Zarządca się odwołuje - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 lis 2015, 10:25

Witam
Na początku listopada wnioskodawca zgłosił mi, że wyprowadził się z lokalu mieszkalnego. Wydałem decyzję, która oczywiście zakończyła dodatek mieszkaniowy na ten adres i do tej pory wszystko ok, ale otrzymałem pismo z odwołaniem od zarządcy, który twierdzi, że ten nie zdał mu kluczy i nie spisał protokołu zdawczo-odbiorczego.
Wnioskodawca twierdzi, że klucze wysłał listem poleconym i faktycznie wyprowadził się z lokalu, na który miał przyznany dodatek ponieważ lokal był w opłakanym stanie (dowody: wywiad pracownika socjalnego w innej sprawie pod nowym adresem oraz potwierdzenie nadania listu poleconego).
Sprawa jest jasna. Decyzja o zakończeniu dodatku mieszkaniowego jak najbardziej prawidłowa, ale tu pojawia się zarządca, który nie może pogodzić się z tym faktem, ponieważ wnioskodawca miał 3 miesięczny okres wypowiedzenia (dla mnie to nie ma znaczenia bo wnioskodawca wraz z rodziną faktycznie się wyprowadził z lokalu mieszkalnego).
Problem pojawia się w tym momencie, czy wysyłać pismo do SKO (zarządca się odwołuje mimo, że nie ma do tego prawa ponieważ nie jest stroną), czy bezpośrednio go powiadomić, że nie ma prawa do odwołania.
Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Nowy19

Napisano: 20 lis 2015, 12:33

zarządca nie jest stroną w postępowaniu i nie przysługuje mu prawo do wniesienia odwołania
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 13:07

Czyli tylko odpowiedź na pismo do zarządcy bez uruchamiania SKO.
Też jestem takiego zdania, choć bezpieczniejsze jest przesłanie do SKO.
Nowy19

Napisano: 20 lis 2015, 13:45

moim zdaniem musisz przesłać odwołanie z aktami do SKO, bowiem to SKO jest właściwe do rozstrzygania kto jest, a kto nie jest stroną postępowania.
jan

Napisano: 21 lis 2015, 23:02

Nowy19 pisze: wnioskodawca zgłosił mi, że wyprowadził się ...
Ja na forum lansuję praktykę, że od tego jest raczej zarządca, wtedy takie jak tu problemy nie występują.
Nowy19 pisze:Wnioskodawca twierdzi, że klucze wysłał listem poleconym
To błąd, tak nie powinien działać. (To na marginesie sprawy, ale świadczy o jakości :mrgreen: )
Nowy19 pisze:Sprawa jest jasna.
To mocno dyskusyjne :lol:
Nowy19 pisze:Decyzja o zakończeniu dodatku mieszkaniowego jak najbardziej prawidłowa
Otóż NIE, ponieważ m.in.
Nowy19 pisze: wnioskodawca miał 3 miesięczny okres wypowiedzenia
więc umowa nadal wiąże strony, wnioskodawca ciągle MUSI płacić :!: , blokuje mieszkanie, nie pozwala wykorzystać go właścicielowi w inny sposób :!: i naraża go na konkretne straty.
Nowy19 pisze: dla mnie to nie ma znaczenia
To jest ignorancja :mrgreen:
Nowy19 pisze: bo wnioskodawca wraz z rodziną faktycznie się wyprowadził z lokalu mieszkalnego).
No i cóż z tego? Przecież w zasadzie nie ma przepisu prawa na zatrzymanie dodatku z powodu wyprowadzki :!: :!: :!: Jednocześnie mogę się założyć, że decyzja była nieprawidłowa z braku poprawnego uzasadnienia.
Nowy19 pisze: tu pojawia się zarządca, który nie może pogodzić się z tym faktem,
A czyż można pogodzić się z bezprawiem i naruszeniem własnych interesów?
Nowy19 pisze: zarządca się odwołuje mimo, że nie ma do tego prawa ponieważ nie jest stroną
A cóż lepszego zarządca może zrobić? Macie radę? No to ją dajcie mu, by naprawić obecną sytuację.
Ja mam taką: wszcząć stosowne postępowanie, wyjaśnić (rozpatrzyć) sprawę i UCHYLIĆ tamtą decyzję o zatrzymaniu dodatku (chyba że ujawnią się inne okoliczności).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x