Zaległości za śmieci - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 paź 2014, 8:49

Jak to robicie? Jest wnioskodawca. Zarządcą jest PUK. Tam jest opłacana z.w i czynsz. To zarządca potwierdza na wniosku i w razie zaległości powiadamia nas. Natomiast śmieci wnioskodawca płaci do Urzędu Miasta. Jako potwierdzenie przedstawia nam książeczkę opłat za śmieci. I teraz pojawia się problem. Pracownik Urzędu Miasta dzwoni do nas z informacją że dana osoba ma zaległość za śmieci. Co teraz? Czy wstrzymujemy dm? Na podstawie czego? Owy pracownik z Urzędu Miasta pluł się że w trakcie przyznanego dm nie sprawdzamy czy wnioskodawcy nie maja zaległości.... pomóżcie..
Basiasz

Napisano: 22 paź 2014, 10:16

Ktoś pomoże?
Basiasz

Napisano: 22 paź 2014, 20:46

Trzeba wypytać w tamtym urzędzie ile tych zaległości, a jeśli duże, mniej więcej na podwójną kwotę potwierdzonych wydatków, to zwyczajnie poprosić o pismo do PUK. Dopóki nie będzie pisemnego powiadomienia z PUK, dopóty nie ma działań w tym zakresie.
A gdy już będzie takie pismo, to się zobaczy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 10:58

Tylko że PUK to nie interesuje bo on nie pobiera opłaty za śmieci tylko Urząd.
Basiasz

Napisano: 23 paź 2014, 19:35

To wygląda na spór niekompetentnych ludzi na temat kompetencji.

A przecież na samym początku zajmowania się dodatkami powinien być przemyślany i wdrożony schemat postępowania, czyli kto i co potwierdza, kto, komu, kiedy i jaką drogą przekazuje konkretne informacje oraz ewentualnie pieniądze, które konkretnie osoby za co odpowiadają, kto w razie absencji itd. Za tę organizację odpowiada WÓJT (ew. burmistrz itd.).
Moim zdaniem najlepiej jeśli jest ustalony 1 zarządca, który odpowiada za całość, czyli zbiera informacje, potwierdza wydatki (całkowitą kwotę), pobiera wpłaty, rozdziela je gdy trzeba, pilnuje terminów, zawiadamia o zaległościach itd. Jeśli kto inny uczestniczy w wydatkach, to domyślnie ma obowiązek pilnować tego w zakresie tych wydatków, obowiązkowo z należytą starannością, czyli tak, by sprawa ani trochę nie cierpiała z jego powodu. Przy takim podejściu nie jest ważne czy rolę zarządcy pełni jakiś PUK czy urząd kto inny czy wspólnie w ustalonych częściach.
Na koniec tylko uwaga, że w roli zarządcy raczej nie powinna występować ta sama komórka (pracownik), która zajmuje się dodatkami, no chyba że naprawdę nie ma lepszego wyjścia.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 9:43

PCW ty chyba"zerwaleś się z choinki". Owszem przepisy są, ale życie pisze nam nowe scenariusze.
Ja mam sytuację, że najemcy lokali socjalnych mają indywidualne umowy z "wodociągami". W tym przypadku czynsz i śmieci płacą do Zakładu Komunalnego (zarządcy), a wodę i scieki do "wodociagów". Na wniosku każdy z z zakładów potwierdza swoją działkę. Okazuje się, że często były zaległości za wodę. Uznałam, że skoro wodę wliczam do wydatków to oba zakłady mają prawo zgłosić mi zaległość. Raz w miesiącu otrzymuje zgłoszenia z Z.K. i "wodociągów" i na tej podstawie zawieszam lub odwieszam. Czy robię dobrze? Nie wiem, ale dla mnie jest to logiczne.
Nie widzę przeszkód aby druga komórka urzędu zgłaszała zaległości za śmieci. Proponuję raz w miesiącu wystapić o inf.
BooBoo

Napisano: 24 paź 2014, 19:22

BooBoo pisze:Owszem przepisy są, ale ...
Przepisy? Nie pamiętam. Nieważne. Mnie chodzi o sensowne zorganizowanie pracy.
BooBoo pisze: oba zakłady mają prawo zgłosić mi zaległość
Mnie chodzi nie o prawo, lecz zwykły logiczny obowiązek. Jeśli ktoś nie poczuwa się do takiego obowiązku, to trzeba po prostu postarać się do tego doprowadzić. Jak? To osobna sprawa.
BooBoo pisze: Proponuję raz w miesiącu wystapić o inf.
No właśnie, można i tak.
BooBoo pisze: Czy robię dobrze? Nie wiem
Ja też - nie wiem, ale na razie nie widzę nic złego i zgadzam się, że to logiczne.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x