zakład karny, nowa umowa najmu lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 paź 2014, 12:55

Witam!
Osoba odbywająca kare przysłała podanie na zatrzymanie nadpłatę DM na lokal z powodu podpisania umowę najmu innego lokalu i wysłania druków do złożenia na nowy dodatek. Nie wiem co trzeba teraz zrobić z tym wszystkim i proszę o pomoc! Proszę wypowiedzieć się !Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie.
ala 54

Napisano: 15 paź 2014, 8:37

Najpierw należy wyjaśnić, czy osoba stanowi 1-osobowe gospodarstwo albo jest w wieloosobowym (przy okazji najlepiej czy powierzchnia w normie, czy nie było wstrzymania itd.).

W pierwszym przypadku poinformować, że powinna raczej ubiegać się bezpośrednio w ZK o środki z Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej na podstawie Rozporządzenia MS z dnia 3 stycznia 2012r. (Dz.U. poz. 49). Wcześniej można upewnić się, najlepiej bezpośrednio w tamtym ZK, czy te dopłaty naprawdę tam działają i czy w tym przypadku będą możliwe.

W przeciwnych przypadkach wysłać formularze wraz z pouczeniem co dodatkowo załączyć itd.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2014, 10:25

Witam! Co dotyczy gospodarstwa domowego i ZK, to ja wszystko wiem. Mi chodzi o nadpłatę, którą wnioskodawca ma i czy może ten sam zarządca zaliczyć tą nadpłatą na nowe mieszkanie!
ala54

Napisano: 15 paź 2014, 10:40

Alu 54! Przeczyłalam (ze zrozumieniem) twoje pytanie i doszłam do wniosku, że albo jestem nierozgarnięta, albo opisałaś problem niezbyt poprawna polszczyzną. Pytasz: co trzeba zrobić z tym wszystkim... ? Dalej piszesz będę bardzo wdzięczna....
Nie wiem jak PCW wywnioskowalał (a raczej nieprawidłowo wywnioskował) o co tobie chodzi, ale został lekko zjechanny przez ciebie: "...to ja wszystko wiem".
Sugeruje przemyśleć sprawę, jeszcze raz opisać problem i postawić pytanie na które oczekujesz odpowiedzi.
BooBoo

Napisano: 15 paź 2014, 14:32

Jeśli dodatek mieszkaniowy został przekazany za miesiąc, w którym przestała obowiązywać umowa najmu na dotychczasowe mieszkanie, to zarządca powinien zwrócić kwotę dodatku. Rozumiem, że będzie wygaszenie decyzji wcześniejszej, skoro została zawarta nowa umowa na inny lokal u tego samego zarządcy.
Jesli dodatek był przyznany do miesiąca obowiązywania umowy, to chyba zarządca może zaliczyć tę kwotę na nowe opłaty, a interesant niech złoży wniosek np. m-c później, żeby nadpłata nie rosła.
Tak będzie najprościej, ale nie jestem pewna czy jest to poprawne
fjgk

Napisano: 15 paź 2014, 21:08

Na ile dobrze rozumiem problem, to nie może być mowy o opuszczeniu jakiegoś miesiąca, ani o dublowaniu.
Jeśli dodatek nie należał się w danym miesiącu z powodu opuszczenia mieszkania, czy zdublowania dodatków, to kwota nadpłaconego dodatku jest do zwrotu, a księgowi raczej nie zechcą żadnego innego manewru.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x