tytul prawny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 paź 2014, 11:18

Pani złożyła wniosek o dodatek jest współwłaścicielem 1/4 domu jednorodzinnego 3/4 domu należy do nieżyjącego ojca . Co w takiej sytuacji? Nadmieniam że postępowania spadkowe nie zostało przeprowadzone.
sylwia79

Napisano: 13 paź 2014, 12:33

Jest współwłaścicielem. Posiada tytuł prawny.
slawko
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 6:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2014, 14:01

No niby tak ale wydatki na całość czy na 1/4
sylwia79

Napisano: 13 paź 2014, 21:15

Niech m może sylwia79 zastanowi się KTO naprawdę ma płacić i ile, na ile obowiązek płacenia wynika z prawa własności. Może na przykładzie lokatora. Lokator jak wiadomo nie ma prawa własności, nawet ułamka, czy w związku z tym obowiązek płacenia ma współ/właściel czy lokator i czy zastanawiamy się nad udziałami?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2014, 15:25

Ja myślałam że to forum jest po to by pomagać, a nie krytykować i pouczać, ale widocznie się myliłam
sylwia79

Napisano: 15 paź 2014, 8:53

Uważa się, że lepsza pomoc to dać wędkę niż rybę. Dlatego staram się sprowokować samodzielne myślenie. Teraz dodam, że na forum były już podobne wątki i były odpowiedzi.

Na pytanie
sylwia79 pisze:wydatki na całość czy na 1/4
nadal nie mam prostej odpowiedzi. Jeśli wnioskodawca ma płacić całość, to zarządca powinien potwierdzić na całość, jeśli tylko 1/4, to potwierdzić tylko 1/4. Zarządca musi mieć rozeznanie kto ile ma płacić i nie bardzo rozumiem jak może mieć z tym problem.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2014, 10:10

No niestety mam bo to jest domek jednorodzinny i nie ma zarządcy a współwłaściciel nie żyje i nie ma przeprowadzonej sprawy spadkowej, i niestety w tym wszystkim zarządcy brak .
sylwia79

Napisano: 15 paź 2014, 10:31

Niestety ale w tym co pisze PCW jest dużo prawdy. Niektórzy traktują to forum jako panaceum na własną niewiedzę, nie powiem, że lenistwo.(nie piszę teraz o sylwia79). Może wielu się narażę, ale Czasem wystarczy sięgnąć do aktów prawnych i ruszyć nieco głowa - troszkę poszukać na tym forum i nie tylko. wiedza zdobyta samodzielnie zapamiętywana jest dużo szybciej i na dłużej.
Ale wracamy do tematu. jeśli dana osoba posiada udział w nieruchomości bez określonych jej części - pomieszczeń oznacza to że może wspólkorzystać na tej podstawie z wszystkich pomieszczeń. i jeśli zamieszkuje ten - w tym przypadku dom - i ponosi koszty na jego utrzymanie to ma takie prawo i posiada tytuł prawny - współwłasność. w takim wypadku nie mamy prawa ograniczać uznania kosztów. Inaczej ma się sprawa jeśli zamieszkują tam jeszcze inne osoby spoza rodziny lub prowadzą odrębne gospodarstwo. Należy wówczas to rozdzielić wg umowy, oświadczeń do prtokołów lub tym podobne.
slawko
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 6:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x