zaczynam z 500plus proste pytanie prosze o pomoc - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 04 sty 2017, 12:11

To teraz ty mi powiedz na czym ty opierasz się przy przyjmowaniu oświadczenia klienta o alimentach?
Jeśli zaznaczy ci, że były dochody nieopodatkowane i wpisze je na załączniku, to bierzesz wyrok sprawdzasz i kwota ci się nie zgadza i na tym sprawę kończysz? Na jakiej podstawie?
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 12:19

moment - wyjaśniam z nim czy była prowadzona egzekucja komornicza.

Ustala wysokość faktycznego dochodu zgodnie z ustawą
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2017, 12:55

i tak bardzo bezkrytycznie mu wierzysz? bez żadnych dowodów? trochę dziwne podejście
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 13:03

a jak się udowadnia, że nie jest jeleniem?
Jak ma odwodnić, że egzekucja nie jest prowadzona?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2017, 13:27

no więc o czym my mówimy
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 13:39

jest oświadczenie pod odpowiedzialnością karną. Dokument jak każdy inny. Podważ go :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2017, 14:58

Trochę mało.. nie dogadamy się chyba w tej kwestii :lol:
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 15:44

Byłam niedawno na szkoleniu z Panem Mazurkiewiczem i był poruszany temat alimentów. Mówił, żeby przyjmować to co oświadczy klient, a następnie zrobić wezwanie do uzupełnienia wniosku tj. dostarczenia zaświadczenia od komornika. W przypadku kiedy klient się nie dostosuje to z urzędu doliczyć pełną kwotę alimentów. Tym sposobem nie zmuszamy nikogo do składania fałszywego oświadczenia. Mi się to rozwiązanie osobiście bardzo podoba. Czy jest fair? Pewnie nie do końca, bo na pewno są osoby, które będą poszkodowane. Ale jakby nie patrzyć zawsze znajdą się osoby pokrzywdzone przez jakieś zapisy. Dopóki przepisy są jakie są to ja zamierzam się do nich stosować. Nie zmuszam nikogo do oświadczania nieprawdy, ale jakby ustawodawca chciał, żebyśmy przyjmowali w ciemno, to co oświadczy klient to nie byłoby mowy o innych dokumentach, które wnioskodawca musi dostarczyć.
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 15:56

na szkoleniu u Wardacha usłyszałam że oświadczenie klienta jest rzeczą świętą - praktycznie każdy dokument którego nie może dostarczyć możemy zastąpić oświadczeniem i musimy przyjąć to jako prawdę.
Nie miałam jeszcze takiej sytuacji z alimentami więc szczerze to nie wiem jakbym postąpiła. Aczkolwiek podejrzewam, że przyjęłabym oświadczenie.
inga3

Napisano: 04 sty 2017, 15:59

Oświadczenie jest dokumentem i należy przyjąć to co osoba oświadczy.
Gość

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem