zapotrzebowanie na 2020 rok

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
qwertyops
Stażysta
Zajmuję się: ST i KDR
Kontakt:

zapotrzebowanie na 2020 rok

Post autor: qwertyops »

Powiedzcie mi proszę taką rzecz, nie wypłaciłam do końca roku ludziom całej kwoty przyznanego stypendium ze względu na brak faktur i teraz robiąc zapotrzebowanie na 2020 rok muszę uwzględnić tą niewypłaconą kwotę ???

Nadmienię że mamy jedną decyzję na cały rok szkolny, ale mamy taki zapis w uzasadnieniu: Przyznane świadczenia będą przekazywane na wskazane przez Panią ... konto bankowe w terminie: - za okres od września do grudnia 2019 r. zostaną wypłacone do dnia 31.12.2019 r. pod warunkiem przedłożenia dokumentów potwierdzających dokonania wydatków na cele edukacyjne ucznia (faktury, rachunki, itp. do dnia 10.12.2019 r.), - za okres od stycznia do czerwca 2020 r. zostaną wypłacone do dnia 30.06.2020 r. pod warunkiem przedłożenia dokumentów potwierdzających dokonania wydatków na cele edukacyjne ucznia (faktury, rachunki, itp. do dnia 10.06.2020 r.)

Czy już to co nie wypłaciłam w grudniu przepadło ???
A teraz tylko zamówić kasę za okres od stycznia do czerwca ???
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Re: zapotrzebowanie na 2020 rok

Post autor: Kasitwix »

Tak, tak ten okres masz rozliczony i przepadło jeśli ktoś faktur nie przyniósł. Kasę tylko na kolejny okres zamawiasz
Marta2806
Stażysta
Zajmuję się: oświatą
Kontakt:

Post autor: Marta2806 »

Kasitwix pisze: 12 lut 2020, 13:45 Tak, tak ten okres masz rozliczony i przepadło jeśli ktoś faktur nie przyniósł. Kasę tylko na kolejny okres zamawiasz
niekoniecznie...
cytat z książki Pana Ciszewskiego:
"Nie ma znaczenia niedostarczenie rachunków do końca danego roku budżetowego, czyli do końca grudnia, nawet jeśli przyznane świadczenie dotyczyło tylko okresu od września do grudnia. Choć gmina musi zwrócić niewykorzystane środki do budżetu państwa, to po dostarczeniu dowodów zakupu organ powinien zaległe świadczenie wypłacić. Adresat świadczenia ma czas do końca sierpnia na przekazanie rachunków wystawionych nawet na początku roku szkolnego."
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

A jak się to ma do wydanej decyzji?
Zmienić ją i przedłużyć wskazany termin?
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

Kasitwix pisze: 12 lut 2020, 16:17 A jak się to ma do wydanej decyzji?
Zmienić ją i przedłużyć wskazany termin?
kolejny cytat z książki Ciszewskiego:
"Brak rachunków, faktur lub innych dokumentów świadczących o poniesionych przez stronę kosztach edukacyjnych powoduje wstrzymanie wypłaty do czasu dopełnienia tego obowiązku - nawet gdyby rodzic przyniósł je z opóźnieniem. Podane w decyzji daty dostarczenia rachunków czy wypłaty stypendium są bowiem jedynie terminami instrukcyjnymi, nie wynikają wprost z ustawy, a tym samym po ich upływie świadczenie nadal przysługuje. Nie oznacza to, że rodzic może w nieskończoność domagać się zwrotu kosztów podręczników dziecka. Stypendium przyznawane jest na konkretny rok szkolny, nieudokumentowanie zakupów do jego zakończenia powoduje utratę prawa do stypendium za ten okres. Wypłata stypendium powinna nastąpić do końca roku szkolnego, następny rok jest nowym okresem stypendialnym".
pytająca1
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: pytająca1 »

Ale.. również fragment z materiałów szkoleniowych Cieszewskiego dot. ww. fragmentów i wypłaty stypendium "zaległego" :
"Po dostarczeniu rachunków w nowym roku budżetowym organ powinien zaległe świadczenie wypłacić. Niestety może je sfinansować jedynie ze środków własnych, bowiem nowa dotacja dotyczy innego okresu"
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

no to kolejny cytat z tej samej książki, str. 66
"Dotacja jest przyznawana na dofinansowanie, a nie na całkowite sfinansowanie stypendiów, nie jest więc jedynym źródłem finansowania. Gmina ma obowiązek przeznaczać na nie również środki własne, z których można dokonywać takich wyrównań, lub może zaczekać na nową pulę dotacji. Z niej można pokryć wypłaty dotyczące również poprzedniego roku."
pytająca1
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: pytająca1 »

Ja podałam fragment tekstu z materiałów szkoleniowych z marca 2019 r., który jest w wyjaśnieniu punktu: "Decyzja stwierdzająca wygaśnięcie decyzji przyznającej stypendium". I tym się kieruje.

Książki nie posiadam, i fragmentu przez Marta2806 też nie mam. A jak powinno się prawidłowo robić - niech każdy sam zadecyduje w swoim ośrodku ;)
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

książka pochodzi z 2014 r. i chyba Pan Ciszewski sam nie jest pewny skoro zmienia zdanie :D
ODPOWIEDZ