Wznowienie czy wszszęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 14 mar 2014, 12:06

Ja i tak bym przychylała sie za wznowieniem postępowania. Mama podobną sytuacje. I tak mam zamiar robić: wznowić postępowanie a następnie wydać decyzjie o uchyleniu i orzec o uznaniu nowego zadłużenia ( na jednej decyzji)
~Hania

Napisano: 14 mar 2014, 14:55

No to się teraz troszkę zamotałam.
Czyli tak:
1. Postanowienie o wznowieniu postępowania
2. jedna decyzja i w postanowieniu:
- uchylić decyzję
- ustalić kwotę do zwrotu za okres świadczeniowy..........
Czy tak będzie dobrze???
Czy jednak pozostawić starą decyzję, a potem na kolejny okres doliczyć wyrównanie z poprzedniego okresu????
~XYZ

Napisano: 17 mar 2014, 10:26

???????
~XYZ

Napisano: 17 mar 2014, 11:59

Jeśli teraz robisz decyzję zmieniającą wierzycielce (podwyżka, wyrównanie do poprzedniego okresu), z którego już wydałaś decyzję zwrotową dłużnikowi to nic nie robisz z decyzją dłużnika.
Wydasz mu decyzję o zwrocie należności za to wyrównanie po zakończeniu bieżącego okresu zasiłkowego. Chodzi tu o zwrot należności WYPŁACONYCH w okresie zasiłkowym 2013/2014 nieważne że to wyrównanie za 2012/2013.
Finalnie wyjdą Ci w programie dwie decyzje. Jedna 2013/2014 a drugą musisz zrobić z samego wyrównania za 2012/2013, ale to w październiku dopiero.
~@kasia

Napisano: 17 mar 2014, 12:08

ja miałem sytuację podobną, już wystawione upomnienie i tyt. wyk. podwyżka alimentów.
zrobiłem osobną decyzje o zwrocie dla dłużnika z samego wyrównania świadczeń. upomnienie i tyt. wykonawczy.
potraktowałem to jako dwie sprawy, ponieważ pierwsza decyzja o zwrocie zawierała prawidłową kwotę i dłużnik będzie musiał ją oddać.

w przypadku obniżki alimentów , zmieniłbym decyzje o zwrocie, bo kwota sie zmniejszyła i wysłał do us info o zmniejszeniu TW.
~Algar

Napisano: 17 mar 2014, 12:13

Algar a decyzję z FA to zmieniałeś czy przyznałeś wyrównanie nową decyzją?
~Elmer

Napisano: 17 mar 2014, 12:20

wtedy zmieniałem, ale teraz bym tylko przyznał, bo to było po zakończeniu okresu.
zdecydowałem się na to ze względu na to, ze nie mogłem zmienić w programie decyzji dłużnikowi, gdzie był wystawiony tyt. wykonawczy.
do końca nie byłem przekonany do tego typu rozwiązania.
~Algar

Napisano: 17 mar 2014, 12:22

no to umoczyłeś wtedy z decyzją dla dłużnika. Decyzja dla dłużnika została wydana na podstawie decyzji przyznającej FA. Jak ją zmieniłeś winna się też zmienić decyzja dla niego.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DE8BE26BE8

Teraz to byś robił raczej jeszcze gorzej.....
~Elmer

Napisano: 17 mar 2014, 12:24

dzieki za wyrok.
~Algar

Napisano: 17 mar 2014, 13:04

Elmer, czyli zgodnie z orzeczeniem sądu będzie trzeba zrobić
1. postanowienie o wznowieniu postępowania
2. jedna decyzja i w postanowieniu:
- uchylić decyzję
- ustalić kwotę do zwrotu za okres świadczeniowy..........
Czy tak będzie dobrze???
~XYZ

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x