Zasiłek stały a Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
AKA
Praktykant
Zajmuję się: Pomoc społeczna
Kontakt:

Zasiłek stały a Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego

Post autor: AKA »

Witam, proszę o Wasze wsparcie w sprawie:
Pani X pobiera zasiłek stały. Do lutego br.otrzymywała świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego w wysokości 200 zł. W lutym złożyła wniosek o podwyższenie alimentów i postanowieniem sądu otrzymała podwyżkę alimentów do 400 zł od listopada 2016r. :shock: Różnicę między świadczeniami wypłaconymi a należnymi otrzyma w łącznej wysokości, wraz ze świadczeniem marcowym w marcu. Co mam zrobić? Na pewno zmienić decyzję na zasiłek stały ale od kiedy? Proszę pomóżcie.
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Re: Zasiłek stały a Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego

Post autor: mamala »

jeżeli kasę fizycznie dostanie w marcu - to jest to dochód należny za poprzednie miesiące- ja liczyłabym przysługująca kwotę za miesiąc marzec- i zmieniłabym decyzję do stałego od kwietnia br.
AKA
Praktykant
Zajmuję się: Pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: AKA »

Dzięki mamala, tak właśnie myślałam. Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy powinnam brać pod uwagę fakt, że za poprzednie miesiące zasiłek należał się w niższej wysokości. Nie są to na pewno świadczenia nienależnie pobrane bo Pani zgłosiła nam to od razu po uzyskaniu decyzji zmieniającej wysokość św. z FA, ale czy nie powinniśmy wypłacać tej Pani w najbliższym czasie zasiłku stałego pomniejszonego dodatkowo o te nadpłacone?
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Post autor: mamala »

W pomocy społecznej nie ma możliwości doliczania wstecznego dochodu a tym samym nie są to nienależnie pobrane świadczenia. Zmieniasz decyzje i ustalasz od kwietnia nową wysokość zasiłku stałego
ODPOWIEDZ