zwrot dodatku mieszkaniowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 lis 2015, 13:28

mam taki problem, decyzją w 2014 r. przyznany został dodatek mieszkaniowy. Obecnie mam wiadomość, że w okresie objętym deklaracją o dochodach wnioskodawca zataił dochody (podał nieprawdziwe dane), co miałoby wpływ na przyznanie dodatku - nie zostałby przyznany.
W takim razie wszczynam postępowanie i, czy w jednej decyzji mogę orzec o uznaniu za nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego i zobowiązać do zwrotu dodatku w podwójnej wysokości wraz z odsetkami ?
jan

Napisano: 20 lis 2015, 14:29

1. postanowienie o wznowieniu postępowania
2. decyzja orzekająca 1. uchylająca decyzję przyznającą dm i 2. odmawiająca przyznania dodatku mieszkaniowego
my w takiej decyzji w pouczeniu w drugim punkcie piszemy , ze zgodnie z art.7 ust.9 do zwrotu jest taka i taka kwota
3. Po 14 dniach od odbioru decyzji , czyli po uprawomocnieniu się wezwanie do zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego
ola33

Napisano: 20 lis 2015, 14:59

a czy w jednej decyzji mogę orzec o uchyleniu decyzji o przyznaniu dodatku i odmowie jego przyznania, a po upływie 14 dni (jak nie złoży odwołania) wydać drugą decyzję i orzec, że świadczenie było nienależnie pobrane i zobowiązać do jego zwrotu ?
jan

Napisano: 20 lis 2015, 15:14

oj Jaśko Jaśko człeku czytaj że ze zrozumieniem ola33 napisała jasno co masz zrobić . Nie wydajesz decyzji o zwrocie tylko piszesz wezwanie do zapłaty
masz jedno postanowienie o wszczęciu następnie decyzje o uchyleniu wcześniejszego dodatku i odmowie przyznania nowego i następnie wezwanie do zapłaty
ps pamiętaj o 10 KPA
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 15:53

pytam, bo już tak zrobiłem, z tego wynika, że źle:( tzn, wszczęcie - uchylenie i odmowa - a teraz stwierdzenie nienależnie pobranej kwoty i żądanie zwrotu. Co zrobić, bo wpłynęło odwołanie ? czy sko uwali mi te decyzje ?
jan

Napisano: 23 lis 2015, 11:57

ponawiam moje ostatnie pytanie, czy wadą jest, jeżeli wszcząłem postępowanie, po czym wydałem decyzję o uchyleniu i odmowie dodatku mieszkaniowego, a następnie wydałem decyzję o stwierdzenie nienależnie pobranej kwoty i żądanie zwrotu dodatku mieszkaniowego ? czy ta moja ostatnia decyzja ma podstawę prawną, czy jest wadliwa ?
jan

Napisano: 23 lis 2015, 14:06

A co robicie jeśli po otrzymaniu informacji o zobowiązaniu do zwrotu dana osoba nie dokona tego zwrotu? Jaki czas dajecie na zwrot?
G An.

Napisano: 23 lis 2015, 17:13

Proponuję termin od 7 dni do 1 miesiąca (większość będzie skłaniać się zapewne ku krótszym), zaś po bezskutecznym upływie ponowne wezwanie, możliwie bardziej stanowcze, a nawet grożące konsekwencjami.
jan pisze: czy wadą jest, jeżeli ... wydałem decyzję o stwierdzenie nienależnie pobranej kwoty i żądanie zwrotu dodatku mieszkaniowego ? czy ta moja ostatnia decyzja ma podstawę prawną, czy jest wadliwa ?
Jakaś wada tu raczej jest.
jan pisze: Co zrobić, bo wpłynęło odwołanie ?
Widzę 2 rozwiązania: 1) poradzić się urzędowego doradcy, lub 2) przesłać do sko i niech tam fachowo ustawią bieg sprawy (o tyle to dobre, że mamy z głowy problem wymyślenia).
jan pisze:czy sko uwali mi te decyzje ?
Jakież to ma teraz znaczenie? Ja nie widzę żadnego, bo mleko już się rozlało.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2015, 10:11

Ponowne wezwanie i w wezwaniu znów jakiś czas na dokonanie spłaty np. 7 dni? Gdy już po takim wezwaniu dana osoba nie dokona spłaty to wówczas przymusowe ściąganie należności w trybie postępowania egzekucyjnego? czy PCW kiedyś miałeś bądź miałaś sytuację w której niezbędne okazało się zastosowanie egzekucji? jeśli tak to czy możesz opisać jak to wyglądało?
G An.

Napisano: 24 lis 2015, 18:19

Niestety. Szczęśliwie nie pamiętam nawet, by przez moje ręce przeszła taka sprawa. Pamiętam jedynie parę zawirowań, w których po wytłumaczeniu sprawy zaraz się uregulowały.
G An. pisze:Ponowne wezwanie i w wezwaniu znów jakiś czas na dokonanie spłaty np. 7 dni?
Jeśli termin spłaty był wcześniej zadany, to lepiej nie zmieniać go nową datą, co najwyżej zawiadomić co zamierzamy zdecydowanie (!) zrobić po tym drugim terminie — np. „zamierzamy przekazać sprawę ...” czy „wdrożymy kolejne kroki przewidziane przepisami”...

... przy czym wcześniej szybko zapoznajemy się z przepisami o postępowaniu egzekucyjnym ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x