Witam ! Mam orzeczenie wydane na stałe o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności członka rodziny, która ubiega się o dodatek mieszkaniowy. Orzeczenie jest z 2003r. i nie ma w nim punktu 10 dot. zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Rodzina upiera się , że musi zamieszkiwać w oddzielnym pokoju ze względu na zaburzenia rozwojowe. A ja nie mając żadnej podkładki nie wiem czy we wniosku zaznaczyć oddzielne zamieszkiwanie.
Zdrowa jak koń teściowa jędza też MUSI zamieszkiwać w oddzielnym pomieszczeniu, bo nikt by z nią nie wytrzymał, hihi...
POLI, nie ma zapisu w orzeczeniu o konieczności zamieszkiwania w oddzielnym pomieszczeniu -> nie ma mowy o zaznaczaniu tego we wniosku. W tej całej sytuacji - nie Twoja wina, prawda?
Dzięki wielki. Bo już miałam gadke, że w pokoju się wycisza sama.... no i tak juz nie przegadałam tym ludziom... ale juz wiem co robić. Jeszcze raz dzięki !
ale jak jest orzeczenie na stałe wydane przed listopadem 2004r do należy dołączyć zaświadczenie lekarskie o konieczności zamieszkiwania w oddzielnym pokoju!
W obwieszczeniu Marszałka Sejmu RP z 21.06.2013 r (Dz.U. poz. 966) jest mowa, które art. zostają zniesione. Jest podany art. 2, który umożliwiał przedkładanie orzeczeń wydanych przed 2004 r i podpieranie się dodatkowo zaświadczeniami lekarskimi lub opinią biegłego. W tekście jednolitym ustawy o dod. mieszk. nie ma już tego zapisu.