wzajemne wyłączenia
wzajemne wyłączenia
Czy Wiecie coś na temat wzajemnych wyłaczeń między jednostakmi ? jestem z GPSU
Re: wzajemne wyłączenia
jeśli są rozrachunki między jednostkami w gminie , to trzeba je wyłączyc. Np. u mnie dożywianie szkoły-ops. W ops nie wykazuję w r-ku wynków kosztów dożywiania a szkoła nie wykazuje tego jako przychodów. Gdyby były niezapłacone f-ry na koniec roku - jedna jednostka nie ujmuje tego jako zobowiązania a druga jako należnośc w bilansie. Prowadzę do tego konto pozabilansowe
dokładnie my dajemy tylko skarbnikowi informację o tych wyłączeniach a ona juz u siebie wyłącza
macie rację ja nie wyłączam tylko informację podaję co jest do wyłączenia, konto 976
czy wykazuje ktoś wzajemne rozliczenia z zakądem gospodarki komunalnej (podległej pod urząd) w kwocie netto????
co jeszcze wykazujecie oprócz dożywiania w tych wyłączeniach chodzi mi o przykłady?
czy np wieczyste użytkowanie gruntu wykazuję w wyłączeniach?
Otrzymany samochód od jednostki nadrzędnej wykazuje w wyłączeniach dotyczących zmian w kapitałach własnych?
Otrzymany samochód od jednostki nadrzędnej wykazuje w wyłączeniach dotyczących zmian w kapitałach własnych?
rozchodzi się o to ,żeby gmina nie dublowała w swoich zbiorczych sprawozdaniach po jednej stronie kosztów a po drugiej przychodów, lub należności i zobowiązań, więc musicie to robic na logike. Jeśli wiadomo, że w jednej jednostce coś będzie kosztem a w drugiej przychodem to trzeba to wyłączyc.
Oprócz wzajemne wyłączenia - Księgowość przeczytaj również:
Sprzedaż środka trwałego
sprawozdanie F-03 co wykazać?
konto
Przeksięgowanie umorzenia
noclegownia
paragraf zatrudnieniowy
4440
jak zaksięgować
ZUS - informacja roczna
jaki paragraf
Nagroda
ewidencja
decyzja ROPS -nienależnie pobrane świad.
przeks. FA
sprawozdanie
opłata skarbowa od decyzji dodatku energetycznego