Na wstępie zaznaczam, że nie pracuję w OPS, ale moja komórka (Wydział Zdrowia) prowadzi u nas w gminie postępowania o wydanie decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń - wspominam o tym, bo moje pytanie może się wydać oczywiste dla kogoś pracującego w OPS.
Od jakiegoś czasu nasz OPS, któremu "zlecamy" przeprowadzenie wywiadu na potrzeby wydania decyzji odmawia przeprowadzania wywiadu (a raczej informuje, że nie ma możliwości przeprowadzenia tegoż), jeżeli nie ma kontaktu z osobą, której wywiad dotyczy (bo np. wyjechała za granicę, nie żyje itp.). Nie chcą przeprowadzać z rodziną mieszkającą pod adresem ani z sąsiadami. Podobno nie mogą, gdyż jest to niezgodne z RODO, bo pod wywiadem nie może się podpisać ktoś inny. I że wywiad środowiskowy na potrzeby decyzji rządzi się innymi prawami niż ten, który jest na potrzeby np. zasiłków czy innych świadczeń udzielanych w oparciu o Ustawę o PS. Tak jak np. nie mogą sprawdzić człowieka w ZUS w CBB na potrzeby ustalenia ubezpieczenia, bo tam trzeba odnotować po co się kogoś sprawdza, a wywiad na potrzeby decyzji to nie jest "dobry" powód.
A nawet dziś trafiła do mnie kopia decyzji z innej Gminy, gdzie jak wół stoi w uzasadnieniu, że "przeprowadzono wywiad z ojcem" - bo syn leży nieprzytomny (tryb nagły ze szpitala).
Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć przepisy w tej materii ?
Bo na przykład teraz mam sytuację, gdzie udzielono osobie w trybie nagłym świadczenia i osoba ta wyjechała do Szkocji, gdzie mieszka, pracuje i ma ubezpieczenie (informacja z oświadczenia od matki - pracownik OPS pobrał oświadczenie, ale nie przeprowadził wywiadu z powodów jak wyżej) i będę się bujał chyba z koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego (ale to chyba kwestia na inne pytanie na forum