zadaniowy czas pracy asystenta rodziny

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Mamadzia

zadaniowy czas pracy asystenta rodziny

Post autor: Mamadzia »

Mam ogromna prosbe o pomoc w zrozumieniu istoty zadaniowego czasu pracy. Chodzi mi konkretnie o to czy może osoba (w naszym wypadku asystent rodziny) zatrudniona w zadaniowym systemie czasu pracy pracować dziennie więcej niż 8 godzin? Czy dobrze rozumiem ze jest możliwość by jednego dnia pracowała np. 11 godzin a innego dnia obnizala sobie czas pracy? Macie osoby zatrudnione w tym systemie? Pomożcie proszę.
Ewa I

Re: zadaniowy czas pracy asystenta rodziny

Post autor: Ewa I »

Ja pracuje w takim systemie czasu pracy na 3/4 etatu - wg. umowy nie mogę pracować dłużej niż 8 h dziennie i muszę mieć 11 h przerwy między pracą - powinnam wyrobić 30 h tygodniowo ale dopuszczalne jest 40.

I czasami pracuje 2 h dziennie - potem to wyrównuje, różnie - byleby trzymać się nieprzekraczania 40 h tygodniowo.
Mamadzia

Post autor: Mamadzia »

Dziekuje Ewo za odpowiedz. Proszę jeszcze o odpowiedz czy pracujesz ponad 8 godzin dziennie? Wogole wykazujesz gdzies godziny?
My zatrudniamy pracownika na caly etat i pracownik buntuje się ze czasami musi pracować nawet po 11 godzin dziennie. Buntuje się ponieważ ja zabraniam mu pracować powyżej 8 godzin dziennie a wg niego kloci się to z zasada zadaniowego czasu pracy.
Ewa I

Mam zapisane w umowie, że zgodnie z Kodeksem Pracy nie mogę pracować dłużej niż 8 h na dobę (powinnam 6 - dopuszczalne są te 2), gdyż za przekroczenie tych godzin należy się potem dodatkowe wynagrodzenie za godziny nadliczbowe. Ponad to musi być 11 godzin przerwy między zakończeniem pracy a ponownym jej rozpoczęciem. I nie może być tak, że pracuje się po 8 h dziennie a piątek się leży - każdego dnia należy wykazać swoją pracę co dokumentuje w:
1. Miesięczna karta czasu pracy rodziny (każda rodzina ma oddzielną na dany miesiąc - tam wpisuje datę, godziny w których była)
2. Miesięczna karta czasu pracy asystenta (dla księgowości - dzień po dniu rozpisany gdzie pracowałam w środowisku i w jakich godzinach)
3. Dziennik pracy asystenta rodziny (gdzie zbiorczo opisuje każdy dzień mojej pracy z zaznaczeniem dat, godzin itp.)
Ewa I

Zadaniowy system czasu pracy ma do siebie przede wszystkim to, że pozwala nam - asystentom - na prace popołudniami i w soboty co daję możliwość pełnej pracy z rodziną w różnych godzinach, dotarcia do wszystkich jej członków a nie służy temu żeby pracować po 11 h dziennie (bo z tego wynika, że asystent popracuje kilka dni po 11 h a potem co robi skoro powinien wyrobić 40 h tygodniowo ?)
karol123

Post autor: karol123 »

A w jaki sposób rekompensowana jest praca w sobote np. 2 godziny? czas wolny na tygodniu 2 godz czy dzień wolny za sobotę?
Ewa I

Jaki dzień wolny za sobotę ? Zadaniowy system czasu pracy - praca w sobotę wchodzi w Twoje obowiązki chyba, że nie ma takiej potrzeby to nie pracujesz. Możesz a nie musisz - czasami rodzinę można zastać w komplecie jedynie w sobotę.

Jeżeli pracujesz 30 h tygodniowo i w sobotę przepracujesz 2 to w pozostałe 5 dni 28 - proste. Chyba, że pracodawca dopuszcza możliwość pracowania np. na 3/4 etatu do 40 h tygodniowo to wtedy sobie możesz to rozłożyć w terminie dłuższym niż tydzień. Jak wygodniej.
ODPOWIEDZ