założenie NK - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lip 2015, 9:11

Mam pytanie odnośnie założenia NK. W rodzinie od około roku jest założona NK, (żona zgłosiła przemoc ze strony męża). Obecnie do ZI zgłosił się mąż z informacją, że został pobity przez żonę, przedstawił opinie biegłego sądowego, w której jest informacja, że żona uderzyła go w policzek w wyniku czego ma zasinienia. Czy ZI ma obowiązek założenia NK skoro w rodzinie jest już założona NK? A drugie pytanie mąż złożył na piśmie prośbę o zakończenie NK, motywując że w rodzinie od roku nic z jego strony się nie wydarzyło, co ZI powinien zrobić. Bardzo proszę o poradę.
Ewuńka

Napisano: 02 lip 2015, 9:17

No wiesz, skoro prowadzicie nadzór od ROKU to powinnaś wiedzieć kto w tej sytuacji występuje z pozycji siły w związku. Jestem, jakby to delikatnie określić "w opozycji" do prowadzenia kontrkart. Pisemna prośba o zakończenie prowadzenia procedury jest nic nie warta, ponieważ procedurę możesz zakończyć w określonych przypadkach (patrz par. 18 rozporządzenia NK). Sami musicie stwierdzić czy przemoc występuje, czy też nie.
YoYo

Napisano: 03 lip 2015, 12:25

To prawda Zespół sam powinien zdecydować kto jest sprawca a kto ofiarą... Lecz co do założenia ,,kontr Karty" nie byłbym tak powściągliwy.. założyłbym i ewentualnie zamknął.. wiem wiem wiem.. brak czasu i niepotrzebna robota byc może ale jedno jest pewne, nikt wam nie zarzuci że nie podjęliście działań. asekuracyjnie bym ją załozył. poza tym gość jak chce żonie załozyć NK to poinformujcie go gdzie ma się zgłosić. Niech złozy zawiadomienie na policji, wezwie na iterwencji i tyle..
junior

Napisano: 25 lip 2015, 11:10

nie chodzi o jakieś tam pismo- w sensu stricte- ale o informację tam zawartą. Trzeba sprawdzić i tyle.
No nie

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x