Zabezpieczenie powództwa o alimenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 22 lip 2021, 8:47

POSTANOWIENIE z dnia 14.05.2021
Sąd Rejonowy xxx na posiedzeniu sprawy z powództwa xxx przeciwko xxx o alimenty w przedmiocie wniosku o udzielenie zabezpieczenia
postanawia
zabezpieczyć powództwo małoletniej xxx reprezentowanej przez xxx o alimenty poprzez zobowiązanie pozwanego xxx aby do czasu prawomocnego zakończenia postępowania w niniejszej sprawie łożył na rzecz małoletniej xxx ....

Dnia 21.05.2021 Sąd Rejonowy stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w zakresie alimentów oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane udzieliły pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne/natychmiast wykonalne.

Czyli: na podstawie takiego postanowienia z klauzulą mogę po dostarczeniu zaświadczenia o bezskuteczności wypłacać FA?? Art.15 ust 4 pkt 3 mówi że (chyba:)) tak, ale naczytałam się tu na forum i mam wątpliwości. Rozumiem, że jak ktoś ustala ojcostwo i ma zabezpieczenie to co innego, ale u mnie ojciec jest, więc chyba mogę przyznać... No i czy w tym przypadku jak już dojdzie do sprawy o alimenty to czy coś się może zmienić, czy sąd może (nie wiadomo czemu) nie przyznać alimentów??
Proszę o podpowiedzi.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x