Umowa użyczenia a akt notarialny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 lis 2015, 15:47

Czy przy umowie użyczenia żądacie ksera aktu notarialnego, by sprawdzić czy osoba użyczająca jest właścicielem lokalu?
MartaDDD

Napisano: 17 lis 2015, 21:30

To zależy kto i w jakich okolicznościach żąda.
Jeśli mówimy o procedurze dodatku mieszkaniowego, to żądanie urzędnika jest bezzasadne z braku podstawy prawnej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2015, 8:29

Mi się wydaje, że powinien być akt notarialny, bo tak to się każdy może podpisać pod umową użyczenia, a jeśli temu co użycza jest w akcie notarialnym, a umowę użyczenia spisali tylko po to, żeby wpisać powierzchnię części lokalu, żeby łapał się na dodatek.
MartaDDD

Napisano: 18 lis 2015, 10:00

art.8 K.p.a. pogłębiaj,pogłębiaj :P nie ma co martwić się na zapas.
tekla

Napisano: 18 lis 2015, 11:13

Wypowie się ktoś jeszcze, bo nie wiem co mam robić, a muszę szybko wydać decyzję, przyjąć tą umowę użyczenia i stamtąd powierzchnię i nie wnikac, nie żądać aktu notarialnego.
MartaDDD

Napisano: 18 lis 2015, 11:26

tak my żądamy aktu notarialnego, i nie tylko umawiamy się na wywiad środowiskowy
zek1

Napisano: 18 lis 2015, 14:03

MartaDDD pisze:Wypowie się ktoś jeszcze, bo ... muszę szybko wydać decyzję
Niech MartaDDD zdecyduje się czy chce szybko czy chce akt notarialny :lol: Jeśli szybko, to niech siada i pisze decyzję, najlepiej pozytywną. Jeśli zaś mam/y dyskutować akt, to nie będzie tak szybko.
No to do następnego połączenia. ;)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2015, 19:42

No i jestem ponownie.
Argumentów na nie mam może z tuzin. Jeden już był (post 2.), teraz dam kolejny: jeśli żądać przy użyczeniu, to tym bardziej trzeba byłoby żądać od każdego najemcy (lokalu gminnego i nie tylko), od każdego członka spółdzielni, od każdego właściciela mieszkania w bloku itd. Czy na pewno każdy urząd tak działa??? Ręka w górę kto :?

Umówmy się, że od teraz już żaden. Od tego są zarządcy (por. art. 29 ust. 1e ustawy o własności lokali).
Oto mamy trzeci argument.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2015, 12:55

Po co akt notarialny jak powierzchnię lokalu musi potwierdzić zarządca na wniosku, proste.
Ala P

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x