zakup przedłużacza - inwentaryzacja - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 sty 2019, 22:04

Miętus pisze:Witam, czy zakup przedłużacza należy traktować jakoś inaczej?
Czy należy umieszczać w księgach inwentarzowych?
Przedłużacz kosztował 19,00 zł , a w polityce mam zapis że wpisujemy na ilościówkę zakup powyżej 500,00 zł .
Ale poprzednia księgowa wpisywała przedłużacze do inwentaryzacji stąd moje pytanie?
Pozdrawiam

zgodnie z przepisami UOR i postanowieniami KSR 11 pkt 4.28 można zrobić tak:

W przypadku nieistotnej wartości początkowej składnika majątku spełniającego warunki
uznania za środek trwały możliwe jest stosowanie uproszczeń.

Polegają one na tym, że tego rodzaju składnik:
a) zostaje ujęty w środkach trwałych i:
– objęty zbiorczym obiektem inwentarzowym (rozdział V),
– stanowi pojedynczy obiekt inwentarzowy, ale pod datą przyjęcia do użytkowania jego
wartość początkowa jest jednorazowo odpisywana w ciężar kosztów amortyzacji,

b) nie zostaje ujęty w środkach trwałych, a jego wartość początkowa zostaje jednorazowo
odpisana:

– w ciężar kosztów materiałów pod datą oddania do użytkowania, jednocześnie jednak
przedmiot objęty zostaje ilościową lub ilościowo-wartościową ewidencją pozabilansową,

– w ciężar kosztów materiałów pod datą oddania do użytkowania.

Jeśli zastosujesz pkt a) to i tak wpisujesz obiekt na księgi inwentarzowe środków trwałych nawet jeśli został jednorazowo zamortyzowany. Ta amortyzacja wchodzi też do informacji dodatkowej do zestawień do pkt 1.1.

...jasne?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2019, 9:21

"Witam, czy zakup przedłużacza należy traktować jakoś inaczej?
Czy należy umieszczać w księgach inwentarzowych?
Przedłużacz kosztował 19,00 zł , a w polityce mam zapis że wpisujemy na ilościówkę zakup powyżej 500,00 zł .
Ale poprzednia księgowa wpisywała przedłużacze do inwentaryzacji stąd moje pytanie?
Pozdrawiam"

Szanowny Panie:
W jednostce pytającej w polityce jest jasno jak byk,że do 500,-. nie wprowadza się do ksiąg inwentarzowych.
Poprzednia księgowa wprowadzała to do inwentarza. Pytająca zadała pytanie, czy zakup przedłużacza należny traktować inaczej. Jej pytanie wynikało z tego powodu,że poprzednia księgowa wprowadzała to na stan mimo,że kwota jest 19,-.

Poprzednia księgowa wprowadzała, bo chciała ( nie ma problemu). Z tym,że nie musiała, bo tak ma w polityce.
Miesza Pan tematy i nie skupia się na konkretach.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 19 sty 2019, 12:40

Po 1: Inwentarz to wykaz składników aktywów i pasywów. A zatem księgowa musiała wprowadzić zapis o zakupie owego przedłużacza do ksiąg bo to sadnik majątku gminy. A co zrobiła widać w pytaniu... :roll:

Po 2: W pytaniu chodzi o to czy zakup przedłużacza ma być traktowany jako zakup składnika majątku obrotowego czy zakup składnika majątku trwałego. Bo kupiła jako obrotowy i ksiegowała pewnie od razu w koszty. A zatem nie wykazała owego przedłużacza ani jako składnik majątku obrotowego. Ani jako trwałego. Popełniła zatem błąd.

Po 3: Krajowy Standard Rachunkowości nr 11 Środki trwałe, który wyżej cytuje porządkuje to zagadnienie w pkt 4.28.

...a zatem namawiam do lektury KSR 11 ;)
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2019, 13:13

Czy my cały czas myślimy o przedłużaczu za 19 zł ??? Przepracowałam w swoim życiu sporo ale nigdy przynajmniej po 1989 r. nikt nie zastanawiał się nad przedłużaczem, który "wędrował" sobie z rąk do rąk czy od biura do biura tam gdzie był potrzebny. Nigdy nikt nie prowadził ewidencji na 013 i myślę że nie jestem w tym temacie odosobniona.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 20 sty 2019, 21:50

...wiem pierdoły ale właścicelem jest gmina, a nie mozna uznać za nieistotne to co w sumie jest istotne. I dlatego gminy powinny mieć JZPK dla wszystkich jednostek z progami istotności i z przyjetym KSR 11. Wynika z niego bowiem, że można ów przedłużać ująć na 011 lub 013 lub na 310 i pozabilansie lub bez pozabilansu lub od razu w ciężar kosztów materiałów. Jednakże cały czas to własność JST i obowiązuje zasada należytej staranności.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x