wzór decyzji zmieniającej

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
nowa 123411

wzór decyzji zmieniającej

Post autor: nowa 123411 »

Bardzo proszę o wzór decyzji zmieniającej stypendium . Poprzednia decyzja wydana była na 3 miesiące. Obecnie planuje wydać decyzję na dwa miesiące styczeń luty, osoby które złożyły wniosek o stypendium złożyły oświadczenie o aktualnej sytuacji dochodowej. Jak ma brzmieć sentencja oraz uzasadnienie. Mam widełki dochód rodziny powyżej 50% kryterium i poniżej jak ująć to w uzasadnieniu
ninka123

Re: wzór decyzji zmieniającej

Post autor: ninka123 »

decyzji się nie zmienia tylko wydaje nową, nie można zmieniać decyzji która wyszła z obiegu prawnego - to dwie różne sprawy. Możemy zmieniać decyzję, która na dzień zmiany nadal obowiązuje
jesień 2015

Post autor: jesień 2015 »

ninka 123 nie masz racji, zgodnie z art.155 KPA taką decyzję można zmienić za zgodą strony i ja tak robię
jesień 2015

Post autor: jesień 2015 »

nowa 123411 czy decyzje zmieniające będziesz wydawać pierwszy raz? bo jeśli tak, to mogę ci podać wzór jaki mam w materiałach szkoleniowych
ninka123

przedstawiam stanowisko naszego SKO, jeżeli decyzja była wydana od września do grudnia a teraz w maju chcesz ją zmienić to jest to naruszenie prawa. Decyzja wygasła i wyszła z obiegu prawnego. Należy zatem wydać nową decyzję na okres np od stycznia do czerwca Możesz zmieniać tylko starą decyzję, która obowiązuje na dzień wydania nowej. Nauczcie się KPA a 155 niestety do przypadku o którym mowa wyżej. Przykład: decyzję masz do 31 grudnia 2015 i zmieniasz ją 20 grudnia 2015 wtedy TAK.
ninka123

a zapomniałam, decyzję, która nie jest w obiegu prawnym ( czyli ta do grudnia 2015) można zmienić np. gdy wznowisz postępowanie gdy wyjdą na jaw nowe okoliczności mające wpływ na przyznanie świadczenia, np. ktoś miał dochód ale go zataił itd.
xyz@

Post autor: xyz@ »

ninka ma rację co do tego,że zmienić można decyzję, która jest w obiegu
dlatego trzeba wydać decyzję w październiku tak,żeby była w obiegu jeszcze w kwietniu (kiedy dostajemy II transzę), ale żebyśmy nie zaciągali zobowiązania na kolejny rok budżetowy, bo za to jest dyscyplina finansowa

ja to zrobiłam tak,że przyznałam stypendium na rok szkolny 2015/2016 na okres od września 2015 do czerwca 2016 i zaznaczam,że wypłata będzie w dwóch ratach:
a) za okres od września do grudnia podaję konkretne kwoty
b) za okres od stycznia do czerwca piszę tak: "II rata za okres od stycznia 2016r. do czerwca 2016 r. w wysokości i w terminie, które zostaną ustalone po otrzymaniu dotacji, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1 złożone w Urzędzie....."

i tak w kwietniu decyzję mam w obiegu, wiec mam co zmieniać - zmieniam decyzję tak, że piszę "pubkt b otrzymuje brzmienie)
nie zaciągnęłam zobowiązania,więc nie grozi mi dyscyplina

moim zdaniem wystawianie zupełnie nowej decyzji do wniosku złożonego we wrześniu jest nieprawidłowe, ustawa o systemie oświaty nie przewiduje składania nowych wniosków ( i całe szczęście) i dlatego jedynym wyjściem z sytuacji jest wystawienie decyzji na rok szkolny,ale z zastrzeżeniem,żeby nie zaciągać zobowiązania
Kasia_99

Post autor: Kasia_99 »

ale to nie jest nowa decyzja tylko zmieniajaca pierwsza
xyz@

Post autor: xyz@ »

ninka123 pisze:decyzji się nie zmienia tylko wydaje nową, (...)
mój wywód dotyczył tej części wypowiedzi
jjjjjjjjjj

Post autor: jjjjjjjjjj »

ja decyzję wydałam na rok szkolny 2015/2016 a wypłata nastąpiła za 3 miesiące. Teraz robię decyzje zmieniające i wypłacam za 3 kolejne miesiące. To, że wypłata zakończyła się w grudniu to nie znaczy, że decyzja skończyła swój bieg. Decyzja była wydana na rok szkolny czyli do czerwca, nawet jeśli wypłata była do grudnia. Takie jest moje zdanie i tak robię. Nikt mi niczego nie zarzucił.
ODPOWIEDZ