opłata za wodę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 paź 2014, 13:34

czy przeliczacie wodę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 14.01.2002r w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody (Dz.U.Nr 8,poz.70) gdzie na jedną osobę norma wynosi 3m bo słyszałam że tak należy robić
patka

Napisano: 10 paź 2014, 13:46

Przeliczam
Mel

Napisano: 10 paź 2014, 14:35

tylko wtedy gdy nie ma wodomierza głównego
aga1

Napisano: 10 paź 2014, 14:38

No ja tak nie robię, bo niestety takiego przepisu w dodatkach mieszkaniowych nie mamy aby porównywać zużycie wody do czegoś. Jedyne co porównujemy to opłaty w ramach czynszu do stawek w gminie w komunalce. W ustawie jest zapis, że wydatkami są: opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych. A więc trzeba przyjmować poniesione opłaty w całości, oczywiście poprawne.
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 10 paź 2014, 21:10

Po przeczytaniu i wysłuchaniu różnych dyskusji i wypowiedzi na ten temat, w szczególności na niniejszym forum mam wnioski jak niżej.

Przy dodatkach mieszkaniowych wody, czy wydatków na nią w zasadzie nie powinniśmy ograniczać, trzeba przyjmować 100%, oczywiście w skali 1 miesiąca.

Jednak bywają szczególne przypadki, gdy nie znajdujemy lepszego wyjścia niż przyjęcie ograniczonej ilości. Wtedy nie znajdujemy też lepszej normy niż ze wspomnianego Rozporządzenia. Jakie to przypadki? Na przykład rażąco duże zużycie, gdy nie pomagają ani wyjaśnienia, ani prośby, ani groźby, ani zarządca, ani policja, ani prokurator, ani nic, a niby-biedny, proszący o wsparcie wnioskodawca nie dba o oszczędzanie, wylewa wodę jak szalony (znamy to, nieprawdaż?), nota bene za nasze publiczne pieniądze.
Jeśli z sercem podejść do uzasadnienia, to SKO i sądy potrafią uznać racje gminy, znamy przykłady.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2014, 18:38

slapi pisze:No ja tak nie robię, bo niestety takiego przepisu w dodatkach mieszkaniowych nie mamy aby porównywać zużycie wody do czegoś. Jedyne co porównujemy to opłaty w ramach czynszu do stawek w gminie w komunalce. W ustawie jest zapis, że wydatkami są: opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych. A więc trzeba przyjmować poniesione opłaty w całości, oczywiście poprawne.

ja tak samo robię .. biore rachunki za wode ale jezeli okazuje sie ze dana osoba robi tak ze nie płaci co miesiąc ( a przy składaniu twierdzi ze tak ) a wpłaci za dwa czy trzy miesiące przed złożeniem wniosku, wtedy zwracam sie z prośbą o przesłanie kiedy wnioskodawca poniósł wydatki ( przeważnie od poczatku roku ) a wtedy średnio wyliczam ...
nie wiem czy dobrze ale ..... tak robię ...
Becia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x