Decyzja potwierdz. prawo do św. zdrowotnych - Tryb nagły, cudzoziemiec, zmarł - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 sty 2024, 14:24

Dzień dobry
ZOZ zwrócił się do nas o wydanie decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń zdrowotnych w trybie nagłym. Standard.
Ale...
Pacjent zmarł.
Mieszkaniec Ukrainy(według Źródła obywatel Ukrainy, bez ob. polskiego, pierwszy meldunek w Polsce przed 24 lutego 2022 (w 2020 r.)), status cudzoziemca "NUE") więc nie podpada pod specustawę (jeżeli dobrze to rozumiem). PESEL posiada.
Czy dobrze rozumiem, że w pierwszej kolejności piszę pisma do Szefa Urzędu do Spraw Cudzoziemców i do Wojewody celem ustalenia:
b) posiadanie statusu uchodźcy, lub
c) objęcie ochroną uzupełniającą, lub
d) posiadanie zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku
z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy
z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach.
Jeżeli by się okazało, że nie ma żadnych ww. okoliczności, to chyba nie muszę już dalej badać spełnienia kryteriów dochodowych (czyli wysyłać pism do ZUS, Skarbówki etc.), bo wszystkie przesłanki muszą być spełnione łącznie, ale wiem że ten konkretny ZOZ będzie się odwoływał do SKO i się zastanawiam, czy mogą mi to zarzucić, że nie tego nie zbadałem (to raczej pytanie o Wasze doświadczenia w tym temacie - SKO Warszawa).
Archideus
Praktykant
Od: 18 sty 2024, 13:34
Zajmuję się: Decyzje pot. prawo doświadczeń zdrowotnych, KDR

Napisano: 18 sty 2024, 14:34

tak, rozumiesz dobrze, pierwsze kroki to pisma do Szefa Urzędu do Spraw Cudzoziemców i do Wojewody. Trzeba to jak najszybciej wyjaśnić, żeby wiedzieć, co dalej.

jeśli okaże się, że Ukrainiec nie wpada pod żadne specjalne ustalenia, to faktycznie pewnie możesz przestać się męczyć z kryteriami dochodowymi. No ale pamiętaj, życie bywa różne, i ten ZOZ pewnie będzie chciał się odwoływać do SKO, więc lepiej być przygotowanym.
Pozdrawiam, Marek 😊
Marek 😊
Marek999
Praktykant
Od: 27 lis 2023, 16:05
Zajmuję się: pomocą biednym ludziom

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem