zas. okresowy zwykły, podanie o stały, zas. okr. zastępczy-

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
balbinka
Praktykant
Zajmuję się: udzielaniem porad
Kontakt:

zas. okresowy zwykły, podanie o stały, zas. okr. zastępczy-

Post autor: balbinka »

w miesiącu styczniu klient zwrócił się z prośbą o przyznanie zasiłku okresowego
została mu przyznana pomoc w tej formie od stycznia 2017 - czerwca 2017 w wys. 317 zł
Ten sam Pan dnia 16 marca złożył wniosek o przyznanie zas. stałego i dostarczył potwierdzenie ,ze złożył wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności i co wtedy robicie????
zawieszacie postępowanie zgodnie z nowymi przepisami i dajecie drugą okresowkę z urzędu na czas zawieszenia:))))
uchylacie tą pierwszą ( a jeśli tak- to na jakiej podstawie? ) i przyznajecie zastępczą- z urzędu ?

help bo się zakręciłam jak słoik?:)
~~marlena
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Re: zas. okresowy zwykły, podanie o stały, zas. okr. zastępc

Post autor: ~~marlena »

nie.. bo to nie jest w ramach oczekiwania na z.stały.. jak dostanie orzeczenie niech zrezygnuje z zas. okresowego i przyznasz mu z.stały
balbinka
Praktykant
Kontakt:

Zgodnie z art. 106 ust. 8. Na okres zawieszenia postępowania przyznaje się z urzędu zasiłek okresowy w wysokości i na zasadach określonych w art. 38.

więc moim zdaniem czy chcę czy nie chcę MUSZĘ przyznać zas. okresowy na czas zawieszenia postępowania - bo zapis w tym ustępie- jest - przyznaje się a nie - można przyznać- czyli jest obowiązek - i co dwie okresówki? MASAKRA
~~marlena
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: ~~marlena »

hmmm.. 2 nie możesz przyznać.. on już ma świadczenie.. podczas wywiadu w styczniu nie informował że będzie składał wniosek w PZdsOoN.. zasięgnij opinii prawnika, ale mi się wydaje, że na tej podstawie nie powinnaś mu uchylać styczniowego świadczenia.. niech idzie dopóki nie przyniesie Ci orzeczenia.. świadki na utrzymanie ma..
asiaj
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: asiaj »

mam podobnie, klientka mieszka z córką, korzysta i z okresowego i ze stałego. Okresowy miała przyznany w styczniu do kwietnia 2017 a w marcu musze zawiesić postepowanie odnośnie stałego. I co z okresówką jeśli ona już ma okresowy? chyba decyzja zmieniająca wysokość okresowego....
balbinka
Praktykant
Kontakt:

może ktoś juz miał taki przypadek - proszę o pomoc
ODPOWIEDZ