zasiłek stały uchylenie decyzji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 sty 2024, 11:52

Pani od dwóch miesięcy nie wpuszcza nas do mieszkania i unika kontaktu ponieważ ma nowego partnera. Poszły dwa pisma,które wróciły awizowane. W grudniu miała być aktualizacja wywiadu. Do dnia dzisiejszego nie udało się go przeprowadzić. Notatki z rozmów telefonicznych są więc Pani świadoma. Chcemy uchylić decyzje ale nie wiem za bardzo jak wygląda procedura. Od razu wystawiam decyzję uchylającą na brak współpracy i niemożność przeprowadzenia wywiadu? Czy jeszcze wszczęcie? Co z wypłatą? W grudniu normalnie wypłaciliśmy a jak styczeń?
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 sty 2024, 13:25

Zrobiłbym tak:
1) Wszczęcie postępowania i wstrzymanie wypłaty,
2) Postępowanie (opracowanie i analiza dokumentacji ws. prób przeprowadzenia wywiadu i dowodów na brak współpracy )
3) Informacja o możliwości zapoznania się z aktami i wypowiedzenia się odnośnie do zgromadzonych materiałów ws. uchylenia zasiłku, w terminie do dnia …, zgodnie z art. 10 § Kpa,
4) Decyzja uchylająca.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 22 sty 2024, 14:35

Dziękuję za pomoc :) mówią, że nie ma głupich pytań no więc podpytam jeszcze bo na prawdę nie mamy wiedzy w temacie a brak prawnika na stanie...koleżanki z sąsiednich gmin też małe OPS i nie są w stanie mi pomóc. Informacje o możliwości zapoznania się z aktami i wypowiedzenia się odnośnie do zgromadzonych materiałów ws. uchylenia zasiłku mam zawartą w zawiadomieniu. Informację o wstrzymaniu wypłaty do czasu stawienia się w OPS i możliwości przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego także ujmuje od razu w zawiadomieniu o wszczęciu?
mikannn
Referent

Napisano: 22 sty 2024, 15:42

mikannn pisze:
22 sty 2024, 14:35
Informacje o możliwości zapoznania się z aktami i wypowiedzenia się odnośnie do zgromadzonych materiałów ws. uchylenia zasiłku mam zawartą w zawiadomieniu.
Ok.
mikannn pisze:
22 sty 2024, 14:35
Informację o wstrzymaniu wypłaty do czasu stawienia się w OPS i możliwości przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego także ujmuje od razu w zawiadomieniu o wszczęciu?
W sumie możesz tak zrobić.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 23 sty 2024, 9:12

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
mikannn
Referent

Napisano: 23 sty 2024, 12:24

Ok i nadeszły wątpliwości w zespole na jakiej podstawie zawieszam wypłatę zasiłku?
mikannn
Referent

Napisano: 23 sty 2024, 12:41

Wstrzymujesz, nie zawieszasz, jak wspomniałem wyżej ;)
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 23 sty 2024, 13:05

no ok, ok gapa ze mnie :P a na podstawię jakich przepisów jeśli mogę zapytać?
mikannn
Referent

Napisano: 23 sty 2024, 14:23

Oczywiście na podstawie ustawy o pomocy społecznej. Zawsze będę to powtarzał: czytajcie ustawę! Nie wyzłośliwiam się tu wcale, tylko wiem, że większość rzeczy, których pracownik socjalny szuka, jest napisane wprost w ustawie ;) Zatem zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) - brak współdziałania osoby lub rodziny z pracownikiem socjalnym (…) mogą stanowić podstawę do ograniczenia wysokości lub rozmiaru świadczenia, odmowy przyznania świadczenia, uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia lub wstrzymania świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.

Termin: „wstrzymanie świadczeń” nie jest znany w Kpa i jest trybem nieformalnym w postępowaniu, który nie wymaga wydania decyzji, jednak wpływa na postępowanie administracyjne i polega po prostu na czasowym zaprzestaniu realizacji świadczenia, do czasu wyjaśnienia pewnych okoliczności i zakończenia tegoż postępowania.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 24 sty 2024, 14:03

A czy wstrzymanie świadczenia powinno być zrobione postanowieniem?
mikannn
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x