zapłata za 1.01.2014r.

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Bożena

zapłata za 1.01.2014r.

Post autor: ~Bożena »

Mam wątpliwości co do zapłaty za 1 stycznia 2014 wychowawcom tracącym z dniem 2.01 podstawę zatrudnienia tj. KN.W piśmie ministerstwa pisze sie ,że za ten dzień należy zapłacić tylko tym wychowawcom, którzy 1.01.014 będą pracowali, pozostałym nie.Jeśli dobrze rozumiem nasze prawo pracy, to 1.01. jesteśmy nauczycielami.1 styczeń jest dniem ustawowo wolnym od pracy, zapłata za ten dzień przysługuje każdemu pracownikowi niezależnie od podstawy zatrudnienia i tego czy w tym dniu wykonywał pracę, ,uważam więc, że wszystkim nauczycielom należy zapłacić w styczniu wynagrodzenie za 1.01. z bazy KN, a za pozostałe dni z nowej podstawy zatrudnienia. Czy ktoś w tej kwestii mógłby zabrać głos?
~Eda

Re: zapłata za 1.01.2014r.

Post autor: ~Eda »

A nie jest tak, że Ci nauczyciele dostaną wypłatę za styczeń dopiero pod koniec stycznia a nie z góry jak dotychczas ?
~Bożena

tak, ale moje pytanie dotyczy wypłaty za ten konkretny dzień 1 stycznia, wtedy nauczyciele są jeszcze pracownikami z KN i w świetle prawa oświatowego- wynagrodzenie z góry za 1 dzień, płatne 2 stycznia z subwencji( co oznacza,że wynagrodzenie należne z KN przeliczamy na 30 dni i wypłacamy za ten 1 dzień), pozostałą część wynagrodzenia wypłacamy na koniec miesiąca, ale z podstawy KP za 29 dni i ze środków własnych powiatu.Czy robicie podobnie?
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

No ja myślę, że powinno być tak jak Bożena pisze. Mało tego uważam, że to powinno być zapłacone z góry i od tego liczona \"13\".
~kapek

Post autor: ~kapek »

Rozumiem, że według pisma z ministerstwa nauczyciele będą mieli dzień przerwy w zatrudnieniu. Oczywiście tylko ci którzy mają przypadkiem ten dzień wolny. To będzie taki przecinek między KN a KP. To będzie taki dzień na nabranie głębokiego oddechu po stracie i przed nowym wyzwaniem.Ciekawe jak ro ZUS potraktuje? Niech zgadnę : na piśmie nie podpisał się żaden pracownik MIPS?
~MAjka

Post autor: ~MAjka »

z jakiej subwencji???? domy dziecka nie miały żadnej subwencji- szkoły tak ale nie domy dziecka!
~Bożena

na budżet domów dziecka składały się i środki własne powiatu i subwencja właśnie na wypłaty KN, na fundusz soc. Teraz płace muszą byc tylko ze śr. własnych, nie każdy powiat bogaty, dlatego takie różnice w nowych pensjach.
~Ewka

Post autor: ~Ewka »

Bożena - czyli do tej pory wychowawcy zatrudnieni w oparciu o KN byli objęci subwencją i dla budżetu OP byli darmową siłą roboczą ?
~Wojtek

Post autor: ~Wojtek »

Ewo,
subwencja to wspomożenie powiatu, a nie całkowite sfinansowanie.
Pozdr.
ODPOWIEDZ