zamknięcie miesiąca - wydruki

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
OPS-kas.
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

zamknięcie miesiąca - wydruki

Post autor: OPS-kas. »

Proszę oświećcie mnie, z jaką datą zamykacie miesiąc i robicie wydruki za dany miesiąc ? Czy zamknięcie miesiąca z datą sporządzenie sprawozdań jest poprawne ?
Elena111
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość, Płace
Kontakt:

Re: zamknięcie miesiąca - wydruki

Post autor: Elena111 »

myślę, że tak...też tak robię
selene
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: selene »

Ja zamykam miesiąc w dniu kiedy księguję sprawozdania. Jakie robicie wydruki ?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

ja zgodnie z polityką zatwierdzam i zamykam do 25. każdego miesiąca a wydruki ZOiS robię do 28. każdego miesiąca, z wyjątkiem grudnia ale muszę zmienić zapis bo skoro nie mam bilansu zamknięcia/otwarcia za styczeń i luty przekraczam terminy
czasami zatwierdzam etapowo przed sprawozdaniem miesięcznym/kwartalnym i później

Do 25. dnia następnego miesiąca następuje zatwierdzenie wszystkich dowodów księgowych
za poprzedni miesiąc oraz zamknięcie tego miesiąca powodując wyłączenie możliwości wprowadzania zapisów lub korekt zapisów księgowych w tym okresie sprawozdawczym,
z wyjątkiem miesiąca grudnia, który podlega zatwierdzeniu oraz zamknięciu do 85 dnia po dniu bilansowym.
Zestawienie obrotów i sald kont księgi głównej na koniec każdego miesiąca sporządza się nie później niż do 28. dnia następnego miesiąca. Na dzień zamknięcia ksiąg rachunkowych sporządza się zestawienie obrotów i sald kont ksiąg pomocniczych nie później niż do 85 dnia po dniu bilansowym.
selene
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: selene »

I te wydruki ZOiS co miesiąc wpina się pod sprawozdanie?
OPS-kas.
Stażysta
Kontakt:

My wydruki tworzymy i zapisujemy w programie w formie PDF, nie drukujemy
dolga
Referent
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: dolga »

OPS-kas. pisze: 21 cze 2023, 9:27 My wydruki tworzymy i zapisujemy w programie w formie PDF, nie drukujemy
Macie na to jakieś zapisy w polityce rachunkowości?

Jeszcze jedno pytanie czy każdy wyciąg i dokument dekretujecie ręcznie bądź podpinacie wydruk z programu czy tez może przechowujecie elektronicznie?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

ja drukuję z programu, papierowo przechowuję z podpisem głównego księgowego i dyrektora
OPS-kas.
Stażysta
Kontakt:

wyciąg i dokumenty księgujemy ręcznie i oczywiści w programie ale wersję ręczną (papierową) przechowujemy w segregatorach. Wyłącznie elektronicznie przechowujemy tylko wydruki z zamknięcia miesięcy
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

ja zamykam miesiąc najpóźniej do dnia sporządzenia sprawozdań budżetowych. Wydruki mam z datą faktycznego wydruku, czyli raz bliżej 10go, raz wcześniej, ale nie później niż 10.
ODPOWIEDZ