Pani złożyła wniosek o pomoc finansową 11 września. Jej mąż do 9 września pracował. Czy mam przyjąć jego dochód za m-c sierpień do wyliczenia wysokości zasiłku?
Proszę o Waszą pomoc, bo zgłupiałam.
z którego miesiąca mam przyjąć dochód
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: z którego miesiąca mam przyjąć dochód
tak. Przypuszczam, że wypłatę za 9 dni września mąż otrzyma we IX, więc zasada dochodu utraconego będzie obowiązywać w X.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
-
- Praktykant
- Kontakt:
Wliczyłabym dochód za 9 dni września . Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca,
w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania - art 8 ust. 3
A jeżeli złożą wniosek w październiku i klient nadal nie będzie pracował to wtedy traktować jako utracony.
w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania - art 8 ust. 3
A jeżeli złożą wniosek w październiku i klient nadal nie będzie pracował to wtedy traktować jako utracony.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik spocjalny
- Kontakt:
Jakby dochodu z pracy nie było we wrzeniu w ogóle to wtedy jest utracony. W takiej sytuacji jest tylko zmniejszony dochód a nie utracony. Utrata będzie w października, bo z tego tytułu nie zarobił nic.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanie.
Pan nie otrzymał żadnej zapłaty za te kilka dni wrześniowe. Czy wystarczy, że opisze to w oświadczeniu i wtedy ja będę mogła przyjąć to jako dochód utracony?
Pan nie otrzymał żadnej zapłaty za te kilka dni wrześniowe. Czy wystarczy, że opisze to w oświadczeniu i wtedy ja będę mogła przyjąć to jako dochód utracony?
-
- Praktykant
- Kontakt:
a dał Ci świadectwo pracy? skoro na świadectwie pracy jest zatrudniony do 9 września to dlaczego miałby nie dostać wynagrodzenia...? ale jeżeli jakoś racjonalnie to wytłumaczy to trzeba przyjąć na oświadczeniu.
Oprócz z którego miesiąca mam przyjąć dochód - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
podstawa prawna do posiłku dla dzieci
czy będzie zwrot zasiłku stałego???
wydawanie zaświadczeń na uczelnie
podstawa prawna pomoc społeczna
zasiłek stały-zmiana decyzji PROSZE O POMOC
Kiedy TT Pomoc wprowadzi zmiany, przesłać dane do GUS?
baza danych do GUS program helios
Wywiad środowiskowy do wglądu
Stypendium socjalne na uczelni wyższej.
Uczennica, zasiłki, brak dochodów
Dane dla GUS. Spis powszechny.
gmina właściwa do wypłacania zasiłku stałego mieszkańcowi DP
UCHWAŁA O ZWROCIE WYDATKÓW W PMOCY SPOŁECZNEJ
raport dla GUS z pomocy społecznej
dotyczy przyznania zasiłku celowego
500+ dla osób niepełnopsrawnych