zakup przedłużacza - inwentaryzacja - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 15 sty 2019, 11:39

Witam, czy zakup przedłużacza należy traktować jakoś inaczej?
Czy należy umieszczać w księgach inwentarzowych?
Przedłużacz kosztował 19,00 zł , a w polityce mam zapis że wpisujemy na ilościówkę zakup powyżej 500,00 zł .
Ale poprzednia księgowa wpisywała przedłużacze do inwentaryzacji stąd moje pytanie?
Pozdrawiam
Miętus
Stażysta
Od: 19 paź 2017, 6:26
Zajmuję się: OPS

Napisano: 15 sty 2019, 15:12

Sama sobie odpowiedziałaś - postępuj tak jak masz w polityce.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 15 sty 2019, 16:57

Właśnie potrzebowałam się upewnić , Bardzo dziękuję.
Miętus
Stażysta
Od: 19 paź 2017, 6:26
Zajmuję się: OPS

Napisano: 15 sty 2019, 21:43

...ale jaką ilościówkę? Materiałów czy środków trwałych. Bo to chyba księgowa ma rację gdyż winka z tego, że ów przedłużacz był na 013.

Robi się to tak:

...albo zaliczam składnik do środków trwałych i ummuję na 013 i jednorazowo amortyzuję
...albo nie zaliczam składnika do środków trwałych i ujmuję go w ciężar kosztów materiałów a na pozabilansie mam go ujętego.

JAk jest u Was?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 8:51

Jeżeli zajmujesz się księgowością finansową to tylko materiały, czy środki trwałe posiadająca wartość. Nie ma potrzeby prowadzić na kontach pozabilansowych ilościówki. Księga inwentarzowa posiada ilościowo-wartościową i ilościową ewidencję.To działa na zasadzie magazynu. Gdyby prowadzono stan w aplikacji np. magazynowej to inna sprawa. Finansówka zajmuje się finansami.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 16 sty 2019, 11:10

... to nie tak.

Najpierw trzeba rozstrzygnąć czy składnik aktywów jest zaliczany do aktywów trwałych czy obrotowych.

Jeśli do trwałych to czy jego wartość jest powyżej kwoty granicznej (np. 100zł z UOFP lub innej np. 500zł ALE NIE 10 TYS ZŁ)) powyżej której zalicza się go do środków trwałych.

Jeśli zalicza się go do środków trwałych to albo będzie on amortyzowany planowo i wtedy musi być ujęty na koncie 011 i finansowany z paragrafu 606, albo będzie amortyzowany jednorazowo i wtedy musi być ujęty na koncie 013 i finansowany z paragrafu 605.

W obu przypadkach wchodzi wtedy na księgę inwentarzową środków trwałych i WEJDZIE DO ZAŁĄCZNIKA 12 POZYCJA 1.1.

Jeśli jednak jego wartość będzie poniżej kwoty granicznej to nie będzie on zaliczony do środków trwałych i nie będzie jego zuzycie ujmowane w ciężar kosztów amortyzacji lecz w ciężar kosztów materiałów. Wtedy może być finansowany z patagrafu 421.

Jeśli ów składnik zostanie ujęty w ciężar kosztów materiałów to może być ujmowany pozabilansowo.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 13:54

Twoje pytanie dotyczyło ewidencji na koncie pozabilansowym materiałów lub środków trwałych, które nie wchodzą w skład inwentarza wartościowo-ilościowego. Innymi słowy księgowane są bezpośrednio w koszty (nieamortyzacyjne). Druga sprawa napisałam,że tychże nisko cennych artykułów nie ma potrzeby ewidencjonować na koncie pozabilansowym. Jeżeli chodzi o granice wartościowe pozostałych środków trwałych to w polityce rachunkowości lub instrukcji inwentarzowej musi być ujęte.
GosiaW
Stażysta

Napisano: 16 sty 2019, 13:59

I jeszcze jedna sprawa jeżeli chodzi o konto 011 i 013. Wcale nieprawda,że, gdy wartość jest wysoka należy ewidencjonować na tych kontach.
Podam przykład na 013 . W jednokonce przyjmuje się wartość np. OD 500,- i to wcale nie znaczy,że należy zaksięgować to na 013. Musi być spełniony jeszcze jeden warunek. ROK UŻYTKOWANIA.(ZAZNACZAM ,ŻE W JEDNOSTCE). Jeżeli są spełnione dwa warunki jednocześnie obowiązek jest. Jeżeli nie obowiązku niema co nie oznacza,że nie można.
GosiaW
Stażysta

Napisano: 16 sty 2019, 16:21

...namawiam do lektury KSR 11 szczegónie pkt 4.28. Powinno być tak jak to wyżej opisuję, czyli najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ów przedłużacz to aktyw trały czy obrotowy. A potem tak jak wyżej piszę, a opisuję to zgodnie z KSR 11 Środki Trwałe.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 16:39

W pierwszej kolejności głównym tematem tego postu jest pozostały środek trwały.
W drugiej kolejności odpowiedziałam Panu na pytanie dotyczące księgowania na koncie pozabilansowym materiałów tylko ilościowych (o to Pan pytał)
W trzeciej kolejności dodałam tylko informacje o tym,że nie zawsze księguje się w 013 i 011 mimo,ze kwota jest odpowiednia.
Proszę się zapoznać z UOR, a dokładnie z definicją o rzeczowych aktywach trwałych.
GosiaW
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x