: wywiad środowiskowy cz. I
U nas pracownicy socjalny w DPS również nie robią już jedynek. Mieli szkolenia po wejściu nowego rozprzędzenia w sprawie wywiadów środowiskowych. Głównie rozeszło się o
, że DPS to nie podmiot leczniczy. I tylko mogą przeprowadzać wywiady cz. IV. Rozeszło się również o kasę, bo socjalni z dps nie dostają tego dodatku 400 zł.§ 2 ust. 2 rozporządzenia, w przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą przebywającą w podmiocie udzielającym stacjonarnych i całodobowych świadczeń zdrowotnych, w rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. z 2021 r. poz. 711), wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny zatrudniony w tym podmiocie - na wniosek kierownika podmiotu uprawnionego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia.
Oprócz wywiad środowiskowy cz. I - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Szkukam DPS Wrocław
DPS - uchylenie
Wolne miejsce DPS dla osób przewlekle psychicznie chorych
Opłata za pobyt jaki paragraf
Prosze o pomoc co robić . Pracownik OPS chce mi pokazać że to on rządzi!
Odpłatność -Jakie są kryteria wyliczenia na wnuki
do którego ośrodka wniosek
Po takiej Decyzja OPS co mi zostaje chyba tylko samobójstwo
decyzja zmieniająca do DPS
brak wywiadu środowiskowego
Przekazanie sprawy do urzędu skarbowego bez pouczenia na podstawie artykułu 104
Odpłatność za DPS - zstępni w jednym gospodarstwie!
Dziecko w DPS lub ZOL zostawione zaraz po urodzeniu w szpitalu
szukam DPS
zmiana decyzji o odpłatności podopiecznego DPS- nowy ład
Odpłatność za pobyt w DPS - polski ład