zapytani o 50% wpłat od dłużnika - OPS-y - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 30 lip 2015, 7:56

Komornik nie wykazuje wpłat dokonanych bezpośrednio przez dłużnika do OPS w zaświadczeniu o wyegzekwowanych kwotach mimo, że jest o nich poinformowany. Pytacie komornika ile wyegzekwował to wykazuje wam to co ON wyegzekwował. Stąd zapytanie do OPS-ów.
funduszowiecc

Napisano: 30 lip 2015, 8:20

co OPS to inne zwyczaje, mimo że ustawa jedna. Z mojej wiedzy ze szkolen wynika, że tylko komornik jest w stanie odpowiedzieć, czy dany dłużnik się wywiązywał w tym okresie ze zobowiązań alimentacyjnych. Jednak inni pytają chyba również ośrodki, a ZUS też pytacie, jak ma np. raty w ZUS-ie?
wika2

Napisano: 30 lip 2015, 10:20

funduszowiecc pisze:Pytacie komornika ile wyegzekwował to wykazuje wam to co ON wyegzekwował. Stąd zapytanie do OPS-ów.
ja nie pytam komornika o to, ile ON wyegzekwował tylko czy wywiązywał sie z obowiazku, o którym mowa w art.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 10:43

a co ma ZUS do alimentów- już nie wymyślajcie.
ale ja pytam OPS czy wpłaca dłużnika
Gość

Napisano: 30 lip 2015, 10:50

może się wywiązywać bo wpłaca do MOPSu czy GOPSu
A co dłużnik wpłaca bezpośrednio do OPS-ów? Alimenty? Nie, wpłaca fundusz alimentacyjny który dla rozstrzygnięcia postępowania o uznaniu DA za uchylającego się nie ma żadnego znaczenia. Tak samo jak pieniądze wpłacane na poczet "starego" funduszu wypłacanego kiedyś przez ZUS. Uwaga wika2 bardzo na miejscu.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 11:16

to jak facet wpłaca przez ostatnie 6 miesięcy kwoty powyżej 50% tyle, że do mopsu to mam go uznać za uchylającego się????
dron

Napisano: 30 lip 2015, 11:22

Gość - to samo ma ZUS do alimentów co FA i ZA do alimentów
wika2

Napisano: 30 lip 2015, 11:45

sprawa jest prosta - nie ma podstawy prawnej do wystąpienia z takim pismem, nie ma podstawy prawnej do udzielenia odpowiedzi.
Można pić kawę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 11:56

no właśnie - jako podstawę prawną ops-y podają art. 5 ust. 3a
wika2

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU